A gyártó szerint már a 95 százalékos hatékonyságot is eléri a Pfizer oltóanyaga

2020. november 18. – 09:31

frissítve

A gyártó szerint már a 95 százalékos hatékonyságot is eléri a Pfizer oltóanyaga
Védőfelszerelést viselő ápolók egy beteg holmiját viszik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járvány legfontosabb híreiről szerdán.

A koronavírus-járvány miatt csütörtöktől ismét bezárják az állami iskolákat New Yorkban – jelentette be a város polgármestere, Bill de Blasio. A város vezetői még szeptemberben úgy döntöttek, hogy az iskolákban megkezdődik a tanítás. Most azonban újra kénytelenek voltak úgy határozni, hogy ismét szüneteljen a tanítás. A fertőzöttségi arány New Yorkban elérte a 3 százalékot hétnapos átlagban.

Az egészségügyi felmérések szerint az iskolákban jóval alacsonyabb volt a fertőzöttségi ráta a városi átlagnál, egy friss adat szerint a 0,2 százalékot sem érte el. A New York Times azt írta, hogy az USA legkiterjedtebb iskolahálózata működik az államban, a közel állami 1800 iskolában nagyjából 1,1 millió fiatal tanul, de a többségük már eddig is a távoktatást választotta a személyes órai jelenlét helyett. A koronavírus-járvány az Egyesült Államokat sújtja a leginkább a világon. A Johns Hopkins egyetem friss adatai szerint az országban már közel 11,5 millióan fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma pedig megközelíti a 250 ezret. (MTI)

Olaszországban a tartományi egészségügyi hálózat (Agenas) adatai szerint az összes kórházi ágy ötvenegy százalékát, valamint az intenzív helyek negyvenkét százalékát koronavírusos betegek foglalják el. Húsz régióból tizenhétben az intenzív osztályokon harminc százalék feletti a koronavírusos betegek aránya, egy héttel ezelőtt tíz tartományban volt ugyanez a helyzet. Attilio Fontana, a gócpontnak számító Lombardia kormányzója azt mondta, hogy a járvány jelenlegi hulláma sokkal „erőszakosabb”, mint a tavaszi volt, ennek ellenére a vörös zónába sorolt régió korlátozásainak feloldását kérte. Azt mondta, hogy Lombardiában csökkentek az esetszámok, a korábbi majdnem tízezerről nyolcezerre. Ez szerinte azt mutatja, hogy már elérték a járványgörbe tetőzését, ezért a térséget a vörösből a narancssárga, vagyis a közepesen veszélyes osztályba kell áthelyezni, így ismét megnyithatnának az üzletek és a vendéglátás, és enyhülne az egész napos kijárási tilalom is. (MTI)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése alapján a románoknak jár a Nemzetek Ligájában vasárnap elmaradt, norvégok elleni mérkőzés három pontja. A norvégok egyik játékosának, Omar Elabdellaouinak a meccs előtt pozitív lett a koronavírustesztje, ennek ellenére a válogatott szombaton el akart utazni Bukarestbe. A helyi egészségügyi hatóság azonban közbeszólt, nem engedélyezte, hogy a játékosok távozzanak az országból, ehelyett a teljes keretet tíz nap karanténra kötelezték. Az UEFA fegyelmi testülete sürgősségi eljárásban 3-0-s eredménnyel a románoknak írta jóvá a mérkőzést. A norvégok szerdán az osztrákokkal játszanak Bécsben, a feljutáshoz pedig mindenképp nyerniük kellene. A B divízió 1. csoportjában az osztrákok állnak az élen 12 ponttal, a norvégoknak így kilenc, a románoknak – az UEFA-döntés alapján – hét, az északíreknek pedig egy pontjuk van, amivel kiestek. (MTI)

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szerdai döntésének értelmében a koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg többek között a jövő májusi ljubljanai divízió I/A vb-t sem, amin a magyar férfi válogatott is szerepelt volna. Ezenkívül egy korosztályos vb-t is törölt most a szövetség. Az elit női világbajnokságon is indul magyar csapat, a tornát idén tartották volna Kanadában, de a járvány miatt jövő áprilisra halasztották. Az olimpia selejtezőben is érdekelt a magyar női válogatott, azt nyár vége helyett novemberben rendezik. Ezek sorsáról még nem döntött az IIHF, még szerepelnek a programban. (MTI)

Egy korai szakaszban lévő kutatás szerint több mint hat hónapig is tarthat a koronavírus-fertőzés után bekövetkező immunitás.

A CNN cikke szerint egyes embereknél akár még ennél is több ideig tarthat az az időszak, amíg védve van a szervezetük az újrafertőződéssel szemben.

A kutatásban 185, 19 és 81 éves kor közötti ember vett részt, akik mindannyian felépültek a betegségből, és mindegyikőjüknek enyhe tüneteik voltak. Azt hangsúlyozni kell, hogy ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, további kutatásokra van szükség például azon a téren, hogy egy jóval nagyobb csoporton végzett felmérés is ugyanerre az eredményre jutna-e.

A középidős eredmények alapján biztonságosnak tűnik a Sinovac kínai vállalat oltóanyaga is. A vakcinateszt második fázisában három csoportba osztották a 700 résztvevőt: az egyik csoport kis mennyiségű, a másik nagyobb dózisú oltóanyagot, a harmadik csoport placebót kapott. A Sinovac oltóanyagához inaktivált vírust használtak, amit egy kínai páciens mintájából nyertek. Az orvosok szerint a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyag több mellékhatással járhat, és a gyártás is lassabb így, ugyanakkor az eddigi eredmények szerint a résztvevők jól tolerálták az összes dózist, és nem vetődtek fel a vakcinával kapcsolatban biztonsági problémák. A legfőbb panaszt az oltás helyén tapasztalt fájdalom jelentette, illetve a nagy dózisra beosztott csoport egyik résztvevője komolyabb allergiás reakciót tapasztalt, de kezelték, és három napon belül rendbe is jött. A második adagtól már nem volt baja. Még a legalacsonyabb adaggal oltott csoport tagjainál is jelentős ellenanyag-mennyiséget tapasztaltak a második oltás beadásától számított 14 napon belül. A hatékonysági mutatókról egyelőre nincsenek hírek, ugyanakkor a kutatási eredmények alapján az antitestek mennyisége mérsékeltebb volt az oltottak szervezetében, mint azoknál, akik megfertőződtek, és aztán meggyógyultak a betegségből. A magyar kormány mind a kínai, mind az orosz vakcina iránt érdeklődik. (CNN)

Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját szerdán is az operatív törzs, amin elhangzott például, hogy az önkéntes munkát végzők (például szociális munkások) is dolgozhatnak 20 óra után, ha rendelkeznek a jogszabályban előírt igazolással, sőt, önfoglalkoztató vállalkozók önmaguk számára igazolják azt, ha mentesülnek a kijárási tilalom alól, kutyát viszont csak egyedül lehet sétáltatni. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az adatok alapján ma már bárki fertőzött lehet, és hosszasan ismertetett különböző koronavírus-statisztikákat. Beszélt például arról, hogy a hazai települések 88 százalékát érinti a járvány, illetve, hogy jelenleg leginkább a nyugati megyékben terjed a koronavírus, de az látszik, hogy Heves megyében is felgyorsult a járvány terjedése és hogy most a 40–49 éves korosztály a legérintettebb, az összes aktív fertőzött negyede ebbe a korosztályba tartozik. Cikkünket itt találja a sajtótájékoztatóról.

Az osztrák egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 109-en haltak meg Ausztriában a koronavírus miatt, így a járvány halálos áldozatainak száma 2054-re emelkedett. Ennyire magas sem tavasszal, sem eddig, a második hullámban nem volt a napi halálos áldozatok száma az országban, írja az MTI. Korlátozó intézkedéseket legutóbb szombaton jelentett be Sebastian Kurz osztrák kancellár: a munkába járáson kívül szinte teljes kijárási tilalmat hirdettek, bezártak az iskolák és a nem létfontosságú cikkeket áruló boltok, ezekről bővebben itt írtunk. Orbán Viktor többször elmondta, hogy közelről figyelik Ausztriát, illetve az ottani járványügyi lépéseket, mert Ausztria a mi „laborunk”, tapasztalataik szerint Magyarország öt-hét nap késéssel követi Ausztriát. Magyarországon a helyzet azonban rosszabb, mint Ausztriában, ezt mutatja az is, hogy nálunk már 12 nappal ezelőtt száz fölé nőtt az egy nap alatt elhunytak száma. Akkor 103 ember halt meg, azóta további öt napon volt magasabb száznál, a legtöbb 107 halott volt.

Két nappal azután, hogy az amerikai Moderna gyógyszergyártó vállalat közölte, vakcinájuk 95 százalékos hatékonyságú az eddig eredmények alapján, a korábban 90 százalékos hatékonyságú amerikai Pfizer és német partnere, a BioNTech is előállt a legfrissebb adatokkal. Ezek szerint az ő vakciájuk összességében 95 százalékban hatásos, és alkalmazásakor eddig nem tapasztaltak semmiféle komolyabb mellékhatást. A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Pfizer-BioNTech-vakcina mind a vírus enyhe, mind a súlyosabb formáitól megvédte a tesztben résztvevőket, az idősebb pácienseknél pedig 94 százalékban hatásos. A vállalat tervei szerint napokon belül sürgősségi engedélyeztetést kérvényez az FDA-tól, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelettől. (New York Times)

Ahogy arról már múlt héten beszámolt a külgazdasági és külügyminiszter, az orosz oltóanyagminta szállításához már csak papírmunka volt hátra, és ahogy az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumának online ülésén azt Szijjártó elmondta, csütörtökön már kap is a mintákból Magyarország, és nem is akárhogy.

„Mindannyian tudjuk, hogy ennek a helyzetnek az igazi megoldása a vakcina lesz, és etekintetben minden irányba folytatunk tárgyalásokat. Éppen ezért szeretném tájékoztatni önöket, hogy mi leszünk az első ország, amely csütörtökön az orosz vakcinából mintákat kap” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy tízdózisnyi minta érkezik Magyarországra, amiket a hivatalos laboratóriumokban vizsgálnak majd meg.

A tesztek eredménye dönti majd el, hogy vásárol-e Magyarország az orosz vakcinából. Az ülésen elmondta azt is, hogy a kormány együttműködési megállapodást kötött a kínai vakcinagyártóval is és részt vesz az ellenszer kifejlesztésének európai projektjében. „Tehát igyekszünk a legtöbb forrásból vakcinát beszerezni” – összegezte a tárcavezető. (MTI)

Miközben az Egyesült Államok jóval több regisztrált beteggel, kb. 11,3 millió fertőzöttel az élen jár a legfertőzöttebb országok listájában, addig a kb. 67 milliós lakosú Franciaországban már meghaladta a kétmilliót a fertőzöttek száma – ezzel Franciaország lett az első olyan európai ország, ahol ennyi beteget regisztráltak. A francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója, Jerome Salomon szerint már az egész ország érintett a járványban, ami hatalmas terhet ró a teljes egészségügyi rendszerre. Habár a legtöbb fertőzöttet valóban Franciaországban regisztrálták eddig, Salomon szerint a vírus reprodukciós rátaóája most már egy alá esett, mivel a korlátozó intézkedések hatására a múlt héten mérséklődni kezdett a napi új fertőzöttek száma. A hivatalos tájékoztatás szerint 33 139-en vannak kórházban az országban, 4838-an intenzív osztályon. A betegségben eddig 46 273-an haltak meg. (CNN)

A biztonságosabb közlekedést igyekszik segíteni a Google a térképük Covid-rétegének frissítésével: a heteken belül aktiválódó új réteg két hasznos funkcióval bővül. Az egyik a tömegközlekedés során szolgáltat valós idejű adatokat arról, hogy az adott járatok mennyire zsúfoltak. „A Google Térkép felhasználóinak visszajelzései alapján (mindenhol, ahol rendelkezésre állnak az adatok) mostantól Androidon és iOS-en egyaránt követhetjük, hogy mennyire telt meg az adott autóbusz, vonat vagy metró, amellyel utazni kívánunk”, írják, a másik funkcióról pedig azt, hogy abból tájékozódhatunk az adott területen regisztrált eddigi összes megbetegedésről, valamint a helyi hatóságok koronavírussal kapcsolatos információs oldalairól, ha azok rendelkezésre állnak. A Google a járvány kezdete óta csaknem 250 új funkcióval és fejlesztéssel egészítette ki a Google Térképet. (Google sajtóiroda)

Járt már a mentősöknél is, de általában inkább kórházakba szokott ellátogatni Orbán Viktor, ma azonban az V. kerületi rendőrkapitányságon tett látogatást, illetve Havasi Bertalan sajtófőnök szerint előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést. Orbán az operatív törzs kora reggeli ülése után Balogh János országos rendőrfőkapitánnyal indult az ellenőrzésre, ahol Paál Péter György kapitányságvezetőtől jelentést hallgattak meg a kijárási tilalom és a maszkviselés szabályainak betartásával kapcsolatban. A videóban elhangzik, hogy az előző éjszaka több mint száz főt ellenőriztek a belvárosi rendőrök, és összesen „több mint 10 ember” sértette meg a kijárási tilalmat, a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt pedig egy feljelentést tettek. A rendőrkapitány arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy tapasztalatai szerint egyre többen betartják a szabályokat. Orbán Viktor szerint a magyarok önképe az, hogy sok a fegyelmezetlen ember, meg az egyénieskedés, „de most nem ezt látjuk”, írja az MTI.

Egyértelműen elutasítják az orosz és kínai vakcinát a magyarok – derült ki abból a kutatásból, amit az Euronews felkérésére végzett az Opinio. Az 1231 megkérdezett mindössze 7 százaléka oltatná be magát az orosz vakcinával, és csak alig 4 százalékuk a kínai oltóanyaggal. Úgy alapvetően a koronavírus elleni vakcinával is inkább elutasítóak a magyarok: csak a megkérdezettek 17 százaléka adatná be magának az oltást, míg 47 százalék egyértelműen elutasította azt, 36 százalék pedig még nem döntötte el. Ez a bizalmatlanság világszinten is szokatlan: egy, a Nature magazinban októberben megjelent felmérés szerint a bolygó lakosságának több mint 60 százaléka kérné az oltást, és csak 15 százalék utasította el azt egyértelműen. A legtöbb megkérdezett egyébként Magyarországon gyártott védőoltást választana a legszívesebben, és ennél valamivel kevesebben kérnének az amerikai fejlesztésű vakcinából. (Euronews)

A Korányi kórházba kirendelt egészségügyi szakdolgozók nagy – a Blikk szerint több mint 60 – százaléka jóval kevesebb fizetést kapott a tervezettnél, a bérszámfejtés során ugyanis nem számolták el nekik az úgynevezett Covid-pénzt, ami a nagyobb terhelés és a veszélyesebb munkakörülmények miatt jár. Hallott a csúszásról Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is. Az Emmi a Blikk megkeresésére elmondta, hogy mivel az átirányított dolgozók nem kerülnek személyi állományba az új helyen, így javaslatukra az 50 százalékos Covid-többletjuttatást az anyaintézménynek kellene kifizetnie a dolgozóknak, amit később megtérítenek az intézménynek. (Blikk)

4 290 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 156 949 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 99 beteg, így az elhunytak száma 3 380 főre emelkedett, 34 846-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 118 723 fő. 7 499 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Kapcsolódó cikkünket itt találja.

Megfertőződött a koronavírussal Vjosa Osmani, Koszovó megbízott államfője –írja a Koha Ditore című pristinai napilap. Osmani Hashim Thaci köztársasági elnök lemondása után lett az ország megbízott államfője, és a tájékoztatás szerint rokonaitól kapta el a fertőzést. A regisztrált fertőzöttek száma szerdára a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 4994-gyel 92 325-re, Koszovóban 690-nel 30 495-re, Észak-Macedóniában 977-tel 48 641-re, Montenegróban 619-cel 28 392-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1255-tel 73 931-re emelkedett. (MTI)

A világon 55 578 685-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 337 559, a gyógyultaké pedig 35 739 244 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 54 992 571 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 326 768, a gyógyultaké pedig 35 296 725 volt. Továbbra is az Egyesült Államok, India és Brazília a három legfertőzöttebb ország a világon. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!