Csak kutyát lehet sétáltatni este 8 után, nyulat vagy más állatot nem

2020. november 21. – 08:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járványnak már több mint 1,3 millió áldozata van világszerte, Észak-Amerikában továbbra is nagyon gyorsan terjed a vírus. Itthon sosem haltak meg annyian, mint szombaton, Oroszországban is rekordokat döntöget a járvány. Csehországban és Lengyelországban viszont lazítanak a korlázatozásokon.

Folyamatosan frissülő híreink a járványról szombaton.

„A Kormány bejelentette, hogy a szociális, az oktatási, nevelési intézményekben dolgozók tesztelését magára vállalja. Nos, tegnap elindult a szociális szférában dolgozók tesztelése. 147 kollégánk dolgozik ilyen munkakörben, de csak 25 tesztet kaptunk.”

-írja Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

November 9-én jelentette be Orbán Viktor, hogy hetente fogják tesztelni a kórházi dolgozókat, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat még akkor is, ha a gyorsteszt csak 50-60%-os pontosságú. Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta, pénteken kezdik tesztelni a szociális intézmények dolgozóit, jövő hétfőn pedig a tanárokat, egészségügyi, óvodai és bölcsődei dolgozókat.

Baranyi azt írja, ennek ellenére a Kásler Miklóstól pénteken kapott levélben a miniszter már csak

„a szakosított szociális intézmények dolgozóinak teszteléséről ír, ami az idősotthonunkat jelenti. Az utcai szociális munkásokról, gyermekjólétisekről, házi gondozókról, családsegítőkről nincs szó Kásler levelében.”

Hozzátette, a a Kormányhivatal vezetőjétől, Sára Botondtól is kaptak levelet az óvodákra vonatkozóan, amiben az áll,

„az óvodákban, bölcsődékben dolgozók közül az oktatási, nevelési tevékenységet végzők tesztelését végzik el. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a dadusokkal, gondozókkal, konyhásokkal, takarítókkal.”

Baranyi posztja végén azt írta, egyelőre nekik úgy tűnik, „csak látszat, hogy széles körben folyna a tesztelés”, az önkormányzat így saját költségére is vásárol teszteket, hogy minden dolgozón elvégezhessék.

Hans Peter Doskozil tesztje pozitív lett, írja az MTI.

Doskozil „a körülményekhez képest jól van”, csak enyhébb tünetei vannak. Otthonról dolgozik és hatósági karantén alá került. Doskozil korábban önkéntes karanténban vonult, mert munkatársainak körében többen koronavírusosak lettek. Az első PCR-tesztje negatív lett, a második azonban pozitív.

A politikus kiemelte, az ő esete is „jól mutatja, hogy még a szigorú intézkedések mellett is képes terjedni a vírus”. Ausztriában múlt hét szombaton szigorítottak a járványmegelőzés miatt életbe lépő rendeleteken, bezártak a bevásárlóközpontok, a nem létszükségletű boltok, illetve teljes kijárási tilalom lépett életbe. Erről cikkünket itt olvashatja.

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá szombat este Orbán Viktor miniszterelnök a parkolást könnyítő intézkedésekről: ennek értelmében november 23-tól ingyenes igénybe vehető lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló este 7-től reggel 7 óráig.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon reagált állampolgári kérdésekre az új szabályok részleteivel kapcsolatokban. Ebben többek között megerősítette azt például, hogy a kijárási tilalom alól minden munkavállaló kaphat felmentést, a kollégisták sorsáról a rektor dönt, vagy hogy a lejáró okmányok a veszélyhelyzet utáni 60 napig érvényesek még.

Emellett elmondta azt is, hogy az intézményvezetőnél vagy az önkormányzatnál érdeklődhetnek azok a szülők, akik a bezárt óvodák miatt nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. Illetve válaszolt arra a kérdésre, miszerint „nekem nyulam van és minden nap le szoktam vinni sétálni. Rám vonatkozik a kijárási tilalom alóli felmentés nyolc óra után?”. Mint a válaszból kiderült,

Csak a kutyasétáltatás ad felmentést a kijárási tilalom alól, más állatokra nem vonatkozik a rendelet.

Szentkirályi kifejtette, ennek oka az, hogy a kutyák mozgásigénye rendkívül nagy, ráadásul „egészségügyi szükségleteik miatt is” fontos, hogy ki tudjanak menni a szabadba.

A dél-dakotai székhelyű kórház az Egyesült Államok egyik legnagyobb komplexuma, írja a CNN. A kórház igazgatója dolgozói előtt jelentette ki, hogy

Nem fog maszkot viselni, mert már túlesett a koronavíruson.

Kelby Krabbenhoft közel 50 ezer dolgozójának küldte el emailben indoklását, melyben azt írta, felismerte a tüneteket magán, ugyanis köhögött és fáradt is volt. Az igazgató kijelentette, ő már immunis a vírus ellen, ezért nem fogja hordani a maszkot, ami „szimbolikusan azt jelzi, hogy ő fertőzőképes”.

„Nem érdekel a maszk gesztusértékű hordása”

-tette hozzá. Az amerikai egészségügyi központ egyébként azt javasolja, a betegségen átesett emberek is hordjanak maszkot, ugyanis semmi bizonyíték nincs arra, hogy egy fertőzésből felépült ember nem kaphatja el újra a vírust.

Micah Aberson, a kórház ügyvezető alelnöke kiemelte, Krabbenhorft a saját tapasztalataira alapozza meglátását, de ez „nem tükrözi a kórház véleményét” a maszkhasználatról.

A szlovén kormány szombaton egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket. Mindenféle összejövetelt betiltottak, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszkviselés mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. A kormány szerint a járvány második hulláma már tetőzött Szlovéniában, abban bíznak, hogy hamarosan csökken a kórházi kezelésre szorulók és a halottak száma. Ez szükséges ahhoz, hogy az ünnepekre enyhíteni tudjanak a korlátozásokon. A kormány elkezdte a felkészülést egy tömeges és önkéntes antitest-tesztelésre. A szombati adatok szerint az elmúlt 24 órában 1690-nel 64 270-re nőtt a fertőzöttek száma. Harmincegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1026-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1219-en vannak kórházban, közülük 197-et ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

A járványhelyzet miatt a szerb kormány tovább korlátozza a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, így jövő keddtől az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig. Ezenfelül kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket. A regisztrált fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 6254-gyel 110 301-re emelkedett, a járvány halálos áldozatainak száma pedig az utóbbi 24 órában harminccal 1140-re nőtt – mindkét adat rekordot jelent az országban. (MTI)

Az uruguayi kormány 12 600 eurónak (4,5 millió forint) megfelelő összegű bírságot szabott ki az ország labdarúgó-szövetségére, írja az MTI.

A büntetés oka, hogy a labdarúgók nem tartották be a kötelező higiéniai óvintézkedéseket. A válogatott az elmúlt két héten két meccset is játszott, ezalatt összesen tíz uruguayi játékos és hat stábtag fertőződött meg a koronavírussal.

Az internetre felkerült egy kép is, ahol kilenc játékos szorosan egymás mellett ül a csapat barbecue-estjén. A kilenc játékosból később ötnek lett pozitív a tesztje. Daniel Salinas egészségügyi miniszter szerint a csapat nem volt elég elővigyázatos, az egyik játékos, Diego Godín szerint viszont habár valóban gondatlanok voltak, nem hiszi, hogy ezért kapták el a vírust.

Az intenzív osztályokon dolgozó svájci orvosok társasága (SGI) arra kéri a koronavírusnak leginkább kitett embereket (60 év felettiek és krónikus betegek), hogy írják össze az ápolásukkal kapcsolatos elvárásaikat arra az esetre, ha menthetetlenül megbetegednének, mert ezáltal enyhíteni tudnák a nyomást, amely a kórházak intenzív osztályaira nehezedik most, a járvány idején.

Az SGI szerint az ilyen végrendeletek sokat segíthetnek gyors és etikus döntések meghozatalában, ha sok válságos állapotban lévő beteget ápolnak egyszerre. A Pro Senectute Schweiz szerint az ilyen kérés normális időszakokban ésszerű, most, a járvány idején azonban azt a benyomást kelti, hogy az orvosok sürgetik a legnagyobb veszélyben lévőket olyan döntések meghozatalára, amelyekhez alapos megfontolás kell. (MTI)

A lengyel kormány a korlátozások enyhítése mellett döntött, mert javultak a járványadatok. Mateusz Morawiecki miniszterelnök azt jelentette, hogy a munkahelyek védelme miatt egy héten belül újranyithatnak azok az üzletek, amelyeket november 7-én zárattak be.

Morawiecki azt mondta, hogy ha nem látják a fegyelmezettséget, akkor viszont újra bezáratják ezeket a boltokat.

A miniszterelnök azt kérte a lengyelektől, hogy karácsonykor csak a közvetlen hozzátartozókkal együtt ünnepeljenek, és ne utazgassanak. Bejelentette azt is, hogy a kormánnyal dolgoznak az utazási korlátozások kidolgozásán. Az iskolák karácsonyig zárva tartanak.

Lengyelországban szombaton 24 213 új fertőzöttet jelentettek, és 574 újabb halálesetet. A kormány korábban azt közölte, addig tartják fenn a szigorúbb korlátozásokat, amíg az új esetek hétnapos mozgóátlaga 27-29 ezer főnél van.

(via Reuters)

A szomszéd országokhoz képest továbbra sem állunk túl jól, november 14. óta nálunk van a legtöbb aktív fertőzött, ha lakosságarányosan vizsgáljuk. Novemberben sokáig a harmadik helyen álltunk, de 12-én lehagytuk Szlovéniát, majd két napra rá Szlovákiát is.

Ráadásul a különbség egyre nő, tegnapra mindkét országban csökkent az aktív fertőzöttek száma, mint ahogy Ausztriában is. A környező országok átlaga a magyar érték 60 százaléka, vagyis nálunk több, mint 1,6-szor több regisztrált aktív eset van.

Oroszországban a szombati adatokkal együtt a héten már negyedik alkalommal dőlt meg a napi új koronavírusos esetek rekordja: hétfőn 22 778, csütörtökön 23 610, pénteken 24 318, szombaton pedig 24 822 igazolt fertőzést jegyeztek fel. Eddig összesen 2 064 748 ember fertőződött meg Oroszországban a vírussal, az aktív esetek száma 451 535. Szombaton 467-en haltak meg a fertőzés következtében, ami szintén az eddigi legmagasabb szám. A járvány kitörése óta összesen 35 778-an haltak meg a fertőzés miatt. A kórházakból elbocsátott, gyógyult betegek esetében is eddigi rekordot regisztráltak, számuk egy nap alatt 26 021-gyel nőtt, és elérte az 1 577 435-öt. (MTI)

Pénteken 16, csütörtökön pedig 16 új, tüneteket is produkáló igazolt koronavírusos esetet jegyeztek fel Kínába. Azok közül, aki nem külföldről vitték be a vírust, ketten Shanghajban, öten pedig a Pekinggel szomszédos Tiencsinben élnek. A shanghaji esetekről azt lehet tudni, hogy egyikük a helyi nemzetközi reptér alkalmazottja, a másikuk pedig az ő felesége. Tiencsinben átfogó szűrési programot indítanak a hatóságok az új esetek miatt, ennek során három nap alatt közel 3 millió lakost fognak letesztelni. Eközben a 13 milliós városban körülbelül 1900 ember került karanténba. Pénteken további 18 tünetmentes esetet találtak az országban, egy nappal korábban 14-et. Kínában eddig összesen 84 414 koronavírusos esetet regisztráltak. (Reuters)

Az új igazolt koronavírus-fertőzések száma pénteken 3000 alá süllyedt Csehországban, körülbelül 700-al kevesebb esetet jegyeztek fel, mint egy hete. Három hete, a járvány tetőzésekor a napi új esetek száma 15 ezer körül mozgott. Csökken a kórházban lévők és a súlyos esetek száma is, jelenleg 6300-an szorulnak kórházi ellátásra, ami október óta a legalacsonyabb szám. Az aktív esetek száma 98 ezer. Bár még mindig súlyosnak minősül a járványhelyzet, a cseh kormány egyes óvintézkedések lazításáról döntött pénteken. Hosszabbodik az üzletek nyitvatartása, az éjszakai kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe, az általános iskolások egy része visszatérhet az iskolába. A karácsonyi vásárokról később döntenek. Az országban december 12-ig szükségállapot van érvényben. (MTI)

Új napi halálozási rekordot ért el a koronavírus a kormányzati portál adatai alapján. Egy nap alatt 121-en veszítették életüket a koronavírusnak vagy szövődményeinek köszönhetően. Az aktív fertőzöttek száma 125 ezer fölé nőtt, de több mint 40 ezren már fel is épültek a vírusból.

A világon 57 517 850 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 371 589, a gyógyultaké pedig 36 825 360 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 56 895 516 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 360 342 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen, írta az MTI.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 11 910 857 fertőzött volt eddig a napig, 254 384-en haltak meg, és 4 457 930-an meggyógyultak.

Túlterhelés veszélyezteti a kanadai egészségügyi rendszert, mert elképzelhető, hogy az év végére akár megnégyszereződik a koronavírusos betegek száma az országban – figyelmeztetett pénteken Justin Trudeau miniszterelnök. A legnagyobb város, Toronto ismét kijárási korlátozásokat vezet be az újonnan regisztrált esetek nagy száma miatt, és hasonló intézkedéseket hozott már több tartomány.

Trudeau arra kérte a kanadaiakat, hogy csak a szükséges esetekben mozduljanak ki otthonukból. Kijelentette: már nyilvánvaló, hogy a karácsonyt nem lehet majd úgy megünnepelni, mint általában. Azt egyelőre elutasította, hogy a kormány az egész országra kiterjedő korlátozásokat vezessen be.

Theresa Tam országos tisztifőorvos nem sokkal korábban azt mondta: év végére akár 60 ezer is lehet majd a napi új fertőzések száma, ha az emberek nem tartják be a járványügyi korlátozásokat, de ha betartják, akkor is 20 ezer fölé fog nőni, miközben most még ötezer alatt van ez a szám. (MTI)

Donald Trump legidősebb fia, az ifjabb Donald Trumpot koronavírussal diagnosztizálták jelentette be szóvivője.

A Trump gyerekek közül ő a második, aki elkapta a fertőzést. Korábban a 14 éves Barron volt fertőzött, de ő gyorsan felépült. Donald Trump jr. karanténban vonult pozitív tesztje óta, de egyébként nincsenek tünetei sem.

Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csoportjának egyik tagja pénteken egy televíziós interjúban azt mondta: a járvány gyorsabban és szélesebb körben terjed, mint azt a szakemberek előre jelezték. Az orvosnő arra kérte az amerikaiakat, hogy kerüljék a nagy létszámú, akár családi összejöveteleket és az utazásokat is. A jövő hét csütörtökén lesz ugyanis a hálaadás napja, amikor az amerikai családok hagyományosan összegyűlnek, és együtt ünnepelnek. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!