A szombat koronavírusról szóló hírei egy helyen

2020. december 12. – 07:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissülő hírek szombaton a koronavírus-járványról.

  • 5047 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 276 247-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 162 beteg, a halottak száma 6784-re emelkedett.
  • Egyre többen fizetnek be egy karácsony előtti tesztre, van olyan oltóközpont, ahol 60 százalékos a telítettség a december 21-i időpontra.
  • Győrben közel 300 hajléktalant teszteltek le.
  • Ausztriában szilveszterre feloldják az éjszakai kijárási korlátozást.
  • Engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti (nem veszélyhelyzeti) alkalmazását az Egyesült Államokban.

Gustave Perna ezredes elmondta az amerikai sajtónak szombaton, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinái először vasárnap érkeznek meg az országba, és hétfőn már el is kezdődhetnek az oltások 145 különböző helyszínen. A maradék 636 oltóközpontba kedden és szerdán érkezik az oltóanyag. A tervek szerint az első hullámban 2,9 millió embert fognak beoltani, főleg egészségügyi dolgozókat és időseket. (Reuters)

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint szombatig összesen 15 718 811 koronavírusos esetet jelentettek az Egyesült Államokban. Egy nap alatt ez a szám 244 011-gyel nőtt. A halottak száma 3013-mal 294 535-re emelkedett. (Reuters)

Több magyarországi tesztelőhelyen is látják azt, hogy a december 21-i héten egyre több az előjegyzés, van olyan központ, ahol már az időpontok 60 százalékát befoglalták. Szlávik János infektológus szerint a karácsony előtti teszt hamis biztonságérzetet ad, hiszen a tesztelés után ugyanúgy megfertőződhet az ember. (RTL Klub)

Megérkeztek az olasz adatok, péntekről szombatra 649-en haltak meg a koronavírus miatt, valamennyivel kevesebben, mint az előző nap mért 761. Az új fertőzések száma 19 903-ra nőtt 18 727-ről. A szombati statisztikák szerint 196 439 alkalommal teszteltek az utóbbi 24 órában, pár ezerrel többet, mint az előző nap jelentett 190 416. (Reuters)

Három hópárduc is elkapta a koronavírust az amerikai Louisville állatkertjében: két hím és egy nőstény tesztje lett pozitív. A hópárducoknak enyhe tüneteik vannak, zihálnak és száraz köhögésük van. Feltételezések szerint az állatok egy tünetmentes dolgozótól kaphatták el a vírust. A hópárducok a hatodik ismert állatfaj, amelyik megfertőződött a koronavírussal: korábban egy maláj tigrisnél, több tigrisnél és oroszlánnál, macskáknál és kutyáknál is kimutatták a fertőzést, meg persze ott vannak a dániai zombinyércék. (CNN)

Közel háromszáz fedél nélküli embert teszteltek le koronavírusra a városban, írja a 24.hu. Dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ főigazgató főorvosa elmondta a lapnak, hogy a hajléktalanok különösen kiszolgáltatottak a vírusnak, azonban jellemzően nincs pénzük arra, hogy magánszolgáltatóknál teszteltessék magukat. Ezért ők kivonultak a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat egyik telephelyére, és ott leteszteltek mindenkit. A szállóban összesen kettő, tünetmentes fertőzöttet találtak, a sokkal kisebb létszámú nappali melegedőben pedig hármat.

5047 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 276 247-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 162 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 6784-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 79 769, az aktív fertőzöttek száma 189 694. 7807 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen, írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Az osztrák kormány péntek este döntött a karácsonyi és szilveszteri ünnepek járványügyi szabályairól. Eszerint marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 emberben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták. Ez alól kivételt csak szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz. December 26-ától viszont újra a megszokott korlátozott találkozások lesznek érvényben. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. A központi helyeken szabadtéren is maszkot kell majd viselni, ahogy a munkahelyeken is, ahol nem tudnak távolságot tartani. Az osztrák korlátozásokról itt írtunk bővebben. (MTI)

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal pénteken engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti (nem veszélyhelyzeti) alkalmazását az Egyesült Államokban, magyarán akkor lehet használni, ha vészhelyzet van, a teljes engedélyt még nem kapta meg. A hivatal 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette a vakcinát. Donald Trump szerint „egészségügyi csodát” értek el csak kilenc hónap alatt, és azt is mondta, egy napon belül elkezdik vele az oltást, írja a (CNN). Ebben a cikkünkben bemutatjuk a járvány végét ígérő oltási program logisztikai buktatóit, és összeszedtük, mit lehet eddig tudni a magyarországi oltási stratégiáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!