Miért érinthetetlenek a járványtagadó orvos-celebek?

2020. szeptember 29. – 10:59

frissítve

Miért érinthetetlenek a járványtagadó orvos-celebek?

Másolás

Vágólapra másolva

Kik a magyar maszkellenes és járványtagadó mozgalom vezetői? Mik lehetnek a motivációik; vajon őszintén elhiszik, hogy háttérhatalmi átverés az egész járvány, vagy egyszerűen jó üzlet ez nekik? Miért nem kezdett velük semmit jó ideig a Facebook, ami a fő kommunikációs és toborzó felületük (és ami elvileg elkötelezett a járvány körüli dezinformáció visszaszorításában)? Miért nem kezd velük semmit az orvosi kamara – holott ezek az emberek a doktori címük tekintélyét kihasználva, orvosként, gyógyszerészként terjesztenek veszélyes tévhiteket? És főként: miért nem kezd velük semmit a kormány, ami tavasszal külön törvényt is hozott a járvánnyal kapcsolatos rémhírek terjesztőinek szigorú megbüntetésére?

A koronavírus-járvány egyik legszomorúbb tanulsága, hogy az emberiség nagyobb ellensége saját magának, mint maga a vírus: a védekezés legegyszerűbb és leghatékonyaibb eszközeit (maszkviselés, közösségi érintkezések csökkentése) ideológiai okokból megtagadó emberek a járvány terjedésének motorjai. Az persze várható volt, hogy a hardcore összeesküvés-hívők a Covid-19-et is beépítik a maguk alternatív valóságába, pont úgy, ahogy szokták más, nagy horderejű eseményeknél, arra alapozva, hogy a kormányok, a tudomány, a média minden közlésének éppen az ellenkezője az Eltitkolt Igazság.

A járvány körüli konteók népszerűsége azonban hamar lekörözte a laposföldes, chemtrailes vagy 5G-s társaikét. Ez pedig elég nagy baj. Elvégre abban hinni, hogy a Holdra szállást meghamisították, vagy Bill Gates valójában földönkívüli reptilián, legfeljebb az ezt gondoló ember, és közvetlen környezete mentális egészségére jelent fenyegetést. A járvány létezése vagy veszélyessége mögé vizionálni háttérhatalmi hazugságot, és emiatt a védekezést megtagadni már más tészta, ez egészen konkrétan emberek egészségét, extrém esetben életét sodorja veszélybe.

Tavasszal, a járvány első hullámának idején úgy tűnt, a magyar kormány elég komolyan veszi ezt a jelenséget, mert a járványügyi veszélyhelyzet idejére külön törvényt is hoztak, ami kimondta, hogy akár 5 év börtönnel is büntethető az, aki „nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt, vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, ami alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”. A folytatás közismert: a törvény szigora leginkább a kormány intézkedéseit, és a kórházi állapotokat kritizáló Facebook-kommentelőkre, és pár százas nézettségű videókban hülyeségeket beszélő youtuber tinédzserekre csapott le. Eközben az igazi nagyvadak háborítatlanul posztolhattak olyasmiket százezres facebookos követőtáboraiknak, hogy „Belefeküdhetek egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi bajom”, vagy „A betegség egy szezonális influenzánál is jelentéktelenebb, tévedésen és szándékos hazugságokon alapul minden koronavírussal kapcsolatos médiahíresztelés”.

Nyáron, a járvány átmeneti enyhülésével párhuzamosan lettek egyre hangosabbak a járványtagadó mozgalmak: vírusszkeptikus konferenciát, majd maszkellenes tüntetést is szerveztek Budapesten. Most, amikor nyakig vagyunk a második hullámban, és naponta dőlnek a rekordok a fertőzöttek számában, a hazai járványtagadó mozgalom is erősebb, mint valaha. És úgy tűnik, továbbra sem akaródzik senkinek komolyabban fellépni ellenük.

A koronatagadó vonatra a rutinos konteósok, és a jelenségben olcsó népszerűséget kereső kisebb-nagyobb online influenszerek mellett hamar felpattant néhány orvos is, akik aztán (éppen a doktori címeik adta hitelesség és tekintély miatt) gyorsan az egész mozgalom vezetőivé váltak. A három központi figura eleinte külön-külön építette a maga követőtáborát, de a konferencia és a tüntetés szervezésében már közösen voltak benne, ezzel nagyjából össze is olvasztották egy csapattá a hazai járványtagadó-maszkellenes közösséget. Ismerkedjünk meg velük!

A szcientológus vitaminkirály

Lenkei Gábor 1986-ban szerezte meg az orvosi diplomáját a debreceni egyetemen, de a szakvizsgáját már nem tette le. Itt muszáj tennünk egy kis kitérőt a hazai orvosképzés világába. Az egyetemen hat év után jön a szakdolgozat, az államvizsga, és azzal a doktori cím. Ezután szokás valamilyen szakterületre specializálódni, és további 3-6 év képzés, rezidenskedés, és opcionálisan még további specializálódás után szakvizsgát tenni, hogy szakorvosként praktizálhasson az ember. Ennek az útnak az első állomása után szállt ki Lenkei az orvosképzésből, hogy – az önéletrajza szerint – kutatóorvosnak álljon. A kutatási eredményeiről a Researchgate.net oldal sajnos egészen pontosan nulla találatot ad, ahogy a Pubmed és a Google Scholar is – a Partizán azonban felkutatta egy ‘92-es „kutatását”, amiben azt állította, hogy rendszeres szaunázással, hidegen sajtolt növényi olajokkal, és desztillált vízzel gyógyítható az AIDS. Nagyjából ebben az időben került a szcientológia egyház közelébe is, aminek máig aktív tagja.

Lenkei Gábor egyik Youtube videójában.Forrás: Dr. Lenkei Gábor / Youtube
Lenkei Gábor egyik Youtube videójában.Forrás: Dr. Lenkei Gábor / Youtube

Miután ezért nem kapta meg az orvosi Nobelt, Lenkei a gyógyszermaffiát leleplező könyvek írására, és vitaminokat forgalmazó kereskedelmi hálózat építésére adta a fejét. Ez meghozta neki a sikert, és azóta rendszeresen szerepel a médiában, előadásokat tart, a Dr. Lenkei Egészségkultúra bolthálózata ma már 16 tagú. Az orvosi karrierjét rég feladta, az ÁEEK hivatalos adatbázisa szerint nincs, és soha nem is volt működési engedélye orvosként. A vitaminbiznisz viszont szárnyal. A Céginfó adatai szerint a Lenkei érdekeltségébe tartozó cégek közül a Vitamin Zászlóshajó kft. 370 millió, az Egészséget Mindenkinek kft. 620 millió, a Vitaminvest kft. pedig 1,1 milliárd forint bevételt termelt tavaly. Ezek mellett kötődik még a nevéhez pár felszámolás alatt álló, néhány kisebb, 50-100 milliós árbevételű, és két egészen frissen, idén nyáron alapított cég is.

A kamupártos testépítő

Gődény György gyógyszerész a Semmelweisen végzett, és a szakmája mellett volt már orvoslátogató, amerikaifocista és testépítő, vezetett sütőipari céget és saját patikát, az ezredforduló környékén pedig négy gyógyszeripari cégnél is megfordult, mint területi és értékesítési vezető (érdekesség, hogy ez időben nagyjából egybeesik Lenkei első, gyógyszercégeket démonizáló könyveinek megjelenésével). A közvélemény a 2018-as kamupárt-botrány kapcsán ismerte meg a nevét, mint a Közös Nevező nevű párt elnöke. A párt 38 egyéni és 33 listás jelöltet állított a választáson, és több mint 150 millió forint állami támogatást vett fel utánuk. A választáson aztán kevesebb mint 4000 szavazatot kaptak (ez a töredéke még annak is, amennyi ajánlást le kellett adniuk a jelöltállításhoz), de a 0,07%-os eredmény miatt az államnak visszajáró milliókat máig nem fizették vissza. A NAV még nem hajtotta be az összeget.

Gődény György a „Normális Életért” néven meghirdetett demonstráción 2020 szeptember 19-én.Forrás: György Dr. Gődény / Youtube
Gődény György a „Normális Életért” néven meghirdetett demonstráción 2020 szeptember 19-én.Forrás: György Dr. Gődény / Youtube

A választás után Gődény a Nutriversum nevű, étrendkiegészítő- és vitaminbizniszben utazó cég (tavaly 600 milliós bevételt termelt) szakértőjeként és reklámarcaként tűnt fel, több százezres nézettségű YouTube-videókban. Az ÁEEK-nyilvántartás szerint egyébként a működési engedélye gyógyszerészként idén márciusban lejárt. A járványnak már a korai szakaszában lecsapott a témára, azt hangoztatva, hogy az az influenzánál is enyhébb, és immunerősítéssel, illetve vitaminokkal (lehet tippelni, hogy melyik cég termékeivel) sikeresen fel lehet venni a küzdelmet ellene. Megalapította a Normális élethez ragaszkodók Facebook-csoportot, ami hamarosan a magyar maszkellenes és járványtagadó közösség első számú bázisává vált, és a tagsága hetek alatt emelkedett bőven százezer fölé. Nyár óta rendszeresen szerepel a médiában, sokszor szakértőként szólaltatják meg.

A természetgyógyász járványtagadó

Tamasi József alapvetően belgyógyász, de ezen felül egy rakás szakképesítése van, filoterapeuta, reflexológus, szemtréner, életmód-tanácsadó, masszázsterapeuta. És ezek csak a hivatalosan elismert oklevelei, a weboldalán még több mint húsz szakterületet sorol fel. Itt aztán bőven vannak az orvostudomány határterületein messze túl elhelyezkedő módszerek is a homeopátiától az akupunktúráig, a biorezonanciától az ajurvédáig és a salaktalanításig. Még a belgyógyász szakvizsgáját sem tette le, amikor már lapot alapított Természetgyógyászat címen, aminek a főszerkesztője is volt 20 éven át. Budapesten és Kecskeméten is fenntart egy-egy rendelőt, de az ezeket üzemeltető cég az elmúlt három évben fura módon mindössze évi 20-24 millió forint közötti bevételt, és alig 2-300 ezer forintos nyereséget termelt a hivatalos céginformációs adatok szerint.

Tamasi József egy Youtube videójában.Forrás: József Dr. Tamasi / Youtube
Tamasi József egy Youtube videójában.Forrás: József Dr. Tamasi / Youtube

Lenkeivel és Gődénnyel ellentétben ő praktizáló orvos-természetgyógyász, és kamarai tag (indult is ellene etikai vizsgálat a kijelentései miatt), viszont náluk jóval nyíltabban beleáll a járványtagadó narratíva konteós vonulatába. A legutóbbi interjújában – amit egyébként a Mi Hazánk mozgalom nem hivatalos lapjának számító Magyar Jelennek adott – kijelenti többek között, hogy:

  • Nincs járvány
  • A PCR teszt nem alkalmas a fertőzés kimutatására, a teszteredményeket meghamisítják
  • Az egész hazugságkampányt az ENSZ és a WHO irányítja
  • A járványellenes intézkedések feleslegesek és károsak
  • A maszkhordás értelmetlen, aki mást mond, az felbérelt propagandista
  • A maszk azért is káros, mert „a szén-dioxid szint olyan szinten megemelkedik, hogy azt nem lehet kibírni”
  • A maszkviselés kötelezővé tétele „embertelen, fasiszta dolog”
  • Az orvosi kamara vezetése politikai játszmát játszik az orvosok ellen
  • A járványban meghaltaknál nem a koronavírus volt a halál oka
  • Végső soron az egész történet lényege, hogy valakik „erőszakos propagandával az emberiséget rabszolgasorsba kényszerítsék”

Keresd a pénzt!

A három vezető járványtagadó figura között több látványos hasonlóságot is észrevehetünk. Mindhárman erősen sulykolják a nyilvános megjelenéseiknél, cégeik-weboldalaik nevében a doktori címüket – holott már mindhárman rég elhagyták az eredeti hivatásukat, amiben azt szerezték (kettejük engedély és kamarai tagság híján már akkor sem gyakorolhatná azt, ha akarná). Az igazán hardcore, 5G-vel és Bill Gatesszel súlyosbított konteóktól igyekeznek távolságot tartani (ezekre ott van dr. Pócs Alfréd ortopéd sebész, az orvosi kamara Heves megyei elnöke), inkább a védelmi intézkedéseket és magát a járvány súlyosságát kérdőjelezik meg – egészen nyíltan utalva arra, hogy a valódi megoldást az ő vitaminjaik, étrend-kiegészítőik, természetgyógyász kezeléseik jelentik. Nem kell Sherlock Holmesnak lenni, hogy az ember lássa az összefüggést és az anyagi érdeket.

A járványtagadás és maszkellenesség jelensége azonban mára bőven túlnőtt azon, hogy a zavarosban halászó ügyeskedők pörgetik fel a bizniszüket a konteókra fogékony emberek manipulálásával. A „Normális élet” közössége bőven százezres nagyságrendű tömeggé nőtt, és jó úton halad a politikai mozgalommá válás felé. Ezen a ponton pedig már nem lehet kikerülni a kérdést: miért nem tesz senki semmit egy ilyen, az emberek megtévesztésén alapuló, közegészségügyi veszélyt jelentő, egyértelműen káros jelenség ellen?

„COVID 9.11.” elnevezéssel demonstárációt tartottak a „vírushisztéria” ellen tiltakozók 2020. szeptember 11-én a Szabadság téren. Az esemény fő szervezője Dr. Gödény György volt.Fotó: Marjanovic Mira
„COVID 9.11.” elnevezéssel demonstárációt tartottak a „vírushisztéria” ellen tiltakozók 2020. szeptember 11-én a Szabadság téren. Az esemény fő szervezője Dr. Gödény György volt.Fotó: Marjanovic Mira

Első kör: a Facebook

A járványtagadók első számú szerveződési terepe és kommunikációs platformja a Facebook. A közösségi oldal az elmúlt években bőven kapott hideget-meleget azért, mert hagyja szabadon garázdálkodni az álhíreket, áltudományokat, gyűlöletpropagandát és gyakorlatilag egy nagy dezinformációs világháború hadszínterévé vált. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a cég már a korai időktől kezdve nagy erőket fektet az álhírek és hamis egészségügyi információk szűrésébe. Az már más kérdés, hogy ezeken a szűrőkön mi jut át. A nem nagy világnyelveken szóló anyagok például egészen könnyedén és szinte akadály nélkül. A magyar járványtagadó és maszkellenes tartalmak is háborítatlanul virágozhattak hónapokon keresztül.

Kérdéseket küldtünk a Facebook sajtóosztályának az ilyen témájú, magyar nyelvű tartalmak szűrésével kapcsolatban, de válasz helyett csak egy kérést kaptunk, hogy mutassunk néhány egzakt példát olyan tartalmakra, amik szerintünk ütköznek a közösségi oldal Covid-moderációs alapelveivel. Három példát adtunk: Lenkei oldalát, a Gődény-féle Normális élethez ragaszkodók csoportját, és az Apaszív nevű kisebb maszkellenes oldalt. A kérdéseinkre választ azóta sem kaptunk, azonban néhány nappal később a Facebook pont ezt a három oldalt törölte. (Persze azóta mindhárom romjain elindultak már új oldalak, ugyanazzal a tartalommal, nagy adag mártírkodással felturbózva – és a jelek szerint ezek ellen megint csak nem lép fel a Facebook.)

Második kör: az orvosi kamara

A MOK volt talán az egyetlen hivatalos szerv, ami etikai vizsgálatokkal, nyilvános állásfoglalásokkal fellépett a járványtagadók ellen már tavasszal, és aránylag rendszeresen azóta is. Persze ez a gyakorlatban édeskevés – hát miért nem csap oda erőteljesebben a kamara, mint felettes szerv a teljes orvostársadalom és az orvostudomány hitelességét romboló járványtagadó orvos-influenszereknek?

Kérdésünkre a MOK alelnöke, dr. Lénárd Rita elmondta, hogy azért nem, mert egyszerűen nincs ennél erősebb fegyver a kezükben. Már az etikai vizsgálat szabályozása is nagyon fura: az elindításának tényéről is csak az eljárás kezdeményezője és alanya kommunikálhat nyilvánosan, és az eredménye sem publikus. Csak az eljárás alanya beszélhet róla, és akkor is annyi részletet tehet közzé, amennyit jónak lát. A kamara új elnöksége már kidolgozott egy javaslatot az etikai transzparenciára, amit el is küldött a kormánynak – de a jelenlegi szabályok alapján a Tamasi elleni etikai vizsgálatról is csak annyit tudni, amit ő maga elejtett egy videóban: első fokon felmentették. De hogy milyen indoklással, és mi történt azóta másodfokon, az rejtély, és esélyes, hogy az is marad.

Még a kamara legdurvább büntetése, a kizárás sem fenyegeti különösebben a járványtagadó doktorokat, hiszen ez csak azzal jár, hogy nem praktizálhatnak. Ők pedig általában már amúgy sem praktizálnak, sőt, van aki nem is kamarai tag közülük, tehát semmi fogása nincs rajtuk a kamarának. Sokkal inkább nevezhetők doktori címmel rendelkező üzletembernek, mint orvosnak/gyógyszerésznek.

Marad a nyilvánosság, mint eszköz, az elhatárolódás a vírusszkeptikusoktól, illetve azok szimbolikus kiközösítése az orvostársadalomból. A legutóbbi MOK-állásfoglalás tényleg az volt: a kamara összes területi szervezete egyenként állt be a nyilatkozat mögé – kivéve egyetlenegyet, a már említett Heves megyeit, ahol az elnök az 5G-ellenes aktivista dr. Pócs Alfréd.

Értesüléseink szerint egyébként Pócs ténykedése komoly feszültségek forrása az egész hazai orvostársadalmon belül, de mivel a megyei vezetőket a területi tagság választja, a nemrég megújult, a hálapénzellenes mozgalomból kinőtt új kamarai elnökség egyszerűen nem tud hozzányúlni.

Harmadik kör: a kormány

A legnagyobb kérdés persze az, hogy a járvány elleni védekezést egyértelműen akadályozó jelenséggel miért nem kezd gyakorlatilag semmit a kormány. Az a kormány, ami a járvány első hullámát, ha nem is tökéletesen, de kimondottan jól kezelte, és láthatóan nem veszi félvállról a fenyegetést – az olyan, egyébként a magyar kormányhoz ideológiailag közel álló országokhoz képest, mint az USA-hoz, vagy Brazília, különösen.

„Orbán és a Fidesz alapvetően elkerülte azt a tudománytagadó-vírusrelativizáló populista jobboldali irányt, melyet például Trump és Bolsonaro választott. A kormányoldal vezérelvű, centralizált működése nem engedi, hogy az egészségügyi konteók váljanak dominánssá a koronavírus kapcsán a jobboldalon – ugyanakkor a politikai paranoiára épülő világkép, melyben a Nyugat, Brüsszel és Soros Magyarország ellen szervezkedik, úgy tűnik, megtűr maga mellett egy nem politikai, tudománytagadó paranoid univerzumot is” – mondta kérdésünkre Krekó Péter szociálpszichológus, az összeesküvés-elméletek kutatója.

„Akciócsoportok ülés” – 2020. szeptember 21-én a Karmelita kolostorban.Fotó: Orbán Viktor / Facebook
„Akciócsoportok ülés” – 2020. szeptember 21-én a Karmelita kolostorban.Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Pedig a fegyver ott volt a kezükben: a már említett rémhírterjesztős törvény, a maga 5 év börtönös súlyával. „Ezt az egyébként akár a közjó érdekében is felhasználható eszközt a kormány inkább politikai üzengetésre használta fel. Ezek a szereplők pedig rendszerint nem a kormányzattal, hanem az egészségügyi establishmenttel szemben fogalmazzák meg a kritikájukat, így közvetlen veszélyt nem jelentenek a NER felé. A kormány és a Magyar Orvosi Kamara konfliktusos viszonyában néha még hasznosak is lehetnek – a kormány ellenségképző logikája szempontjából viszont érdektelenek.” – mondja Krekó.

A Fidesz nem nagyon szokta eltűrni hasonló méretű, de akár a járványtagadóknál sokkal kisebb mozgalmak létét sem, ha azok a kormánnyal, a kormány intézkedéseivel szemben ennyire kritikus, sőt ellenséges hangot ütnek meg. Ezer példát lehetne erre mondani az elmúlt évekből, a maszkellenesek azonban valahogy elkerülik nemcsak a kormány, de a kormánypárti megmondóemberek és revolvermédia célkeresztjét is. Ami annál is furább, mert 2017-ben a NER-bulvár Ripost például még erősen beszólogatott és „a destruktív szcientológus szekta kiképzett ügynökének” nevezte Lenkeit. Azóta, hogy már nem csak szcientológus, de járványtagadó is, egyszer sem írtak róla. Annak idején, az operatív törzs napi sajtótájékoztatóin többször rákérdeztünk Lenkei és Gődény viselt dolgaira is, de reakciót sosem kaptunk.

Ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra

Ugyan mi oka lehet a kormánynak arra, hogy hagyja ilyen nagyra nőni a járványtagadó és maszkellenes mozgalmat, annak ellenére, hogy világos, az mekkora közegészségügyi veszélyt jelent? Jó néhány teória, és potenciális magyarázat létezik erre, a valódi indokban valószínűleg ezekből több is benne lehet, különféle súllyal.

  • Túl népszerűek, és a Fidesz nem akarjamagára haragítani őket

A netadó vagy a vasárnapi boltzár esetében láthattuk, hogy a kormány gondolkodás nélkül csinál hátraarcot, ha a számok azt mutatják, hogy egy intézkedés vészes népszerűségvesztéssel jár. Ha a politikai spin doctorok kiszámolják, hogy a járványtagadók komolyabb befenyítését megsínylenék a népszerűségi adatok, megoldás lehet az, hogy a felszínen ugyan belengetik a rendőri ellenőrzést és a helyszíni bírságot, de nem nyúlnak azokhoz, akik százezres rajongótábort biztatnak a szabályok megszegésére.

  • Van akkora befolyásuk és lobbierejük, hogy kijárják maguknak az érinthetetlenséget

Magyarországon néha meglepő csoportokról derül ki, hogy komoly lobbierejük van. Gondoljunk csak a taxisokra, akiket senki nem tart különösebben népszerű, vagy nagy támogatottságú, esetleg pénzben úszó rétegnek, mégis sikerült elérniük például az Uber kitiltását, vagy azt hogy tavasszal a gazdaságvédelmi intézkedések egyik legelső lépése volt a taxisok megsegítése. A NER köreiben sok a járványtagadók gondolatvilágára rezonáló, ezoterikus-összeesküvéses gondolkodású figura, egészen magas polcokon is – elképzelhető, hogy a „normális élethez ragaszkodóknak” fontos helyeken vannak támogatóik és védelmezőik.

  • A Fidesz annyira rászoktatta már a saját táborát az összeesküvéses gondolkodásra, hogy tájidegen lenne tőlük racionálisan érvelve konteókat lebontani

A kormány kommunikációs stratégiája tíz éve arra építkezik, hogy a gonosz háttérhatalom változatos eszközökkel fenekedik a magyar anyaföld ellen, de Orbán Viktor ennen testével hősiesen visszaveri a támadásokat. Ezzel most kicsit csapdahelyzetbe kerültek, hiszen a járványtagadók világképe és logikája nagyjából ugyanez, csak más szereplőkkel. Ha elkezdenék most azt magyarázni, hogy hahó, nincs is gonosz háttérhatalom, nem akar titeket senki rabigába hajtani, lehallgatni, megcsipezni és agymosni, azzal a hosszú, fáradságos munkával kondicionált saját táborukat is elbizonytalanítanák.

  • Legalább nem szavaznak az ellenzékre

Ez az elmélet nagyjából a kiutat fogalmazza meg az előzőekben felvázolt helyzetből. Gődény kamupártos múltja, és az, hogy azóta is, a 150 milliós tartozás ellenére is „engedik játszani”, nem támadja őt a Fidesz-közeli média, olyasmi, ami miatt nehéz feltételezni, hogy ne lenne felette valamilyen szintű kontrollja a NER-nek. Ezzel párhuzamosan nem lenne meglepő, ha Gődény megint egy politikai mozgalmat építene 2022-re. Százezres nagyságrendű, a kormány intézkedéseit (és azzal a kormányt is) bíráló tömegről van szó, akik közül sokan valószínűleg sosem szavaznának Orbán Viktorra. A Normális élet mozgalom „megszelídítésével” ezek a szavazatok viszont nem is az ellenzéki pártokat erősítenék, – ez pedig potenciálisan akár a 2022-es választást eldöntheti. Nem lenne túl meglepő, ha a színfalak mögött éppen most zajlana ez a szelídítés.

  • A zavarkeltés csökkenti a támadások erejét

Klasszikus orosz dezinformációs módszer, hogy egy mindenkit érdeklő ügyben mindenféle kamut bedobnak, csak azért, hogy a végén már mindenki elbizonytalanodjon, mi is a valóság, belefáradjanak az emberek, és a végén kiszálljanak a vitákból. A koronavírus elleni védekezés egy olyan ügy, ami akár egy választást is eldönthet, ha mondjuk sok szavazó gondolja úgy, hogy a kormány bénázik. Vagy éppen jól dolgozik. Gődényék szabadon engedésével Orbánék kicsit leszedálhatják azokat is, akik szerint nem elegendőek a védekezési szabályok (hiszen legalább a kormány a helyén van, és a realitás talaján áll, nem úgy, mint Gődényék), és azokat is, akik szerint túl kemények a szabályok – őket ugyanis könnyen egybe lehet mosni az összeesküvés-hívőkkel.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!