Két héten belül megtelhetnek az osztrák intenzív osztályok

2020. november 6. – 07:45

frissítve

Két héten belül megtelhetnek az osztrák intenzív osztályok
Fotó: Árvai Károly / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a cikkben a koronavírussal kapcsolatos november 6. pénteki híreinket találja.

Franciaországban egy hete vezették be a lakhelyelhagyási tilalmat, de továbbra is meredeken emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. A szakemberek jövő hét második felére várják a második hullám tetőzését, legalább 6 ezer intenzív ellátásra szoruló fertőzöttre számítanak, írja az MTI.

Az elmúlt 24 órában 60 486 új esetet regisztáltak az országban, ez újabb rekord, még sose volt ennyi új fertőzött egy nap alatt a járvány kezdete óta. Ráadásul az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint egy informatikai hiba miatt nem is érkezett meg az összes friss napi adat. Az elhunytak száma 828-cal 39 865-re emelkedett, nagyjából minden második haláleset idősotthonokban történt. Pénteken 28 979 fertőzöttet ápoltak kórházban, közülük 4321 beteg fekszik intenzív osztályon.

„Eddig csak egy-két osztály karanténba helyezéséről volt hírem a kerületben. Most úgy tűnik, szintet léptünk: ma az egyik iskolánk teljes felső tagozata és még egy alsós osztálya is karanténba került” – írta Facebook-oldalán Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester péntek este.

A portugál parlament pénteken jóváhagyta, hogy Marcelo de Sousa elnök november 9-től hivatalosan egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el – írja az MTI. A különleges jogrend lehetővé teszi a kormánynak, hogy a koronavírus-járvány miatt országos korlátozásokat vezessen be.

A csütörtökön nyilvánosságra került elnöki rendelet tervezetében az állt, hogy egyelőre két hétre vezetnék be az egészségügyi válsághelyzetet. A konkrét intézkedésekről António Costa miniszterelnök kormánya szombat délután dönt egy rendkívüli ülésen, de többek között országos éjszakai kijárási tilalom is felmerült.

Szerda óta egyébként több mint hétmillió portugál állampolgárra részleges karantén vonatkozik. Az érintett településeken élők csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonukat, például munkavégzés vagy a gyerekek iskolába szállítása miatt.

A tavaszi első hullám idején a portugál hatóságok hat hétre rendelték el a mostaninál szigorúbb a válsághelyzetet. A járvány megjelenése óta a tízmilliós országban 166 900 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2792-en haltak meg. A gyógyultak száma 93 754. Az utóbbi időben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a múlt héten a napi esetszám átlépte a négyezres küszöbértéket.

Görögországban hétfőtől távoktatás lesz a gimnáziumokban és szakközépiskolákban a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb, legalább háromhetes országos karantén keretében – írja az MTI. Az országban csak a múlt héten 700 diákot diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. Egy athéni gimnazista tanárnőt, aki nem viselt maszkot a tanteremben, egyévi felfüggesztett börtönre ítéltek.

Teodorosz Cuslosz, a középiskolai tanárok szakszervezetének elnöke az AFP-nek azt mondta, nem örülnek a döntésnek, mert a távoktatás nem helyettesítheti a személyes jelenlétet. Szerinte sok gimnazista lába alól már az első, tavaszi karantén idején kicsúszott a talaj. A második bezárás várhatóan csak tovább növeli majd az egyenlőtlenségeket, mert számos diáknak nincsen a távoktatáshoz sem internete, sem számítógépe. „Ezeket a problémákat a kormánynak a nyáron kellett volna megoldania, de ehelyett úgy tett, mintha minden rendben volna. Ez már a második hullám, de nem tudjuk, hány jön még” – mondta.

Az országban az óvodák és az általános iskolák nyitva maradnak, de Tanaszisz Kikinisz, a görög tanárok szövetségének elnöke szerint a vírus terjedése miatt a bezárásuk csak idő kérdése. Kikinisz szerint „az iskolák a megfelelő egészségügyi feltéteket biztosítása nélkül, túlzsúfolt osztályokkal működnek”.

Görögország mellett Románia, Olaszország, Szlovákia, Belgium vagy Ausztria is kötelező középiskolai távoktatást vezet be.

Négyhetes országos veszélyhelyzetet hirdetett a lett kormány a gyorsuló koronavírus-járvány megfékezésére – írja az MTI helyi médiajelentések nyomán. A november 9-től december 6-ig érvényben lévő veszélyhelyzet idején minden nyilvános rendezvény, így a szabadtéri gyűlések, demonstrációk és ülősztrájkok is tilosak. Magán eseményeken pedig legfeljebb tíz ember vagy két háztartás tagjai vehetnek részt. Minden sporteseményt felfüggesztenek, kivéve a nemzetközi rendezvényeket, amelyeket nézők nélkül tartanak meg. Hétvégén vagy ünnepnapokon a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszer-, illetve más fontos üzletek tarthatnak nyitva.

A veszélyhelyzetre vonatkozó kormánydöntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, a törvényhozás várhatóan a hét végén szavaz a kérdésről. Márciusban, a járvány első hullámában Lettországban már rendeltek el veszélyhelyzetet. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek esti összesítése szerint a járvány kezdete óta 7476 fertőzöttet jelentettek az országban, a halálesetek száma 95, eddig 1444 ember gyógyult fel a betegségből.

Pozitív koronavírustesztet produkált Roberto Mancini, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – írja az MTI.

Az olasz szövetség (FIGC) pénteken közölte: az 55 éves edzőnek nincsenek látható tünetei, a rutinellenőrzés mutatta ki a fertőzöttségét, amit a válogatott találkozója előtt kötelezően végeztek el meg nála. Mancini római otthonában karanténba vonult.

Az olasz keretbe meghívott játékosok vasárnap találkoznak, szerdán felkészülési mérkőzésen fogadják Észtországot. Azt követően a Nemzetek Ligájában lépnek pályára kétszer: jövő vasárnap a lengyelekkel, három nappal később a bosnyákokkal találkoznak.

Ausztriában két héten belül megtelhetnek a koronavírusos betegeknek elkülönített kórházi ágyak az intenzív osztályokon – mondta Herwing Ostermann, az osztrák közegészségügyi intézet vezetője pénteken. Az előrejelzése szerint a kedden életbe léptetett újabb korlátozások ellenére november 18-ig az elkülönített 800 ágyból 750 betelhet.

Daniela Schmid, az egészségügyi és élelmiszer-biztonsági ügynökség járványügyi szakértője elmondta, hogy egyre nehezebb felkutatni a fertőzések eredetét, és az esetek mindössze 27 százalékában koronázza siker az erre irányuló erőfeszítéseket. A fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 43 év – tette hozzá.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, a második hullám sokkal erősebb és komolyabb az országban, mint az első volt. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem tanácsos további szigorításokat életbe léptetni, amíg nem tudják, milyen hatásuk van a legfrissebb intézkedéseknek. A kormány csak jövő pénteken ül össze újra, hogy megvitassa a további lépések szükségességét. Anschober azt várja, hogy a következő hetekben érezhetően javulni fog a helyzet. A miniszter szerint az a cél, hogy elkerüljék a kórházak telítődését, illetve azt, hogy az orvosoknak fontossági sorrendet kelljen kialakítaniuk a koronavírusos betegek között.

Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe Ausztriában, illetve bezárták a kávézókat, a szórakozóhelyeket és az éttermeket. A gyárak, a boltok, az óvodák és az alsófokú iskolák továbbra is nyitva vannak, de a középiskolák és az egyetemek már átálltak távoktatásra.

Pénteken bejelentették, hogy 6464 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, közel százzal kevesebbet, mint előző nap. Csütörtökönmég 7416-tal rekordot döntött az új fertőzöttek száma. Pénteken 41 újabb halottról számoltak be. 421 beteget ápolnak intenzív osztályon. Anschober szerint az adatok továbbra is riasztóak. Az osztrák járványhelyzetről szóló részletes cikkünket ide kattintva olvashatják.

(A Telex legfrissebb híreit ide kattintva olvashatják.)

Belgiumban az előző héthez képest tovább csökkent, 16 százalékkal mérséklődött a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké viszont 98 százalékkal emelkedett a hatóságok pénteki tájékoztatása szerint.

Lélegeztetőgépen fekvő, koronavírusos beteget kezelnek egy belga kórházban Charleroi-ban 2020. november 5-én – Fotó: Jean-Christophe Guillaume / Getty Images
Lélegeztetőgépen fekvő, koronavírusos beteget kezelnek egy belga kórházban Charleroi-ban 2020. november 5-én – Fotó: Jean-Christophe Guillaume / Getty Images

A belga közegészségügyi intézet pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt egy hét leforgása alatt átlagosan napi 13 213 vírusteszt bizonyult pozitívnak. Jelenleg 100 ezer lakosra legalább 1758 fertőzött jut, ez a mutató egy hete 1609 volt. A belga kórházakban 7282 embert ápolnak a koronavírus-fertőzés miatt, a számuk egy hete 6187 volt. A betegek közül 1428 szorul intenzív ellátásra, négyszázzal többen, mint egy hete. Lélegeztetőgépen 822 beteg van, számuk folyamatosan növekszik. A 11,5 milliós országban a vírus okozta betegség szövődményeiben eddig 12 520 ember halt meg, a hét folyamán átlagosan naponta 159-en, hozzávetőleg 98 százalékkal többen, mint egy hete.

Hollandiában az új esetek száma enyhén emelkedik, de kórházba kevesebb embert szállítanak. Luxemburgban a kórházak lassan elérik befogadóképességük határát.

A Morgan Stanley amerikai és a Crédit Suisse svájci bank elemzői előrejelzésüket arra a feltevésre alapozták, hogy ahogy az influenza esetében, a Covid-19 betegség esetében is évente kell majd védőoltást adni az embereknek, és egy dózis átlagára 20 dollár lesz.

Az Európai Unióban elérhető vagy a jövőben elérhetővé váló oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak, ettől azonban lehetnek korlátozott eltérések, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy vészhelyzetben, ideiglenesen engedély nélküli termékeket forgalmazzanak – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken.

Stefan De Keersmaecker a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szintén csütörtökön azt közölte, egy kínai gyártótól is kaphat vakcinamintát Magyarország bevizsgálásra.

Az uniós szóvivő közölte, uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget. (MTI)

Október végén még csak orvostanhallgatókat kért az egyetem, hogy csatlakozzanak a teszteléshez, azóta azonban már más karok hallgatóinak is juttattak el abból az emailből, amiről a 444.hu számolt be olvasói értesítés alapján. Ebben az áll, hogy „A Szegedi Tudományegyetem önkéntes hallgatók jelentkezését várja a COVID védekezéshez nélkülözhetetlen egészségügyi tevékenység adminisztrációjának és logisztikájának támogatására a következő feladatokra: – gépjárművezetés (B kategória), – űrlapkitöltés, adatrögzítés, adatellenőrzés, – szűréssel kapcsolatos egyéb ügyintézés.”

A felhívásra a Szegedi Tudományegyetem minden hallgatója jelentkezhet, írja a 444.hu. Az egyetem az önkéntességért cserébe rugalmasságot ígér a tanulmányaik során, az órákról igazoltan hiányozhatnak. Hozzáteszik: „A jelentkezés önkéntes, ugyanakkor kérjük, fontolják meg, hogy valamennyiünk egészségének megőrzése érdekében mekkora jelentőséggel bír, ha a Szegedi Tudományegyetem hallgatói minél nagyobb számban vesznek rész a védekezésben.”

Kerestük a Szegedi Tudományegyetemet a levél miatt, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Gyengül a koronavírus-járvány dinamikája Németországban, de továbbra is a túlterhelődés veszélye fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert – mondta a szövetség egészségügyi miniszter pénteken a szövetségi parlamentben. Jens Spahn a járványügyi védekezésről szóló törvény módosításáról szóló kormányzati javaslatok vitájában elmondott beszédében rámutatott, hogy az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma ugyan az utóbbi 24 órában is rekordot döntött, de a növekedési ütem csökkent.

Koronavírusos beteget szállítanak egy németországi kórházban 2020. október 30-án – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Koronavírusos beteget szállítanak egy németországi kórházban 2020. október 30-án – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

A hullám ugyanakkor még nem tetőzött, és az új korlátozások hatásai sem látszanak még. Türelemre van szükség, mert „a mai számok a múlt heti járványhelyzetet tükrözik” – mondta a miniszter. Kiemelte: „a helyzet komoly”, ezt jelzi, hogy az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma az utóbbi tíz nap alatt megduplázódott. Ezt a terhelést még elbírják a kórházak, de „tíznaponkénti duplázódással a legjobb egészségügyi rendszer sem tud megbirkózni”.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 21 506 fertőződést regisztráltak, a napi új esetek száma így egy hét alatt harmadszor emelkedett minden korábbinál magasabbra. Az előző rekordot – 19 990 esetet – csütörtökön jegyezték fel. Ugyanakkor a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) az egy nappal korábbi 0,81-ről 0,79-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan 79 embernek adja át a kórokozót, amely így lassan visszaszorul. Az új esetekkel együtt 619 089 fertőződést regisztráltak Németországban. (MTI)

Romániában pénteken először haladta meg a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az egyre gyorsabban terjedő járványt a kormány az éjszakai kijárás korlátozásával és a maszkviselés kötelezővé tételével próbálja megfékezni. Jelenleg több mint 83 ezer aktív fertőzöttről tudnak Romániában, közülük 12 ezret kezelnek kórházban, ezret az intenzív osztályokon. A járványügyi szakértők arra számítanak, hogy ha ugyanilyen ütemben gyorsul a fertőzés terjedése, két héten belül országszerte betelnek a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek.

A kormány csütörtök esti ülésén, amelyen a helyzet súlyossága miatt kivételesen Klaus Iohannis államfő is részt vett, határozatot fogadtak el a járványügyi intézkedések szigorításáról. Hétfőtől a lakáson kívül mindenhol kötelező lesz a védőmaszk viselése, éjszaka pedig – 23 és 5 óra között – kijárási tilalmat vezetnek be, mert „a fiatalok ebben az időszakban szoktak bulizni”. Hétfőtől tilos lesz bármiféle összejövetelt, mulatságot, bulit tartani.

A határozat szerint az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha a tevékenység jellege ezt megengedi. Hétfőtől nem tarthatnak nyitva 21 óra után a boltok és áruházak, kivételt a benzinkutak, házhozszállítással foglalkozó vállalkozások és gyógyszertárak képeznek.

Ugyancsak hétfőtől országszerte bezárnak az iskolák és óvodák, a bölcsődék és a napközik azonban tovább működhetnek. (MTI)

Vidéken is zajlik a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtása a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. A megyei jogú városok számára előírt járatsűrítési terveket csütörtökig kellett benyújtani az illetékes kormányhivatalnak. Az önkormányzatok számos helyen változtattak az ügyfélfogadási renden, van, ahol teljesen áttértek az elektronikus ügyintézésre. Több városban ismét korlátozásokat vezettek be a piacokon, illetve akad, ahol meghatározták az esküvői szertartásokon résztvevők létszámát. Kaposváron az első hullám óta a korábbinál sűrűbben közlekednek csúcsidőben a helyi autóbuszjáratok, de a közlekedési vállalat kész arra, hogy szükség esetén további járatokat indítson a zsúfoltság elkerülésére – mondta Szita Károly polgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Miskolcon ismét önkormányzati számlára utalhatnak felajánlásokat az emberek, a befolyó összeget a járvány elleni védekezésre fordítják. A városban a polgármesteri hivatal legtöbb kihelyezett ügyfélszolgálata bezár, de a központi címen továbbra is él, ám itt is csak előzetes időpontfoglalás alapján tudnak fogadni ügyfeleket.

Gyöngyösön, a piacok egész területén már pénteken bevezették a kötelező maszkhasználatot – közölte a helyi önkormányzat. Győrben a polgármesteri hivatalban jövő hétfőtől szünetel a személyes ügyfélfogadás, helyette elektronikusan, telefonon vagy postai úton lehet ügyeket intézni. Szombathelyen már szigorítottak az önkormányzati hivatal ügyfélfogadási rendjén, több ügyet csak telefonos időpontegyeztetés után vagy online lehet intézni. Salgótarjánban bizonytalan ideig távmunkában dolgoznak a polgármesteri hivatal munkatársai, a személyes ügyfélfogadás is szünetel, mert többen megfertőződtek. Szekszárdon az önkormányzat járványügyi munkacsoportokat állít fel a védekezési feladatok koordinálására. Gábor Ferenc jegyző közlése szerint a lejáró lakhatási és gyógyszertámogatásokat a veszélyhelyzet után 30 nappal meghosszabbítják, a polgármesteri hivatal ügyfeleit arra kérik, lehetőség szerint online intézzék az ügyeiket.(MTI)

Noha a kormány egyelőre nem rendelkezett ilyen országos döntésről, Szolnokon úgy határoztak, visszaállítják az idősek vásárlási idősávját három piacon – közölte a város Fidesz-KDNP-s polgármestere, Szalay Ferenc a Facebookon. Ezeken a helyeken reggel 8-10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak. A szabály jövő hétfőtől, november 9-től lép életbe, így szeretnék védeni az időseket a járványtól. Kéri, hogy ne tekintsék közösségi térnek a piacot.

Az esküvők esetében újra 10 főben maximalizálják a városházi szertartáson résztvevők számát, az adventi falu pedig elmarad idén a Kossuth téren. (24.hu)

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi november 10-ére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló előterjesztés mielőbbi elfogadása érdekében. A parlament honlapjára felkerült javaslat tartalmazza a kormány által tizenöt napra hirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását kilencven nappal. Az előterjesztés indoklása szerint a rendkívüli jogrend a gyors döntések meghozatalát biztosítja a járványhelyzet idején.

A rendkívüli jogrendről szóló kormányrendelet szerdán lépett hatályba, azt a kormány a világjárvány veszélyeinek elhárítása, az emberek egészségének védelme érdekében hirdette ki. (MTI)

A kormány határozott és rugalmas intézkedéseket hozott a koronavírus-helyzet kezelésére, amelyek betartását most szigorúbban ellenőrzi – közölte az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című műsornak adott interjújában. Azt lehet mondani, hogy 11-12 naponként megduplázódik a fertőzöttek száma, vagyis a kórházba kerülőké és az intenzív kezelést igénylőké is – mondta Kásler Miklós.

Hozzátette, most körülbelül két és fél hétre tud a kormány előre tervezni, mert megváltozott a járvány természete; tavasszal még három-négy hétre előre tudtak gondolkodni. „Ugyanakkor az intézkedések hatása megnyúlik. Tehát ha szigorító intézkedések jönnek, annak az eredményeit majd négy-hat hét múlva élvezhetjük” – jelezte. Kitért arra is, hogy a járvány jelenlegi fázisában pedig már közösségi terjedés van, ami azt jelenti, hogy bárki fertőzött lehet úgy, hogy akár nem is tud róla – mondta.

Kásler Miklós az öttagú bizottságról, amely az állami kórházak vezető tisztségére tesz majd javaslatot, azt mondta, ez a magyar egészségügy teljes átalakulásának a része, de nyilvánvalóan összefügg a járvánnyal is, hiszen a pandémia „rendkívül markánsan mutatott rá a magyar egészségügy erényeire, erősségeire, de a hiányosságaira is”. (MTI)

Szlovéniában a kabinet által pénteken közzétett adatok szerint előző nap 1685-tel 41 094-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonhat beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 497-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 1069-en vannak kórházban, közülük 169-et ápolnak intenzív osztályon. Szlovéniában a kormány csütörtöki döntése szerint egy hétig még érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom, valamint – néhány kivétellel – továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok. Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom is.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 2890 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 62 305-öt. Az elmúlt napon újabb 34 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 717-re emelkedett. Kórházban 1307 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépen. (MTI)

Kórházzá alakítpott sportcsarnok Zágrábban 2020. november 3-án – Fotó: Antonio Bronic / Reuters
Kórházzá alakítpott sportcsarnok Zágrábban 2020. november 3-án – Fotó: Antonio Bronic / Reuters

Elkezdték pénteken a brit kormány által meghirdetett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges koronavírus-szűrési program első, egyelőre próbajellegű szakaszát. A félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban péntektől mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik. A szűrési program próbaszakasza a jelenlegi tervek szerint két hétig tart. A lakosság kombinált tesztekre jelentkezhet: ezek egyik eleme a hagyományos PCR-szűrés, a másik viszont egy gyorsteszt, amely szintén orrból és szájból vett mintákat vizsgál, de nem igényel laboratóriumi kiértékelést és egy órán belül eredményt mutat.

Emily Adams, a trópusi betegségek kutatására szakosodott liverpooli egyetemi intézet (Liverpool School of Tropical Medicine) vezetője pénteken a BBC rádiónak elmondta: a gyorsteszt „négyből három vagy ötből négy” koronavírus-fertőzést biztonsággal kimutat, és nagyon hatékony azoknak a fertőzötteknek a kiszűrésében is, akiknek semmiféle tünetük nincs. (MTI)

Magyarországon a járvány második hulláma miatt megtorpan a recesszióból való kilábalás, de a gazdaságnak nyújtott támogatás segítségével 2021-2022-ben folytatódhat a növekedés – írja a Népszava az Európai Bizottság előrejelzése alapján. A jelentés szerint az államháztartás helyzete rövid távon romlani fog a gazdasági visszaesés és a járvány társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésére hozott intézkedések miatt.

104 embert tartóztattak le csütörtökön Londonban, mert megszegték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírásokat. A rendőrség további őrizetbevételek bejelentésére számít, az ellenőrzések ugyanis éjszakába nyúlóan folytatódtak. A korlátozások ellenére sok ember gyűlt össze London belvárosában, ők a rendőrség szerint „úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják az új szabályozást, a viselkedésük felelőtlen és veszélyes volt”.

Egy korábbi, november 4-i ellenőrzés Londonban – Fotó: Henry Nicholls / Reuters
Egy korábbi, november 4-i ellenőrzés Londonban – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Orbán Viktor kedd esti, járványügyi intézkedésekről szóló bejelentését követően az Orlai Produkciós Iroda már közölte, hogy beszüntetik az előadásokat, az Örkény Színház pedig azt, hogy streamelt előadásokra állnak át. Több színház arról tájékoztatott, hogy át kell gondolniuk, hogyan tudnak megfelelni a kétszékes kihagyásnak. A Budapesti Fesztiválzenekar a gyorsteszteket választotta megoldásként.

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma szeptemberben 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 15-szörös volt a növekedés. Kiemelték, a koronavírus-járvány hatására 2020 szeptemberében a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 91 százalékkal visszaesett, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák 88 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.(KSH)

Üres szórakozóhely a bulinegyedben 2020 szeptemberében – Fotó: Bődey János / Telex
Üres szórakozóhely a bulinegyedben 2020 szeptemberében – Fotó: Bődey János / Telex


Napról napra egyre többen halnak meg olyanok, akik koronavírus-fertőzöttek voltak. Örök vita tárgya, hogy mikor jelenthető ki valakiről, hogy koronavírus miatt hunyt el, főleg, ha mondjuk idős volt, és/vagy súlyos, krónikus betegséggel küzdött. A 24 óra alatt elhunytak száma a pénteki adatközlés szerint átlépte a százat, 103-ra emelkedett. Érdemes lehet megnézni, hogy közülük hányan vannak olyanok, akiknél önmagában a korukra, illetve az alapbetegségeikre nehéz ráfogni, hogy „sajnos egyébként is meghaltak volna”. Nem volt tüdőbetegségük, szív- és érrendszeri betegségük, daganatos megbetegedéstük. Hangsúlyozzuk, hogy gyűjtésünk nem tudományos alapú, laikus a megközelítésünk, de valamiféle képet talán adhat az újságolvasónak. Cikkünket itt olvashatja.

A Halál a Níluson című, új sztárszereposztással forgatott Agatha Christie-adaptációt és a Ryan Reynoldsszal készült Free Guy című akcióvígjátékot sem mutatja be a pandémia miatt. A Gal Gadot és Kenneth Branagh főszereplésével készült Halál a Níluson mozis forgalmazását bizonytalan időre elhalasztották. A krimi Észak-Amerikában december 18-tól került volna a mozikba. A Free Guy forgalmazása december 11-én kezdődött volna Amerikában, de a stúdió ezt a bemutatót is törölte. (MTI)

Dániában több nyércfarmon is kimutatták a koronavírus egy olyan mutációját, amely az embert is képes megfertőzni. A dánok szigorú karantént, és több millió nyérc levágását rendelték el, hogy megakadályozzák a mutáció terjedését. A pécsi virológia egy Facebook-posztban foglalta össze, hogy az új mutáció milyen kérdéseket vet fel. Cikkünket itt érheti el.

„Közel 20 ezer hallgató véleménye alapján azt javasoljuk, hogy álljunk át távoktatásra, amennyiben ez segíti a járvány elleni védekezést” – írta közleményében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Szerintük a visszajelzések megerősítik, hogy az egyetemisták nem a tavaszi teljes bezárást tartanák jó megoldásnak, így átállás esetén az alábbi két fontos szempont biztosítását látják szükségesnek:

„1. Csak azokat a gyakorlatokat lehessen személyesen megtartani, ahol az eszközhasználat miatt a jelenléti oktatás elengedhetetlen a hatékony tanuláshoz (pl.: laborgyakorlat). Ez esetben is legyen lehetőség online bekapcsolódni a közös munkába, mely számítson igazolt jelenlétnek.

2. A kollégiumokból ne kelljen kiköltözni. Aki úgy dönt, hogy mégis kiköltözik, annak ne kelljen kollégiumi díjat fizetnie a fennmaradó hónapokra” – írják.

Pénteken is tartott egyfajta tájékoztatást az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a napi fertőzöttségi adatokat, majd azt is mondta, Magyarországon a halottak átlagéletkora 76,1 év. A cél az, hogy az egészségügy bírja a terhelést, de az országban van elég ágy, ismételte meg a már többször elhangzott mondatot. A halasztható műtéteket felfüggesztik, erről már Orbán Viktor is beszélt péntek reggel.

Uniós átlagban az egymillió emberre jutó fertőzöttek számában az alsó egyharmadban vagyunk Müller szerint (bár arról nem beszélt, hogy a fertőzöttek száma a tesztelések számától is függ, amiben pedig több ország megelőz minket). A halálozások számában a középmezőnyben van az ország, Müller szerint ott van több halott, ahol több a fertőzött.

Bár kérdezték arról az operatív törzset, hogy jelenleg hány egészségügyi dolgozó fertőzött, Müller csak arról beszélt, hogy a járvány kezdete óta az összes fertőzöttek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó, tehát azt nem tudtuk meg, hogy jelenleg hányan fertőzöttek. A Telex kérdéseire megint nem válaszoltak.

Gál Kristóf alezredes pedig arról beszélt, az éjszakai korlátozás megszegéséért az első éjszaka, tehát csütörtökön éjféltől hajnali ötig 19-szer intézkedtek a rendőrök.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének beszámolója szerint olyan visszajelzés is érkezett hozzájuk, hogy vannak boltok, ahol azt sem engedik meg a munkavállalóknak, hogy innivalót vigyenek magukkal az eladótérbe, ezzel is megelőzve az ivással együtt járó maszklevételt. Az érdekképviselet nyomán a 24.hu azt írja, emiatt megesik, hogy egy hat órára beosztott pénztárosnak egy korty víz nélkül kell végigdolgoznia a műszakját, hiszen munkaközi szünet csak 6 óránál hosszabb munkaidő esetén jár a munkavállalóknak. A KASZ kitart amelletti javaslata mellett, hogy a kereskedelemben dolgozók kétóránként kapjanak 10 perc, maszk nélkül eltölthető szünetet.

A klinikai tesztelés fázisba ért az a magyar gyógyszerszabadalom, amellyel a koronavírus által előidézett tüdőhegesedést is jól lehet kezelni.

A dr. Fekete Andrea vezetésével dolgozó kutatócsoport a korábban antidepresszánsként használt fluvoxaminnal végzett kísérleteket. A fluvoxamin egyik mellékhatása az, hogy hegképző- és gyulladáscsökkentő hatású.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!