Lelőttek egy kijárási tilalmat megszegő férfit Albániában, lemondott a belügyminiszter

2020. december 10. – 08:02

frissítve

Lelőttek egy kijárási tilalmat megszegő férfit Albániában, lemondott a belügyminiszter
Járőröző TEK-esek a budapesti Erzsébet téren 2020. november 16-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról csütörtökön.

Lemondott Sander Lleshaj albán belügyminiszter csütörtökön azzal a botránnyal összefüggésben, hogy keddre virradóra a rendvédelmi szervek agyonlőttek egy 25 éves férfit, aki megszegte a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmat. Szerdán Tiranában rendőrök csaptak össze tüntetőkkel, akik a rendőri szervek túlkapása ellen tiltakoztak. A tiltakozók kövekkel dobálták a rendőröket, a belügyminisztériumot, a tiranai polgármesteri hivatalt és a főbb kormányzati épületeket. Megpróbáltak behatolni a belügyminisztériumba és a kormányzati épületkomplexumba. A kormány épülete előtt álló karácsonyfát is felgyújtották, majd felborították, és tönkretették az újévi dekorációt is a belvárosi Szkander bég téren. A 25 éves Klodian Rashát keddre virradóra lőtték agyon a kijárási tilalom hatálya alatt, mert nem reagált az őt feltartóztatni akaró rendőrök felszólítására. A belügyminiszter közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. (MTI)

Franciaországban folytatódik a korlátozások fokozatos feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban, mert a napi esetszám egy hete stagnál. „A járványhelyzet sokat javult az elmúlt hetekben, de a javulás néhány napja megtorpant, így a csatát még nem nyertük meg” – mondta Jean Castex miniszterelnök. Megerősítette, hogy jövő kedden véget ér az október 30-án életbe lépett általános karantén, az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de az eredetileg tervezett helyett nem este 9 óra és reggel 7 óra, hanem este 8 óra és reggel 6 óra között. December 24-én, a karácsonyra tekintettel semmilyen korlátozás nem lesz, szilveszterkor azonban este 8 órától tilos az utcán tartózkodni. A tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok) nem kedden, hanem leghamarabb csak három hét múlva nyithatnak ki. (MTI)

Párizs 2020. december 12-én – Fotó: Joel Saget/AFP
Párizs 2020. december 12-én – Fotó: Joel Saget/AFP

Londonban és környékén tömeges koronavírus-szűrésnek vetik alá a középiskolás diákokat – jelentette be csütörtökön Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a legutóbbi adatok alapján a 11-18 éves korosztályban terjed messze a leggyorsabban a koronavírus-fertőzés, és ez azonnali, célzott intézkedést tesz szükségessé. Az is elmondta, hogy a szűrési program egyelőre London hét legfertőzöttebb kerületére, valamint két szomszédos megyére, Kentre és Essexre terjed ki. Itt minden középiskolás diákot szűrésnek kell alávetni, még akkor is, ha nincsenek a fertőzésre utaló tüneteik. Hancock ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány az iskolákat továbbra is nyitva akarja tartani. A brit közoktatási rendszerben a diákok 11 éves korukban kezdik a középiskolát. (MTI)

A kormány tájékoztató kampányt indít a koronavírus elleni oltás regisztrációjával kapcsolatban. A csütörtöktől megjelenő kisfilmekben Győrfi Pál ismerteti a legfontosabb tudnivalókat. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közleményében azt írta, a regisztrálók elsők között kaphatnak tájékoztatást az oltásról szóló legújabb információkról, és arról, hogy mikor kerül sor az oltásra. A tájékoztató anyagok azt is hangsúlyozzák, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz, sorrendjét pedig a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Dömötör szerint a vakcina iránti nagyfokú érdeklődést jelzi, hogy már az első napon több mint százezer magyar ember regisztrált a vakcinainfo.gov.hu oldalon. (MTI)

A közel három hétig tartó teljes zárlatnak köszönhetően ugyan javult a helyzet Ausztriában, de a járvány talán legnehezebb négy hete még előttünk van – mondta Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter csütörtökön. Az R reprodukciós rátát sikerült 1 alá szorítaniuk, és a napi új megbetegedések száma is felére csökkent, de a napi halálozások száma még mindig magas. Anschober a javuló adatok ellenére óva intette a lakosságot, hogy tartsák magukat a meglévő védelmi intézkedésekhez, és társadalmi érintkezéseiket a lehető legkisebb szintre szorítsák, elkerülendő a kórházak túlterhelését. Újra felszólította a lakosságot a tömeges tesztelésen való minél nagyobb részvételre. „Fél órát mindenki tud áldozni az életéből erre” – mondta. Ausztria nyugati tartományaiban, Tirolban és Vorarlbergen az előző hétvégén zajlottak a tömeges tesztelések szűk 30 százalékos részvétel mellett. Burgenlandban csütörtökön kezdődtek a szűrések, míg a többi tartomány hétvégén csatlakozik majd. Mindeközben folynak a célzott szűrések is a pedagógusok, egészségügyi dolgozók és a rendőrök körében is. (MTI)

3000 egészséges, 12 és 18 év között fiatalt is bevonna az USA-ban a koronavírus-vakcinájának II. és III. fázisú tesztelésébe a Moderna. Az első serdülőkorú résztvevők már megkapták az oltást, és azt vizsgálják, hogy mennyire biztosít hatékony védelmet az mRNA-1273 vakcinajelölt a fiataloknál, „akik kiemelt célcsoportnak számítanak a járvány elleni küzdelemben”. (Moderna közlemény)

Az osztrák Wels csapatában játszó Szudi Ádám tesztje pozitív lett, ezért ő és játékostársai is karanténba vonultak tíz napra. A Wels nem akart lemondani a kupaszereplésről hiányzó játékosai miatt, így két 12 éves tehetséget is kénytelen volt benevezni a Bajnokok Ligájára, ami pénteken kezdődik Düsseldorfban.

„Az Idősek Tanácsának tagjaival egyeztettünk. A karácsonyi időszakra való tekintettel javasoljuk az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését” – írta a Facebookon Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium adott ki közleményt arról, hogy a hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra a zsúfoltság elkerülése érdekében. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, péntekre vagy szombatra várható döntés. Legutóbb, a vásárlási idősáv visszavezetésekor Novák javaslata után néhány órával később bejelentette Orbán Viktor, hogy kormányrendeletet adtak ki az idősávról. (Facebook / Novák Katalin)

Ismét megtartotta szokásos tájékoztatását az operatív törzs, csütörtökön negyedóránál is rövidebb idő alatt zavarták le az informálást. A napi adatok mellett elhangzott, hogy az elmúlt tizenöt napban a legtöbb új esetet Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és a főváros XI. kerületében regisztrálták, illetve az is, hogy péntektől kézbesíti a posta mintegy kétmillió nyugdíjasnak a vakcinaregisztrációs lapokat, amit a regisztrációs adatlappal együtt vissza kell küldeniük azoknak az ingyenes válaszborítékban, akik regisztrálni szeretnének az oltásra. (MTI)

Oroszországban már több mint 150 ezer embert oltottak be Szputnyik V vakcinával – jelentette ki csütörtökön a Rossszija 24 hírtelevíziónak Alekszandr Gincburg, a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója. Gincburg szerint eddig náluk oltották be koronavírus elleni oltással a legtöbb embert. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy az ország régióinak felébe már eljutott a Szputnyik V, és csütörtöktől a másik fele is megkapja az oltóanyagot a kiterjedt vakcináció elkezdéséhez. (MTI)

A kormány meghosszabbítja az ingyenes parkolást és a digitális oktatásban résztvevőknek szóló ingyenes internetszolgáltatást – jelentette be a Facebookon Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A hosszabbítás egyelőre január 11-ig tart mindkét esetben. Az internetről Szentkirályi azt írja, hogy a kedvezményt a 2021. januári számlából írják jóvá. A részletszabályokat a Magyar Közlöny legutóbbi száma ismerteti. (Facebook / Szentkirályi Alexandra)

Központi kormányzati kampányt kell szervezni a koronavírus-oltásról, mert „minél többen oltatják be magukat, annál gyorsabban lesz vége a vírusnak” Gulyás szerint, a társadalom 60-70 százalékának be kell oltatnia magát ahhoz, hogy társadalmi immunitásról beszélhessünk, mondta. Orbán Viktor biztosan nem az elsők között oltatja be magát, mert az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók fogják beoltatni magukat először. A kormányinfón az országos tesztelésről és az ünnepek alatti idősávról is szó esett, részletesen itt írtunk róla.

November közepe óta folyamatosan emelkedik az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma Japánban, ez a harmadik hullámot jelezheti, ami miatt hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek elővigyázatosabbak, és inkább ne utazzanak sehova az év végi ünnepek idején. Szerdán országosan 2802 új esetet jelentettek, ilyen magas számot egy nap alatt eddig még nem regisztráltak az országban. Tokióban csütörtökön szintén rekordot döntött az új napi fertőzöttek száma. A japán fővárosban kezd veszélybe kerülni a többi beteg ellátása, ezért a helyieket arra kérik, csak a legszükségesebb okból hagyják el az otthonukat. (MTI)

Csütörtökön további 250 millió dolláros támogatást ígért a koronavírus elleni küzdelemre, a vakcinafejlesztésekre Bill és Melinda Gates alapítványa. A Gates Alapítvány novemberben is 70 millió dollárral segítette a világjárvány elleni küzdelmet, és a mostani 250 millió dollárral együtt már 1,75 milliárd dollárt szántak erre a célra, közölte az alapítvány. A támogatásból az alacsony és közepes jövedelű országokba való szállítást is segítik. Az első Pfizer-vakcinát kedden adták be egy 90 éves asszonynak Nagy-Britanniában, Kanadában pdig szerdán hagyták jóvá az alkalmazását. (Forbes)

Ezekben a napokban zajlik az úszó országos bajnokság, ahol a koronavírus-fertőzésből felépülő Milák is elindult több számban. Már két ezüstérmet is szerzett, de amellett, hogy sok izmot veszített, megmagyarázhatatlan fáradtságra is panaszkodik. Az gyanítja, hogy a koronavírussal lehet összefüggésben, ezért azt tervezi, hogy kivizsgáltatja magát.

Az ukrán kormány és a kárpátaljai magyarok, illetve az uniós költségvetés mellett az aktuális vakcinahelyzetről is beszélt éves meghallgatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának csütörtöki ülésén. Azt mondta, három kínai gyártóval állnak kapcsolatban, és a héten megkapják az oltóanyagok dokumentációját. Az orosz vakcina gyártását pedig a múlt héten megnézhették a magyar szakemberek Oroszországban, és jó véleménnyel voltak a látottakról. Szijjártó úgy fogalmazott: a lehető legfejlettebb technológiával találkoztak. Beszámolója szerint nyugaton öt vakcinafejlesztési projekt fut, Magyarország 17,5 millió adag vakcinát kötött le. (MTI)

Az eddigieknél kiterjedtebb és hosszabb lesz a koronavírus-járvány már zajló harmadik hulláma Dél-Koreában. Dél-Koreában már második napja a 700-at közelíti az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi helyzetben a fertőtlenítési kapacitás és az egészségügyi rendszer kezdi elérni a terhelhetőség határát. Szerdán 506 beteget nem tudtak kórházban elhelyezni ágyhiány miatt. Emiatt további rendelőket és klinikákat jelöltek ki a betegek fogadására. Múlt hét vége óta Szöulban szigorú kijárási tilalom van érvényben, és elrendelték a legtöbb üzlet bezárását két hétre. (MTI)

Koronavírussal fertőzött beteget tesznek mentőautóba egy idősek otthonában a dél-koreai Ulszanban december 7-én. Fotó: MTI/Yonhap/AP
Koronavírussal fertőzött beteget tesznek mentőautóba egy idősek otthonában a dél-koreai Ulszanban december 7-én. Fotó: MTI/Yonhap/AP

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki arról, hogy a hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra. Érvelésük szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedésével szembeni védekezést. A kormány az idősek vásárlási sávjának esetleges módosításáról egyeztet az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanáccsal. Az ITM ugyanakkor megjegyzi, hogy a leginkább veszélyeztetett 65 év felettieknek vásárlásaikat mindenképpen érdemes családi, közösségi segítségre, vagy az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló online lehetőségekre támaszkodva megoldaniuk. (MTI OS) Frissítés: Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, az Idősügyi Tanáccsal Novák Katalin csütörtökön egyeztet, döntés péntekre vagy szombatra várható.

„48 orat adunk, hogy visszaszivja az oltasra vonatkozo kijelentest!!!” – ilyen és ehhez hasonló üzeneteket kap a közösségi médiában Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, amiért oltáspárti, sőt, ha rajta múlna, akár kötelezővé is tenné a koronavírus elleni vakcinát. „Egyfajta halálos fenyegetéseket küldenek nekem (…) Érdekes ez az agressziószint, ami létezik a mai magyar társadalomban.” Szerinte a fenyegetések azután kezdődtek, hogy vitába szállt a járványszkeptikus gyógyszerésszek, Gődény Györggyel. Először a Rádió1-en, aztán az ATV-n folytattak vitát. Szerinte a támadás mindig beindul, amikor Gődény megoszt valamit az oldalán vele kapcsolatosan. (RTL Klub)

Kizárólag december 28. és 31. között vehetők meg a szilveszteri szórakozást kiegészítő pirotechnikai kellékek a kijelölt értékesítési pontokon, a szabályozás szerint azonban felhasználni csak december 31-én este hat órától 1-je reggel hat óráig lehet, a kijárási korlátozások mellett ez pedig 3 szabad órát jelent. Ez várhatóan nagy visszaeséssel jár majd a kereskedők számára, optimista becslés szerint 20-25 százalékos mérséklődést várnak. Bővebben erről itt. Frissítés: a kormányinfón elhangzott csütörtökön, hogy idén nem lehet majd tűzijátékot venni szilveszterre.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) két évvel elhalasztja a már eleve egy évvel elhalasztott, 2021 márciusára tervezett fedettpályás világbajnokságot, amelynek a kínai Nancsing a házigazdája.

A WA a szervezőkkel többször egyeztetett az elmúlt hetekben, és a globális járványhelyzetet figyelembe véve, a versenyzők és a technikai személyzet biztonságát szem előtt tartva hozta meg a döntést. A fedettpályás idény rövidsége miatt 2021-ben máskor nincs helye a vb-nek a versenynaptárban. Nancsing így 2023-ban rendezheti meg a vb-t, egy évvel a belgrádi világbajnokság után. (MTI)

A nápolyi pénzügyőrség vizsgálatot indított a sajtóban megjelent információk alapján, melyek szerint a dél-olaszországi térségben élő kínai közösség tagjai törvénytelen úton Kínából szerezhetnek vakcinát. A hatóságok elrendelték a Kínából érkező gyógyszer- és más áruszállítmányok tüzetes ellenőrzését, azt keresve, hogy lehet-e bennük koronavírus elleni vakcina is. Az Il Mattino című nápolyi napilap írt elsőként arról, hogy a városban élő ötezres kínai közösség tagjai között feltűnően alacsonynak mutatkozik a Covid-19 betegek száma, mivel hivatalosan csak öt kínai fertőzöttet regisztráltak. A nápolyi kínai közösség tolmácsa a SkyTg24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy honfitársainak nagy része Kína dél-keleti térségéből származik, és az utóbbi időszakban ide tértek vissza beoltatni magukat, mivel „ott nagyon jól szervezett az oltás”. Tagadta viszont, hogy illegális oltóanyaggal kereskednének Nápolyban. (MTI)

Az elmúlt egy napban 171-en haltak meg a koronavírus okozta szövődményekben. Jelenleg 7869 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 645-en vannak lélegeztetőgépen. A hivatalos friss napi adatokról itt olvashat bővebben.

A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma 68 900 483-ra nőtt a világban, a halálos áldozatoké 1 569 454-re, a gyógyultaké pedig 44 383 849-re a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint. Az Egyesült Államok a legfertőzöttebb ország, itt 15 391 700 fertőzöttet tartanak nyilván, míg Indiában 9,7 millióan, Brazíliában pedig 6,7 millióan kapták el idáig a koronavírust. (MTI)

Négy hónapja nem volt olyan magas a napi új fertőzöttek száma Brazíliában, mint ahogy keddről szerdára alakult: több mint 53 ezer esetet jegyeztek fel. Legutóbb augusztus közepén volt ennél is magasabb a napi adat. A járvány miatt 24 óra alatt 836-an haltak meg legutóbb, velük csaknem 180 ezerre emelkedett a járvány áldozatainak száma Brazíliában. Ennél többen a világon eddig csak az Egyesült Államokban és Indiában haltak meg a ragály miatt. A 210 millió lakosú országban a bizonyítottan fertőzöttek száma valamivel 6,7 millió felett van. (MTI)

Ahogyan azt Orbán Viktor hétfőn bejelentette, január 11-ig érvényben maradnak az egy hónappal ezelőtt elrendelt korlátozások, köztük az este 8-tól hajnal 5-ig tartó kijárási tilalom, az általános rendezvénytilalom. A meghosszabbításról szerdán jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben. A Kormány 569/2020. (XII. 9.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések alkalmazhatóságának meghosszabbításáról kimondja: a benne foglalt korlátozásokat 2021. január 11-ig lehet alkalmazni. (Magyar Közlöny)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!