Házkutatás volt a Suzuki esztergomi gyárában, újabb dízelbotrány lehet

2022. április 27. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Német, olasz és magyar helyszíneken folytattak házkutatásokat, miután felmerült a gyanú, hogy a Suzuki dízeljárműveibe a nitrogén-oxidok kibocsátási szintjét meghamisító eszközt építhettek be – számolt be a nyomozást támogató Eurojust alapján az ügyről a Hvg.hu.

Az esztergomi Suzuki-gyár – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az esztergomi Suzuki-gyár – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az eszközöket a frankfurti ügyészség gyanúja szerint Olaszországban készült dízelmotorokba szerelték be, amelyek aztán – mint a közlemény fogalmaz – „egy japán autógyártó” magyarországi üzemében összeszerelt, különböző típusú gépkocsikba kerültek bele.

A frankfurti ügyészség azt gyanítja, hogy a gyártó – amelynek európai központja Németországban található – tudatában volt annak, hogy 2018-ban ezeket az eszközöket szerelték be dízelmotorjaiba. A valósnál alacsonyabb – az uniós normáknak megfelelő – nitrogén-oxid-értékeket mutató eszközöket a közlemény szerint egy olasz beszállítótól szerezte a Stellantis csoporthoz tartozó olasz motorgyártó, az FCA (az autógyártó óriáscég olaszországi vállalatcsoportja a Fiat-Chrysler).

A Reuters megszólaltatta a Suzuki németországi szóvivőjét, aki azt közölte, együttműködnek a hatóságokkal, hasonlóan nyilatkozott a Stellantis. A Magyar Suzuki Zrt. a Világgazdaságnak megerősítette a vizsgálat tényét. Hozzátették, a vállalat tájékozódik az ügyben, és mindenben együttműködik az illetékes külföldi és magyar hatóságokkal. Hozzátették, a Magyar Suzuki minden esetben betartja az aktuális jogszabályokat, és ezeknek megfelelően folytatja működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!