Heten haltak meg koronavírus-fertőzés miatt egy nagykanizsai szociális otthonban

Legfontosabb

2020. december 1. – 07:20

frissítve

Heten haltak meg koronavírus-fertőzés miatt egy nagykanizsai szociális otthonban
Önkéntest tesztelnek Dél-Afrikában, ahol több mint kétezren jelentkeztek, hogy részt vegyenek az AstraZeneca által fejlesztett vakcina tesztelésében. Fotó: MTI/AP/AP/Jerome Delay

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány legfontosabb keddi hírei egy helyen.

Kövesse velünk percről percre!

December 16-tól ismét látogatható lesz az Eiffel-torony, ami az általános karantén miatt október 30 óta zárva tart. Franciaországban szombaton megkezdődött az általános karantén fokozatos feloldása: a bezárt üzletek újranyithattak. A következő lazítás december 15-én a színházak, a mozik és a múzeumok újranyitása lesz, akkor már csak este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben lakhelyelhagyási tilalom. A vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek viszont leghamarabb csak január 20-tól fogadhatnak újra vendégeket. A párizsi Pasteur Intézet szerint két hét múlva a francia kórházak intenzív osztályain 1600 és 2600 között lesz a fertőzött súlyos betegek száma, ami alacsonyabb, mint amit a kormány célul tűzött ki a járványügyi korlátozások feloldásához. (MTI)

Hollandia felkészült arra, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az első, SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcina alkalmazását, akár már január negyedike körül megkezdje az oltást – közölte Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter.

A hollandok még idén egymillió adag oltóanyagot kapnak a BioNTech-Pfizertől, majd 2021 első negyedévében újabb 1,6 millió adag érkezik hozzájuk. Ha a vakcina hatékony, akkor az első körben minimum 450 ezer embert, főként időseket, betegeket és egészségügyi dolgozókat oltanak be.

Hollandia hat gyógyszeripari céggel, a BioNTech-Pfizer, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, a CureVac és a Sanofi vállalatokkal kötött szerződést ez idáig 50 millió adag vakcina szállítására.

A holland közegészségügyi intézet keddi jelentése szerint az elmúlt hétnapos időszakban 33 949 új fertőzöttet azonosítottak az országban. Ez csökkenést jelent a két héttel ezelőtti 37 ezret megközelítő adatokhoz képest. Kórházba 1007 embert szállítottak, közülük 183-an részesülnek intenzív ellátásban. A járvány kezdete óta 9515-en haltak meg a vírus szövődményeiben, a hét folyamán 406-an. Az igazolt esetek száma jelenleg 535 978 Hollandiában. (MTI)

Csaknem húszezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek és nyolcszázzal a halálos áldozatok száma Olaszországban – közölte kedden az olasz egészségügyi minisztérium.

Az utóbbi 24 órában 19 350 fertőzöttet azonosítottak és 785-tel emelkedett a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma. Hétfőn 16 377 volt a fertőzöttek és 672 a halottak száma. Az elmúlt napban 182 100 koronavírus-tesztet végeztek el. Jelenleg 743 471 ember van karanténban és 32 811 koronavírussal fertőzött pácienst kezelnek a kórházakban. Az intenzív osztályokon 3663 beteg fekszik.

Az olasz kormány szerdán jelenti be, milyen korlátozásokat vezetnek be a karácsonyi ünnepek idejére. (MTI)

Két hét alatt heten haltak meg koronavírus miatt egy nagykanizsai szociális otthonban, tudta meg az ATV Híradója. Fertőzötteket a dolgozók és a lakók között is találtak, két héttel ezelőtt 18 személy tesztje lett pozitív. Azóta több beteg állapotba súlyosra fordult, heten pedig bele is haltak a betegségbe. Az ATV úgy tudja, hogy tízen még kórházban vannak. Az intézmény fenntartója szerint lassult a továbbfertőzés sebessége, és többeket hazaengednek a napokban a kórházból.

A francia sípályák idén nem nyithatnak meg, de Emmanuel Macron francia államfő azt is meg akarja akadályozni, hogy franciák külföldre utazzanak síelni. Azt mondta, hogy korlátozó és elrettentő intézkedéseket vezetnek majd be, hogy ezt elérjék. Hogy pontosan mik ezek, arról a következő napokban döntenek. Macron elsősorban járványügyi szempontból korlátozná az utazást, de azt sem akarja, hogy a francia síparadicsomok egyenlőtlen helyzetbe kerüljenek.

Párizs álláspontja szerint európai együttműködésre lenne szükség a sípályák kinyitásáról az év végi szabadságolások idején, mert jelenleg nem minden ország követi ugyanazt a stratégiát. Emmanuel Macron elmondta: Franciaország Németországgal és Olaszországgal együtt szeretné meggyőzni Svájcot és Spanyolországot, hogy ne „tárja ki a sípályái kapuit”.

A hegyvidéki régiókban dolgozók és a képviselők felháborodását követően a kormány újabb támogatásokat jelentett be, megtéríti a sífelvonók bevételkieséseit, az ott dolgozó idénymunkásoknak pedig bérpótlékot fizet. (MTI)


Elhalasztják a péntekre kiírt Aston Villa-Newcastle United-mérkőzést az angol futballbajnokság, a Premier League 11. fordulójában a Newcastle-t sújtó koronavírusos megbetegedések miatt. A klub honlapján kedden jelentették be, hogy több játékosuk és stábtagjuk megfertőződött – ráadásul öten már korábban megbetegedtek –, ezért az edzések is leálltak. A Premier League koronavírus-protokollja szerint ha egy csapat 14 játékost be tud nevezni a mérkőzésre, akkor pályára kell lépnie. (MTI)

Keddtől bezárt a hévízi tófürdő, de a reumakórház betegeit – a medencés kezeléseket kivéve – továbbra is ellátják, tájékoztatott a hévízi önkormányzat. Müller Cecília országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján kellett bezárnia a mostanáig még nyitva tartó tófürdőnek. A kormányzati döntésektől függően, ha feloldják a december 11-ig tartó járványügyi intézkedéseket, a gyógytó már másnap újra kinyithat. (MTI)

Az eddigi tesztek alapján nagy hatékonyságúnak bizonyult koronavírus-vakcinák sürgősségi engedélyeztetését kérvényezte az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Pfizer-BioNTech és a Moderna gyógyszergyártó vállalat. Az EMA a Pfizer-BioNTech-vakcináról legkésőbb december 29-ig, a Moderna oltásáról pedig várhatóan január 12-ig dönt. A BioNTech mindenesetre készen áll rá, hogy amint engedélyt kapnak, órákon belül megkezdjék a szállítást. (Business Insider)

A legfontosabb új szabály, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Ezen kívül már a munkahelyeken és a zsúfolt köztereken is kötelező a maszkhasználat. A tartományi kormányok általában változtatás nélkül vezették be a szövetségi kormánnyal november végén kidolgozott szabályokat. Mecklenburg-Elő-Pomerániában ugyanakkor a fertőzöttek csekély arányára hivatkozva továbbra is engedélyezik az időtöltést tízfős csoportokban. Németországban korábban november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató korlátozásokat. Akkor szinte teljesen leállították a turizmust és a vendéglátást, ezen kívül bezáratták a kulturális és a szabadidős intézményeket, például a színházakat, mozikat, múzeumokat és az amatőr sportegyesületeket.

Kicsivel több mint egy hete még 11 név vagy monogram szerepelt a Magyar Orvosi Kamara honlapján, a Covid-19 egészségügyis áldozatait nyilvántartó oldalán, monstanra azonban ez a szám 20-ra duzzadt. Azt írják, a listán szereplő kollégáik halálgíréről a sajtóból vagy saját forrásaikból értesültek, teljes nevüket pedig csak akkro teszik közzé, ha az áldozatok közvetlen hozzátartozói hozzájárulnak. A felsorolásban öt háziorvos, mentőtisztek, ápolók, de kutatóorvos, nőgyógyász, főorvos, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója is szerepel. (MOK)

Ismertették a tömeges tesztelés első körének eredményét. A tesztek 2,44 százaléka lett pozitív. Az államigazgatásban dolgozókat is tesztelik. Cikkünk a témában>>>

Az ENSZ szerint világszerte negyven százalékkal nőhet a humanitárius segélyre szorulók száma a koronavírus-járvány miatt. Ennek a költsége 35 milliárd dollár (10500 milliárd forint) lehet jövőre. Mark Lowcock, a világszervezet segélyezési programjának vezetője azt mondta, hogy ha egyetlen országban élnének a rászorulók, az a világ ötödik legnépesebb állama lenne. „A járvány a legkiszolgáltatottabb országokat sújtotta a leginkább” – hívta fel a figyelmet. Az ENSZ 34 különböző humanitárius segélyprogramot dolgozott ki 2021-re, ezek 56 országot érintenek majd. (Reuters)

Németországban a várt növekedés helyett csökkent a munkanélküliségi ráta novemberben. A Bundesagentur für Arbeit (BA) német szövetségi munkaügyi hivatal kedden azt közölte, hogy a munkanélküliségi ráta április óta legalacsonyabb szintre, 6,1 százalékra süllyedt novemberben az októberi 6,2 százalékról. Ez azért érdekes, mert a koronavírus-járvány következtében a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest. (MTI)

Október közepe óta először haladta meg az ezerkétszázat az elmúlt 24 órában regisztrált új vírushordozók száma. Az elvégzett 57 428 tesztből 1227 pozitívnak bizonyult. A növekedés jelentős annak ellenére is, hogy még csak részben történt meg a nyitás a szeptember közepén bevezetett országos karantén után. Utoljára október 16-én haladta meg a napi új esetek száma az 1200-at. A betegségben február óta 2865-en haltak meg Izraelben. (MTI)

December-januárra várják a járvány tetőzését, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament igazságügyi bizottsága előtt. Cikkünk a témában>>>

Alig több mint 5700 tesztet csináltak egy nap alatt Magyarországon, amelynek 68 százaléka pozitív lett. Cikkünk a témában>>>

Az egészségügyi minisztérium adatai alapján hétfőn 3572 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések Csehországban, írja az MTI.

A hétfői adat 800-zal kevesebb, mint egy hete, október elseje óta pedig ez a legalacsonyabb adat az országban. A halálozások száma is lassult, illetve egyre kevesebb ember szorul kórházi kezelésre: 4500 beteget kezelnek kórházban, ami a fele a november eleji állapotnak.

A Csehországban érvényben lévő szigorú rendelkezéseket csütörtökön enyhítik, az országban december 12-ig van szükségállapot. A cseheknél október-november fordulóján tetőzött a járvány, amikor a napi esetek száma munkanapokon meghaladta a 15 ezret is.

A Los Angeles-i Union Station, a város központi vasútállamosa gyakran látogatott tesztelőhellyé alakult át a koronavírus miatt. December 1-jére azonban a teszteléseket leállították egy filmforgatás miatt, írja a Variety.

A He's All That című filmet, az 1999-es She's All That (A csaj nem jár egyedül) remakejét forgatják az intézményben. A Ktown for All hajléktalan érdekképviseleti szervezete kedden posztolt arról Twitteren, hogy a „tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, központi helyen

Az összes december 1-i időpontot lemondták kevesebb mint 24 órán belül egy FILMFORGATÁS MIATT.”

Lemarad a Szahíri Nagydíjról. Még nem tudni, ki helyettesíti a hétszeres világbajnokot a Mercedesnél. Cikkünk a témában>>>

Húsz adag orosz, Szputnyik-V koronavírus-vakcinát kap Szerbia még a héten Moszkvától laboratóriumi tesztelésre, közölte Ana Brnabić szerb kormányfő. Az ország vezetése azon dolgozik, hogy az állampolgárok mihamarabb hozzáférjenek a koronavírus elleni oltóanyaghoz, ugyanakkor ne csak egyféle vakcina álljon rendelkezésükre, hanem tudjanak választani. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 6224-gyel 175 438-ra emelkedett. (MTI)

A koronavírus kiindulópontjának tekintett Hupej tartomány egészségügyi hatóságai által készített, belső felhasználásra szánt, titkos dokumentumokat tett közzé a CNN. Cikkünk a témában>>>

A világon 63 229 355 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 467 673, a gyógyultaké pedig 40 523 031 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. (MTI)

Itt nem durva kórházi történetek olvashatók, hanem az otthoni lábadozás néha kimerítő, hosszú, idegőrlő napjainak krónikái. A Covid-sztorik 3. részében a Telex koronavíruson átesett újságírói mondják el saját tapasztalataikat>>>

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ünnepek alatt is kerülnünk kell a nagyobb összejöveteleket. Cikkünk a témában>>>

Egy nap alatt 151 fertőzött beteg halt meg, és csökkent az aktív fertőzöttek száma.

A Magyar Orvosi Kamara honlapjáról kiderült, hogy az elmúlt héten hat orvos és ápoló hunyt el a Covid miatt.

Kevesebb mint ezer lélegeztetőgép került ki a magyar kórházakba a beszerzett 17 ezerből.

Nagy-Britanniában beváltak a korlátozások, jelentősen csökkent az új esetek száma.

Koronavírusos Törőcsik András, kórházban kezelik az Újpest legendás futballistáját.

Böjte Csaba szerzetes elhagyhatta a kórházat.

Biztonságos vakcinát jelentett be a Moderna.

Kemenesi Gábor virológus szerint nehéz tél vár ránk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!