A tünetek jelentkezésekor nagyon, kilenc nap után viszont kis eséllyel fertőz a koronavírus

2020. november 20. – 08:10

frissítve

A tünetek jelentkezésekor nagyon, kilenc nap után viszont kis eséllyel fertőz a koronavírus
A koronavírus miatt elhunytak holttesteit hűtött konténerekben helyezik el az amerikai El Paso városában, Texas-ban 2020. november 16-án Fotó: Ivan Pierre Aguirre / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról pénteken.

Több mint százezren vesztették életüket Mexikóban a koronavírus-fertőzés következtében a járvány kitörése óta – közölték a helyi egészségügyi hatóságok. Mexikóban eddig 1 019 543 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Az elmúlt 24 órában 534 haláleset történt az országban. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az Egyesült Államok, Brazília és India után már Mexikóban haltak meg a legtöbben a fertőzés miatt. (Bár a járványhelyzet országonkénti súlyosságát a népességarányos összehasonlítás jobban tükrözi, az összes áldozat száma is képet ad a vírus pusztításáról egy-egy országban.)

A lakosság jelentős részének beoltását ígérte a jövő év első felében Pedro Sánchez spanyol kormányfő pénteken – írja az MTI. A kormány szeptemberben kezdett el dolgozni az oltási stratégián, amelyet várhatóan jövő keddi ülésén fogad el.

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentése szerint a héten tovább lassult a koronavírus-terjedésének üteme. Százezer emberből átlagosan 419-en fertőzöttek. Egy héttel ezelőtt a számuk még 498 volt. A járványnak eddig 42619 áldozata volt az országban, 1341-en az elmúlt egy hétben haltak meg.

Spanyolországban október 25-e óta szükségállapot van érvényben, amelyet a parlament május 9-ig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése, és hatnál többen nem gyűlhetnek össze. A 17 spanyolországi tartomány és a két észak-afrikai autonóm spanyol város saját területén egyénileg határozza meg a védekezés szintjét és a szükséges korlátozásokat.

Egyre többen mennek a Normafára kirándulni, a Hegyvidéki önkormányzat azonban arra hívta most fel a figyelmet, hogy a természetjárók lehetőség szerint nézzenek inkább másik helyszínt:

  • az egyre több kiránduló miatt ugyanis komoly közlekedési és parkolási gondok alakultak ki a Normafánál;
  • és a sok látogató miatt a járvány megelőzéséhez szükséges távolságot sem könnyű tartania az embereknek.

Ezért az önkormányzat azt kéri az emberektől, hogy lehetőleg a budai hegyek kevésbé látogatott területeit válasszák. Ha pedig mégis a Normafára akarnak menni, menjenek tömegközlekedéssel, mert a parkolók száma véges.

Egy új kutatás szerint a második hullámban koronavírus fertőzöttség esetén a tünetek jelentkezésekor, majd az ezt követő öt napban a legvalószínűbb fertőzés továbbadása, írja az MTI.

A Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint a víruskoncentráció a megbetegedés elején a legmagasabb, de a kutatók szerint szaporodásra képes vírusokat még akár kilenc nappal később is lehet találni a torokból vett mintákban. Inaktív vírust ennél sokkal később, akár 17 nappal a vírus elkapása után is találtak. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a megbetegedéstől számított kilenc nap után valószínűtlen az esélye annak, hogy a beteg még fertőzni tudna.

A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. A tünetmentes fertőzötteket nem vizsgálták.

A Pfizer-BioNTech pénteken sürgősségi engedélyt kért az Egyesült Államokban, az oltóanyag biztonságosságáról az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának kell majd meggyőződnie, írja a BBC.

Nem tudni, mennyi ideig tart a vakcina bevizsgálása, az Egyesült Államok azonban arra számít, hogy december elején jóváhagyhatják az oltóanyagot. A cég szerint ha megkapják az engedélyt, „órákon belül” le tudják szállítani a vakcinákat.

A Pfizer gyógyszergyártó cég és német partnere, a BioNTech által közösen fejlesztett vakcináiból Brüsszel is rendelt már 200 millió oltóanyag-dózist, a vakcina az EU-n belül az EMA jóváhagyására vár. Von der Leyen korábban hangsúlyozta, hogy az EMA jóváhagyása csak a legelső lépcsőfok, és kezdetben csak kis mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, ezt fontos szem előtt tartani.

Idén a járvány miatt a gyerekek nem tudnak személyesen találkozni a Mikulással, de a mesterséges intelligenciának hála online igen. A Storyfile technológiai egy interaktív honlapot hozott létre, ahol a Mikulás éppen úgy válaszol a gyerekek kérdéseire, mintha személyesen találkozna velük. A Storyfile igazgatója szerint az adatbázisukban 180-200 kérdés szerepel, úgyhogy a gyerekek elég sok mindenről tudnak beszélgetni a Mikulással. Az első kérdés persze rögtön az, hogy a kérdező a rosszak vagy a jók listáján szerepel-e. Erről itt írtunk bővebben.

A WHO frissítette a koronavírus elleni gyógyszerekkel kapcsolatos útmutatóját, és ebben az áll, hogy függetlenül attól, milyen súlyos Covid-betegekről van szó, nem ajánlják a gyógyszer alkalmazását. A BMJ szakfolyóiratban publikált írás szerint a jelenlegi bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a remdesivir befolyásolná a koronavírus okozta megbetegedés kockázatait, a WHO jelenlegi tudása szerint a gyógyszer nincs hatással a betegek halálozási esélyeire, vagy arra, kell-e őket mesterségesen lélegeztetni. A mostani állásfoglalásában a WHO 7333 kórházban kezelt koronavírusos beteg adataira támaszkodott. Cikkünket erről itt találja.

Már mintegy egymillió embert oltottak be a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával Kína sürgősségi programjának keretében – közölte pénteken a vállalat. Kína júliusban indította el a sürgősségi programot, amelynek keretében a hazai fejlesztésű, kísérleti vakcinák közül hármat alkalmaznak a fertőzés veszélyének különösen kitett emberek körében. A beoltott emberek egyikénél sem figyeltek meg súlyos mellékhatást, és senki sem fertőződött meg koronavírussal – mondták. Bővebben itt írtunk erről.

„Letesszük a kötényt, kiürül a boros pohár, csendes a konyha.” Ezekkel a sorokkal búcsúzik Facebook-oldalán Budapest egyik elit étterme, a Felix Kitchen&Bar. A celebek és kormányközeli figurák kedvelt vendéglátóhelye – ahol a vírus első hulláma idején még Gulyás Gergely miniszter is feltűnt – azt írja, hogy a vírushelyzet következményeképpen határozatlan időre bezár, és a kiszállítás is szünetel. Utóbbi azért érdekes, mert a jelenleg érvényes korlátozások miatt nem lehet beülni az éttermekbe, a helyek nagy része házhoz szállítással próbál életben maradni. Bővebben erről itt olvashat.

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Magyarországra jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Azt is mondta: Magyarország a vakcinákat fejlesztő három kínai céggel szoros kapcsolatban áll, a vállalatok hamarosan elküldik a dokumentációt, amely alapján a magyar hatóságok eldöntik, engedélyezik-e az oltóanyag használatát. Az export engedélyeztetése egyébként már folyamatban van, ha a magyar laboratóriumi vizsgálatok kedvezőek lesznek, fél-egymillió kínai vakcina érkezhet a következő hónapokban Magyarországra. (MTI)

Ausztriában tömegesen tesztelni fogják koronavírusra először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot – jelentette be az osztrák kormány pénteken. A kétszázezer osztrák tanár és óvodai pedagógus mindegyikét tesztelni fogják december 5-én és 6-án, és azon a hétvégén a tervek szerint véget ér a részleges karantén is. A tanárok után az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án.A kormány tájékoztatása szerint az azt követő hetekben az ország kilencmilliós lakosságának is lehetősége lesz a teszt elvégzésére. Sebastian Kurz osztrák kancellár kiemelte, hogy a részvétel önkéntes. Ugyanakkor mindenkit annak megfontolására sürgetett, hogy „a néhány perces teszt néhány hetes karantént akadályozhat meg az országban”. A járvány által különösen erősen sújtott településeken az ingyenes vizsgálatok már hamarabb is elérhetőek lesznek. (MTI)

Több mint száz sportoló, egykori és jelenlegi olimpikonok fogtak össze a Magyar Olimpiai Bizottság felhívására, hogy segítsék azokat az egészségügyi intézményeket és szervezeteket, amelyek kiemelt feladatokat látnak el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az összegyűlt 10,2 millió forint értékű adomány a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el négy fővárosi kórházhoz és az Országos Mentőszolgálathoz. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet a kórházak és a mentők igényeit figyelembe véve olyan orvostechnikai eszközöket szerzett be, melyek a második hullám alatt megkönnyíthetik a betegek ellátását. Többek között EKG-készülékek, vizeletanalizátorok és fertőtlenítőberendezések kerülnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet tulajdonába, az Országos Mentőszolgálat pedig újabb lélegeztetőgép falitartókat használhat.

A szomszéd országokhoz képest nem állunk túl jól, november 14. óta nálunk van a legtöbb aktív fertőzött, ha lakosságarányosan vizsgáljuk. Novemberben sokáig a harmadik helyen álltunk, de 12-én lehagytuk Szlovéniát, majd két napra rá Szlovákiát is.

Csütörtökön írtuk meg, hogy koronavírus-fertőzéssel kórházba került Böjte Csaba ferences szerzetes Budapesten. A szerzetest a Bors utolérte telefonon, hogy az állapotáról érdeklődjenek. Böjte azt mondta a lapnak, „köszönöm szépen, jól vagyok, tudom, hogy nagyon sokan imádkoznak értem, érzem és köszönöm. most nem tudok bővebben beszélgetni, Isten áldását kérem mindenkire!” (Bors)

Egy 30, egy 31 és egy 34 éves férfi is meghalt koronavírus-fertőzöttként – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken, az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján a napi adatokról (ezekről bővebben itt) azzal a kiegészítéssel, hogy mindannyiuknak volt súlyos alapbetegsége. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a higiénés szabályok, a jogszabályok és ajánlások betartása, a krónikus betegeknek pedig kiemelten figyelniük kell magukra, mert „nagyon magas kockázatnak vannak kitéve, elsősorban a szövődmények vonatkozásában”. Bővebben itt írtunk erről.

Horvátország szombat éjféltől három hétig újabb szigorításokat léptet életbe, csökkenti a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását, és bezárja az éjszakai szórakozóhelyeket – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a válságstáb. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint 25 főre csökkentik ötven helyett a nyilvános összejöveteleken való részvétel felső határát, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb 10-en vehetnek részt. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszes italt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva. Eközben a zágrábi válságstáb bejelentette: hétfőtől tömeges koronavírus-tesztelésbe kezdenek. A nagyjából 800 000 lakosú horvát fővárosban négy fázisban tesztelik a lakosságot. (MTI)

11,7 milliónál is több fertőzöttet azonosítottak, és több mint 252 ezren haltak meg a koronavírusban az Egyesült Államokban mostanáig, ám ennél jóval több, legalább 470 ezer halálos áldozatra számít március elsejéig a Washingtoni Orvosi Egyetem kutatóintézete, a The Institute of Health Metrics az Evaluation. Egy héttel ezelőtt még kb. 439 ezer halálos áldozatról szólt az előrejelzésük, csakhogy a járvány gyorsabban terjed, mint arra számítottak. A becslés szerint azonban még ennél is magasabb, akár 658 ezer is lehet az áldozatok száma, ha az államokban nem tartatják be a távolságtartást. Már önmagában a fegyelmezett maszkviseléssel 65 ezer embert lehet megmenteni addig, írják. (CNN)

Az észak-olaszországi Alto Adige tartományban, vagyis Dél-Tirolban tömeges koronavírus-tesztelést kezdtek pénteken, hogy ezzel lassítsák a kórokozó terjedését. A nagyjából félmillió lakosú tartományban három napon keresztül áll rendelkezésre 200 tesztállomás. A tesztelés önkéntes. Alto Adige múlt hétfő óta tartozik a legmagasabb veszélyfokozatú olaszországi régiók közé. A hatóságok november 14. és 28. között teljesen leállították a tantermi oktatást, mert azt tapasztalták, hogy a teszteken kiszűrt fertőzöttek között egyre több volt a tünetmentes iskolás. A tömeges tesztelés szakértők szerint akkor lehet sikeres, ha elég sokan részt vesznek benne, legalább a lakosok 70 százaléka. Egy jól szervezett, magas részvételi arányú tesztelés akár olyan hatékony is lehet, mint egy több hétig tartó teljes zárlat – mondta Stephan Ortner, a bolzanói Eurac kutatóközpont igazgatója. (MTI)

Koronavírus-gyorstesztet végeznek a dél-tiroli Bolzano városában 2020. november 20-án – Fotó: Pierre Teyssot / AFP
Koronavírus-gyorstesztet végeznek a dél-tiroli Bolzano városában 2020. november 20-án – Fotó: Pierre Teyssot / AFP

Az amerikai járványügyi hivatal (CD) arra kérte csütörtökön az ország lakosságát, hogy hálaadás ünnepére, amikor általában sokat utaznak és családi találkozókat tartanak az emberek, ezúttal a koronavírus-járvány miatt maradjanak otthon. A hálaadás idén november 26-ára esik. Az Egyesült Államokban az utóbbi egy hétben több mint egymillió új fertőzöttet regisztráltak – csak az utóbbi egy napban kétszázezret –, és szerte az országban az egyes államok különböző új kijárási korlátozásokat vezetnek be a járvány újabb hulláma miatt. A kormány bejelentette, hogy egy hónappal – december 21-éig – meghosszabbítják az utazási korlátozást Kanadába és Mexikóba. Az árufuvarozást nem akarják korlátozni, de a szárazföldi határokon csak azok a magánemberek léphetnek át, akiknek ez feltétlenül szükséges. A legtöbb európai ország nem fogadja az amerikai állampolgárokat, csak kivételes esetben. (MTI)

Interjút adott a Kossuth rádióban pénteken reggel Orbán Viktor, ahol beszélt Soros Györgyről is, aztán meg a koronavírus-járványról is. Kósa Lajos véletlen tájékoztatása után bejelentette a napi adatokat, majd beszélt arról, hogy az ország hősei jelenleg az ápolónők és az orvosok, de zárkóznak az egyetemisták is, akik a tesztelésben vesznek részt. Elmondta azt is, hogy szerinte eddig az óvodák 15, az általános iskoláknak pedig 3 százalékát zárták be. 1100 katona van a kórházban; „amit mondtam szeptemberben, hogy állig felfegyverkezve várjuk a második hullámot, igaz” – jegyezte meg. Cikkünket az interjúról itt találja.

A koronavírus-járvány második hullámának szorításában az uniós polgárok kétharmada szélesebb hatáskört és a válságkezelésre is elegendő költségvetést adna az uniónak a Parlament megbízásából készült felmérés szerint – közölte az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája. A témáról itt olvashat bővebben.

4440 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 165 901 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen. Bővebben a napi adatokról itt.

Szigorú korlátozásokat vezettek be szerdán Dél-Ausztráliában, miután 36 fertőzöttet azonosítottak az államban, köztük az első helyi fertőzéseket is április óta. A korlátozásokat azért is vezették be, mert az egyik érintett azt mondta, azután kapta el a betegséget, hogy bement pizzáért egy pizzériába, ezért a szakértők azt gondolták, hogyha ilyen rövid idő alatt meg tudott fertőződni a koronavírussal, akkor valószínűleg annak egy nagyon könnyen terjedő változatát kaphatta el. Csakhogy kiderült, hogy a férfi nemcsak vásárolt az adelaide-i Woodwille Pizza Barban – hanem ott is dolgozott, írja a BBC. A férfit ennek ellenére nem bírságolják meg és eljárás sem indul ellene. Bővebben itt írtunk erről.

A lezárt Adelaide városa – Fotó: AAP Image/David Mariuz / Reuters
A lezárt Adelaide városa – Fotó: AAP Image/David Mariuz / Reuters

23 648 új fertőzöttet jelentett az elmúlt 24 órából pénteken a német közegészségügyi intézet, ami az eddigi legmagasabb adat a járvány első hullámát is ideszámítva. A pénteken közzétett adat 1039-cel több, mint az előző napi, illetve meghaladja a legutóbbi, múlt hét pénteki csúcsot, amikor 23 542 fertőzöttet jelentettek be. A halálos áldozatok száma 13 630-ra emelkedett a legutóbbi 260 elhunyttal. Németországban eddig 879 564 fertőzöttet azonosítottak. Intenzív osztályon 3588-an fekszenek, ez szintén a legmagasabb szám a vírus kezdete óta. Lélegeztetésre az intenzíven fekvők 57 százalékának van szüksége. Angela Merkel német kancellár jövő szerdán tárgyal a tartományok vezetőivel a további intézkedésekről. (CNN)

„Újabb rendkívül szomorú hírről kell beszámolnunk. Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Bajtársunk, H. Imre, a ceglédi mentőállomás mentőtisztje elvesztette a harcot, amit a koronavírus ellen vívott. Őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni Családjának és közvetlen Bajtársainak is” – írta a Facebookon a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Néhány napja egy zsadányi mentőápoló haláláról számoltak be, ő is koronavírus-fertőzött volt.

November 5-én szállították kórházba a 90 éves Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyház vezetőjét koronavírus-fertőzés miatt, állapota szerdáig volt stabil, múlt éjszaka azonban addig romlott, hogy végül belehalt a fertőzés szövődményeibe. Irinej pátriárka november 1-jén részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták kegyeletük lerovásának részeként. A gyászszertartáson több ezren vettek részt, maszkot szinte senki sem viselt, és a kötelező távolságot sem tartották be. (MTI)

Irinej pátriarka november 1-jén a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén tartott szertartást – Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters
Irinej pátriarka november 1-jén a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén tartott szertartást – Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters

Közleményt adott ki a KDNP, amiben arról írnak, hogy dr. Aradszki András országgyűlési képviselő megfertőződött koronavírussal, és emiatt kórházban kezelik. Aradszki hivatalos Facebook-oldalán csütörtöki a legutóbbi bejegyzés. Emellett karanténba került Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, miután egy munkatársának pozitív lett a koronavírustesztje. (444.hu)

A világon már 56 895 516 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 360 342, a gyógyultaké pedig 36 508 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. A Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, itt 11 715 167 fertőzött volt eddig, 252 514-en haltak meg, és 4 410 709-en meggyógyultak. Indiában meghaladta a fertőzöttek száma a 9 milliót (9 004 365), Brazíliában rövidesen eléri a 6 milliót (5 981 767). (MTI)

Nővérek visznek koronavírus antigén teszteket egy idősek ellátásával foglalkozó német otthonban – Fotó: Sebastian Gollnow / dpa / AFP
Nővérek visznek koronavírus antigén teszteket egy idősek ellátásával foglalkozó német otthonban – Fotó: Sebastian Gollnow / dpa / AFP

„Operatív Törzs: Szijjártó Péter újra közöttünk, két negatív teszt után. Ma indul az intézmények, idősotthonok, iskolák stb. tesztelése az egyetemisták segítségével. Köszönjük szépen!” – ezt írta a Facebookon pénteken reggel Kósa Lajos országgyűlési képviselő, aki ezek szerint Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel együtt rendszeres résztvevője az operatív törzs üléseinek. Ennél is érdekesebb azonban, hogy elsőre egy olyan fotót posztolt az eseményről, amin a napi adatok is szerepeltek. Ez alapján ma 4440 új fertőzött, 1723 új gyógyult és 96 napi halálos áldozat várható az elmúlt 24 órából. Kósa a képet azóta már törölte. (444.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!