Két héten belül megtelhetnek az osztrák intenzív osztályok

2020. november 6. – 07:45

frissítve

Két héten belül megtelhetnek az osztrák intenzív osztályok
Fotó: Árvai Károly / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a cikkben a koronavírussal kapcsolatos november 6. pénteki híreinket találja.

Álhír terjed a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájáról – jelentette be a Semmelweis Egyetem.

„Az egyetem Balassa utcai épületében kialakított covid-ellátóhelyen olyan covid-betegeket látnak el, akiknél indokolt ugyan a kórházi kezelés és megfigyelés, de nem szorulnak intenzív terápiás ellátásra és gépi lélegeztetésre. Vagyis a pszichiátereknek és neurológusoknak nem kell lélegeztetőgépet kezelniük” – írják a közleményben.

Ezzel a Semmelweis Egyetem egy az elmúlt napokban a közösségi médiában terjedő hírre utalt.

4709 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 99 625 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 103 beteg, így az elhunytak száma 2250 főre emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 74 162.

5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be a pénteki adatokról a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap. 20 025 tesztet végeztek, ezek 23,5 százaléka lett pozitív.

Japánban 15,5 százalékkal magasabb volt a szexuális zaklatások száma április és szeptember között a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, ami részben a koronavírus-járvány hatásával magyarázható – jelentette ki pénteken a nemi egyenlőségért felelős tárca vezetője. A zaklatások áldozatai több mint 23 ezer esetben fordultak segítségért a hatósági támogatást nyújtó központokhoz. A támogatói központokban egyre több áldozat számolt be arról, hogy olyan emberek részéről érték zaklatások, akikkel randevúalkalmazásokon vagy társkereső honlapokon ismerkedtek meg.

Japánban a zaklatások áldozatait támogatók riasztónak tartják, hogy a koronavírus terjedésének leküzdésére irányuló intézkedések hozzájárulhatnak a családon belüli erőszak növekedéséhez. Az áldozatok ugyanis otthonaikban ragadhatnak bántalmazójukkal, menekülési lehetőségek nélkül. (MTI)

Csehországban március eleje, a járvány kirobbanása óta 4330 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben, csak ezen a héten 726-an. Az áldozatok eddigi legmagasabb pontosított napi számát, 236-ot, kedden jegyezték. A kórházakban 8236 embert kezelnek, akik közül mintegy 1200-an súlyos állapotban vannak. A cseh egészségügy arra készül, hogy a kórházi páciensek száma tovább emelkedik, a legnagyobb nyomásra a jövő hét folyamán számítanak.

Csütörtökön a laboratóriumi szűrések 13 231 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2500-al kevesebb, mint a szerdai rekord. Az elvégzett tesztek pontos számát még nem közölték, de az utóbbi napokban mintegy 32-34 százalékuk hoz pozitív eredményt, amit a szakértők nagyon magas aránynak tartanak. Az országban 173 343 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván. A járványhelyzet pillanatnyilag a Prágától délkeletre eső Pelhrimov, valamint a közép-morvaországi Vsetín járásokban a legrosszabb, ahol százezer lakosra több mint ezer fertőzött esik.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. (MTI)

Tesztelés egy prágai kórházban 2020. november 2-ánFotó: David W. Cerny / Reuters
Tesztelés egy prágai kórházban 2020. november 2-ánFotó: David W. Cerny / Reuters

Szlovénia kormánya Magyarországot is vörösbe sorolta csütörtökön nemzetközi koronavírus-járványlistáján. Ugyanilyen besorolást kapott és ugyancsak csütörtökön Ausztria, Horvátország és Szerbia, továbbá Olaszország szinte egésze. A kormánydöntés szerint a karanténlistára újonnan felkerült államok és Szlovénia közötti utazókat várhatóan hétfőtől érinti a szigorítás. Olaszországból csupán Calabria mentes a szigorítástól.

Ljubljanában csütörtök este erőszakba torkollott a kormány és általa hozott intézkedések elleni tüntetés. A magukat Anonymous Slovenijanak nevező csoport tagjai petárdákat és köveket dobáltak a rendőrök felé. A rendőrség vízágyút vetett be a tiltakozók ellen, és néhány tüntetőt le is tartóztatott. Először 50-100 ember kezdett gyülekezni szlovén főváros legnagyobb terén, a Köztársaság téren, a parlament mellett, majd a számuk több százra emelkedett. A rendőrök figyelmeztették a demonstrálókat, hogy a tüntetés nincs bejelentve, és tartsák be a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket. Ezt követően vált erőszakossá a tömeg. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és kiürítették a teret. Néhány csoport azonban szétszóródott a városban, és időnkét összecsapnak a rendőrökkel. (MTI)

A kormány a koronavírus miatti költségvetési átcsoportosítással 2 milliárd forinttal csökkentette a vidéki közösségi közlekedés támogatását 2021-re. Ez januártól fogja érinteni a vállalatokat, miközben a kormány párhuzamosan azt is kérte tőlük, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében sűrítsék a járatokat. A tömegközlekedési cégek zömében eddig is forráshiánnyal küzdöttek, de az elvonás egyes vidéki nagyvárosokat érzékenyebben érint, mint másokat, a Népszava ebben a cikkben összeszedte, hol mennyire fáj majd a hiányzó pénz, és miből próbálják betömni a lyukakat az önkormányzatok.

És ez a helyzet nincs feltétlen messze, legalábbis a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság szerint. A szervezet kongresszusán arról volt szó, hogy a túlterheltség határán áll az egészségügy, és amennyiben egy tavaszi olaszországi helyzethez hasonló következne be, mi alapján és kik döntenék el, kinek jusson életmentő kapacitás. A felszólalásokból kiderült, hogy az ilyen helyzetekre létezik egy etikai kódex, a döntést pedig egy úgynevezett triázsteam hozza meg. A lényeg, hogy szakmai szempontok alapján priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában elmondta, hogy órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek kezeléséről, hogy minél több ágyat szabadítsanak majd fel. Arról is beszélt a miniszterelnök, az operatív törzs értékelése szerint november 21-én szükség lesz majd 2240 olyan intenzív ágyra, amihez van lélegeztetőgép, december 10-re pedig majd 4480 intenzív ágyra lesz szükség, amihez szükség van ápolónőre, orvosra, itt van nagyjából az egészségügy teljesítőképességének a határa.

Az iskolabezárással kapcsolatban a kormány álláspontja változatlan: „Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet. […] Mindenki ezt javasolja, fölméréseket is végzünk, próbálunk szondázni a vélemény alakulását, meg volt egy nemzeti konzultációnk is, tehát mindenki azt szeretné, hogy ameddig lehet, az ésszerűség határáig tartsuk nyitva az iskolákat ”- mondta Orbán Viktor.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán jelentette be, hogy a főváros 100 ezer gyorstesztet vásárol, és minden iskolai dolgozót letesztelnek koronavírusra. A 24.hu-nak a Havasi Gábor, Budapest momentumos egészségügyi tanácsnoka most arról beszélt, a jelenlegi számítások szerint november végén érkezik meg az első 25 ezer darab teszt (holland termék), majd utána hetente-kéthetente újabb 25 ezer.

Ötvenezer tesztet lakosságarányosan fognak szétosztani a kerületi önkormányzatok között, a mintavételt pedig nekik kell megszervezniük. „Annyit kérünk tőlük, hogy a náluk jelentkező oktatási dolgozóknál – a pedagógusoktól a portáson át a konyhás néniig – végezzék el a tesztet, a fennmaradó mennyiséget pedig saját döntésük szerint használhatják fel” – mondta Havasi.

„Ha a járvány növekedési ütemét nem sikerül a kormánynak szigorú intézkedésekkel lassítania, akkor nem hónapokon, hanem inkább heteken belül bekövetkezhet a tavaszi olasz helyzethez hasonló” – erről beszélt a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Svéd Tamás szerint „naponta zajlik egyfajta újratervezés arról, hogyan lehet a folyamatosan változó körülmények között és egyre kevesebb emberrel, felszereléssel megbirkózni a növekvő méretű feladattal”.

Ráadásul most párhuzamosan zajlik a járványügyi és a normál ellátás. „Kormányzati, és ennek következtében kórházmenedzsmenti elvárás is az, hogy mindenkit lássunk el. Annak ellenére is, hogy közben folyamatosan fogy a személyzet. Apasztják a létszámot az átvezénylések, a megbetegedések vagy épp az, ha egy orvos vagy ápoló kontaktszemély lesz, ezért kénytelen otthon maradni” – mondta.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járványtól leginkább sújtott megyék elsöprő többségében Donald Trump hívei vannak többen – adta hírül az AP amerikai hírügynökség. A 376 megye 93 százalékában támogatja a lakosság nagyobb része Trumpot, holott ezeken a területeken szenvedik meg leginkább a világjárvány. Az AP 110 ezer szavazóra kiterjedő országos felmérése szerint egyébként Trump híveinek 36 százaléka úgy véli, a járványt az elnök tökéletesen vagy elég jól kordában tartja, 47 százalék pedig úgy ítéli meg, hogy csak valamennyire. Joe Biden szavazótáborában 82 százalék azok aránya, akik szerint egyáltalán nincs ellenőrzés alatt a koronavírus. (MTI)

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatos élő közvetítésünket itt találja.

A görög közegészségügyi szervezet adatai szerint háromezerrel nőtt egyetlen nap alatt Görögországban a bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma, és 702-re emelkedett a járvány halottainak száma. Az elhunytak átlagéletkora 79 év. Kiriákosz Micotákisz kormányfő csütörtökön háromhetes, országos kijárási korlátozást rendelt el, amely szombattól lép életbe. A görög lakosok csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre sms-ben.

Görögország februárban igen hamar vezetett be komoly korlátozásokat, amelyeknek köszönhetően azután az egyik legkevésbé fertőzött országként került ki a járvány első hullámából.

Az 1,2 millió lakosú Cipruson ugyancsak szerdáról csütörtökre újabb 233 koronavírussal fertőzöttet jegyeztek fel, ami nem sok, ám eddig a legmagasabb szám. A szigetországban péntektől teljesen néptelen utcán is kötelező a maszk viselete, tilosak az esküvők, lakodalmak, legfeljebb tíz fős magánrendezvények tarthatók, kijárási tilalom van érvényben éjjel 11 és hajnali öt óra között, az éttermeknek, kávézóknak este fél tizenegykor be kell zárniuk. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!