Budapest már csak a harmadik a lakosságarányos fertőzöttségi listán

2020. november 29. – 08:35

frissítve

Budapest már csak a harmadik a lakosságarányos fertőzöttségi listán
Koronavírustesztet végző orvostanhallgatók a budapesti Hermann Ottó Általános Iskolában – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Minden fontos hír a koronavírusról vasárnap egy helyen.

Hetedik napja döntött rekordot vasárnap a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma Törökországban – jelentette az MTI. Az újonnan igazolt fertőzések száma továbbra is magas Recep Tayyip Erdogan elnök kormányának a járvány második hullámának megfékezése érdekében kifejtett erőfeszítései ellenére.

A kormány egy héttel korábban szigorú intézkedéseket vezetett be, közöttük az éjszakai és hétvégi kijárási tilalmat, a nem munkaképes korú lakosság mozgásának korlátozását, a digitális iskolai oktatást, az éttermek és kávéházak tevékenységének elvitelre történő korlátozását.

Az intézkedések ellenére tovább nő az új fertőzöttek és a halálesetek száma. Vasárnap 185-en haltak bele járványba, 45 százalékkal többen, mint az áprilisi csúcsponton. Az új fertőzöttek számában csak az Egyesült Államok, India és Brazília előzi meg, ám valamennyi ország jóval népesebb, mint Törökország. Az elmúlt 24 órában több mint 29 ezer új esetet jelentettek. A szombati adat 30 103 volt, de a hatóságok csak szerda óta számolják be a tünetmentes fertőzötteket is, mint ahogyan ezt a legtöbb ország a járvány eleje óta teszi.

A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkent az új koronavírus-fertőzések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában, írta az MTI.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett összesítése szerint az elmúlt 24 órában 12 155 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Egy nappal korábban 15 871 új koronavírus-fertőzést mutattak ki tesztekkel.

Az elmúlt hetekben rendre – és általában jelentősen – meghaladta a húszezret a naponta újonnan kiszűrt nagy-britanniai koronavírus-fertőzések száma. A legutóbbi csúcsot november 12-én mérték: aznap 33 470 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Az egészségügyi tárca vasárnap esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 106 565 új koronavírus-fertőzést azonosítottak országszerte, 36 162-vel, 25,3 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. A nagy-britanniai koronavírus-járvány őszi felfutásának legintenzívebb szakaszában 200 ezer környékén mozgott a hetente újonnan kiszűrt fertőzések száma.

A vasárnap este zárult 24 órában 215 olyan halálesetről érkezett bejelentés, amelynek közvetlen oka a Covid-19 betegség volt. Nemrégiben még rendre ötszáz feletti napi halálozási számokat jelentettek a brit egészségügyi hatóságok.

Milánó és Torinó belvárosát vásárlók tömege lepte el, miután Lombardia és Piemont tartományban enyhítették a korlátozásokat, és vasárnap megnyitották az üzleteket. A kormány a következő napokban jelenti be a december 4-től érvényes új járványintézkedéseket, előzetes információk szerint a területi korlátozások enyhítése várható egészen karácsonyig, az ünnepek alatt azonban nem kizárt az újabb szigorítás a tartományok közötti intenzív mozgás, valamint a nagy családi összejövetelek megakadályozására. (MTI)

Pekingben a járvány kitörése után többször próbálták már bagatellizálni a helyzetet, most pedig azt kezdték el erőteljesen kommunikálni, hogy a vírus valójában nem is tőlük származik. Az állami média nyomasztó részletességgel számol be a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán található koronavírusról – amit a világon sehol máshol nem számítanak a terjedés fő módjai közé –, és több kutatás is igyekszik bizonyítani, hogy a vírus Kínán kívül már tavaly december előtt felütötte a fejét.

Általános tájékoztató kiskátéval segíti a koronavírusról és a tennivalókról tájékozódni kívánókat a Semmelweis Tudományegyetem. Ha valaki lemaradt volna március óta minden tájékoztatóról itt most pótolhatja a hiányosságokat. Gyógytea, C- és D-vitamin, pihenés, távolságtartás, telefonos konzultáció az orvossal.

A tájékoztató végén további hasznos linkeket is talál és megtudhatja, mit érdemes magával vinnie, ha kórházi kezelésre szorul.

Mit tegyünk, ha a COVID-19 tüneteit észleljük magunkon?

  • Maradjon otthon, értesítse a családot, háziorvost!
  • A családtagokkal is tartson kellő távolságot! Mosson rendszeresen kezet,
  • a WC, fürdő és konyha kilincseket és egyéb használati eszközöket naponta többször fertőtlenítőszerrel törölje át!
  • A levett ruházatot mielőbb mossa ki, az ágyneműt gyakran cserélje!
  • Lehetőleg a bevásárlást intézze más, esetleg kérjen házhosszállítást.
  • Fokozza a biztonságérzetet, ha megismeri és felírja Ön is azokat a telefonszámokat (pl. mentő, háziorvos, ügyelet), amelyeket hívhat, amennyiben szükséges.
  • A tüneteket a megfázás, vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel is kezelheti (pl. gyógyteák, pihenés, stb.), hozzátéve és betartva az orvos utasításait is.
  • Javasolt a vitaminok szedése is: legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, deminimum 2000 NE/nap adagban.
  • A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert gyógyszerrel (pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, vagy Algopyrin, a betegtájékoztató szerint alkalmazva).
  • Igyon elegendő folyadékot! Amikor a vizelet színe világos, akkor megfelelő a folyadékbevitel.
  • Amikor fekszik, váltogassa a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdejének minden részét jól átjárhassa!
  • A hason fekvés kifejezetten jó hatású!
  • Pihenjen!

A Demokratikus Koalíció ingyenes és tömeges tesztelést követel a kormánytól az ünnepek előtt, hogy a családok biztonságban tudjanak együtt karácsonyozni. „Mentsük meg a karácsonyt, nekünk is jár, hogy biztonságban találkozhassuk a szeretteinkkel” – mondta el Kálmán Olga vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Eközben az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes arról beszélt szintén online tartott sajtótájékoztatóján, hogy hétfőn országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi a párt, hogy a kormány decemberben gyermekenként egyszeri ötvenezer forintot adjon azoknak a családoknak, amelyekben mindkét szülő elvesztette az idén a munkáját a koronavírus-járvány miatt.

(MTI)

Ezt Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte a Kleine Zeitung napilap vasárnapi számának adott interjúban. Kurz elmondta, hogy a kormány nem szeretne elsietett nyitást, a cél az, hogy december 7-e után óvatos lépésekkel haladva kinyissanak az iskolák, illetve a kereskedelmi egységek. Kurz szerdára ígért cselekvései tervet a sípályák nyitása miatt kialakult vitában, és elmondta, hogy a jövő héten kezdődő tömeges tesztelés során igyekeznek lokalizálni a tünetmetnes betegeket. (MTI)

A koronavírussal szembeni antitesteket mutattak ki egy szingapúri újszülöttben, akinek édesanyja még márciusban esett át a fertőzésen és szervezetében már nem lehet kimutatni az antitesteket sem. Az orvosok joggal feltételezik, hogy a terhesség alatt kapta meg az újszülött a védettséget jelentő antitesteket Celine Ng Chantól, aki közepesen erős tünetekkel esett át a betegségen nyolc hónappal korábban. Cikkünk a témában.

Lakosságarányosan vizsgálva sokáig Budapesten regisztrálták a legtöbb koronavírusos esetet, november 9-én jött fel az első helyre Győr-Moson-Sopron megye, 1761 fertőzöttel. 20 nappal később ez a szám már 3000 fölötti. A második helyen ma Vas megye váltotta Budapestet, 2770 illetve 2741 esettel. Vas megyében szeptember elsején 4, október elsején 208, míg november elsején már 921 fertőzöttet regisztráltak, ez a szám azóta megháromszorozódott.

Csehországban csütörtökön feloldják a koronavírusterjedése elleni óvintézkedések egy részét – jelentette be Jan Blatny egészségügyi miniszter a cseh kormány vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy csütörtöktől – bizonyos korlátozásokkal – kinyithat az összes üzlet, vendéglő, és működhetnek a szolgáltatások, valamint megszűnik az éjszakai kijárási tilalom.

Legalábbis a Jomiuri című japán lap vasárnapi cikke szerint, amely ugyanakkor nem közölt konkrét hírforrást az ügyben, csak azt, hogy már az eredeti költségek 13 milliárdra rúgtak volna. A szervezőbizottság a lap által leírtakra úgy reagált, hogy egyelőre vizsgálják, mennyi pluszköltséggel jár a halasztás. A tokiói olimpia 2021-es terveiről itt írtunk részletesen. (MTI)

Vasárnaptól lépett életbe a szombaton megjelent kormányrendeletnek azon része, amely szerint az egészségügyi dolgozók nem mondhatnak fel a veszélyhelyzet ideje alatt. A kormányrendelet egészében az egészségügyi jogviszony részletszabályairól szól, amiből, hogy csekély engedményre volt kész a kormány a tiltakozások hatására: némileg szűkítették az egészségügyi dolgozók más kórházakba való átvezényelhetőségének korlátait, és kát hónappal kitolták az új szerződések megkötésének határidejét. Részleteket a rendeletről itt olvashat.

A legtöbb tiltakozást kiváltó szabályon azonban nem változtattak, így az új szerződések érvénybe lépésekor – legkésőbb tehát 2021. március 1-jétől – tilos lesz másodállást vállalniuk az egészségügyi dolgozóknak. Ezt a bérek megduplázásával kompenzálná a kormány, ám az érdekvédelmi szervezetek szerint az összes többi feltétellel együtt az egészségügyi dolgozók helyzete és az egészségügy fenntartása nehezebbé válik, így szakmai párbeszédet várnak a kormánytól és a törvény jelentős átdolgozását követelik.

6819 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Magyarországon. Ez a szám már negyedig napja haladja meg a hatezret. 156 koronavírussal fertőzött ember halt meg egy nap alatt, ez minden korábbi adatnál magasabb, egy nappal korábban 152 halálos adatot regisztráltak. A részletes adatokat itt találja.

Szerbia egy nagy kórház, hiszen már minden településen vannak betegek, és mindenhol vagy állandó, vagy ideiglenes járványkórházat alakítottak ki – jelentette ki Predrag Kon, a nyugat-balkáni ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint. Szerbiában már több mint 163 ezer fertőzöttet regisztráltak, az áldozatok száma 1484, a gyógyultaké 31 536. (MTI)

Egy, a Facebook-oldalán közvetített videóban jelentette be Geszti Péter, hogy ő is elkapta a koronavírust. Geszti előre be is harangozta, hogy később videóban jelentkezik majd, ahol tisztázza, miért tűnt el az elmúlt időszakban a nyilvánosság elől.

„Nem nagyon szoktam ilyet csinálni, mert szégyenlősebb fiú vagyok annál, de a lényeg az, hogy három hétig tulajdonképpen nem posztoltam semmit. Ennek az oka nyilván nagyon egyszerű volt: Covid-távon le kellett győznöm nekem is ezt a vírust, és jelentem, jól vagyok, negatív teszteken is túlvagyok.”

A zenész, dalszövegíró, reklámszakember és filmproducer elmondta, hogy enyhébb hőemelkedéssel és köhögéssel megúszta a fertőzést.

A világon 62 216 767 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 451 131, a gyógyultaké pedig 39 801 708 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen, leginkább továbbra is az Egyesült Államok, India és Brazília érintett. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!