Covid–19

RSS

Találtak egy olyan génvariációt, amellyel kétszer nagyobb a koronavírus-fertőzés halálos kimenetelének esélye

Az Oxford Egyetem kutatói kimutatták, hogy a gén miatt a tüdő és a légutak sejtjei nem jól reagálnak a vírusra.

Magunknak köszönhetjük a Covidot, és a következő világjárvány is a mi hibánk lesz

Ez a legsúlyosabb tanulsága a Vírusvadászat című könyvnek, amely nemcsak a járvány első évének krónikája, de Kemenesi Gábor virológus szemén keresztül betekintést enged azoknak a kutatóknak a munkájába is, akik évek óta azért küzdenek, hogy felkészülten várhassuk a világra leselkedő új vírusokat. Eddig senki nem figyelt rájuk, most mindenki őket hallgatja, kérdés, hogy meddig.

Teljesen szabadon egyelőre továbbra sem utazhatnak a magyarok Thaiföldre

Az ázsiai ország fokozatosan nyit, de a Telex kérdésére a thaiföldi magyar konzul azt válaszolta, hogy a magyaroknak továbbra is beutazási engedély és kéthetes karanténkötelezettség kell.

A koronavírus-fertőzés után egy évig szívbetegségekkel és vérrögökkel számolhatnak a nem súlyos állapotú betegek is

Egy amerikai tanulmány szerint közel 40 százalékkal nő a szívelégtelenség kockázata a fertőzés után, tüdőembóliára pedig dupla akkora az esély.

A demencia terjedését hozhatja a koronavírus szakmai szervezetek szerint

Félő, hogy a hosszú Covidban szenvedő betegek hajlamosabbak lesznek az Alzheimer-kórra.

Kedvelt turistaparadicsomokban terjed a delta variáns, Ázsiának új koronavírus-gócpontja van

Arra számítanak, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedni fog július folyamán.

Félrevezető számokkal kampányol a gyerekek oltása ellen a Mi Hazánk

Azt állítják, az oltások háromszor kockázatosabbak a gyerekekre nézve, mint a Covid, de olyan statisztikát lobogtatnak, amely gyakori oltásellenes muníció, viszont ennek a bizonyítására alkalmatlan – a kormánytól ők mégsem kapják meg, hogy oltásellenesek. Maga a kérdés viszont jogos: érdemes beoltani a gyerekeket, ha kevésbé veszélyeztetettek?

Náluk csapódtak le az alacsonyan szálló Covid-beszerzési milliárdok

Megnéztük az állami maszk- és lélegeztetőbizniszbe bevont cégek beszámolóit. A szórás elég nagy: egyesek több százszorosára növelték a profitjukat, másoknál nem is érteni, miért vállalták be, ha ilyen rossz üzlet volt ez. Pár igazi nagy nyertes csúszik a beszámolójával.

A biztosítóknál 2020 növekedést hozott, náluk inkább 2021-ben jelentkezhet a Covid

Hiába az utasbiztosítások lefagyása, a teljes biztosítási szektor mégis növekedni tudott tavaly, de a 2021-es év már nehezebb lehet.

Új kutatás: egy női népbetegség is hajlamosít a tartós és súlyos járványtünetekre

A CNN cikke szerint bár nem feltétlenül sorolják a veszélyeztetett csoportba, de a PCOS, vagyis a policisztás ovárium (petefészek) szindrómában szenvedőknél is súlyos tünetekkel jelentkezik a koronavírus.

"We don't care much about mortality stats – we already transported the bodies the previous day."

"Transporter." This is all they say when people ask them about what they do for a living. Some quit after their first day on the job, others make the transition rather smoothly from being a cab driver, a chef, or a waiter – jobs that were all hard-hit by the pandemic. Télizöld Funeral Services allowed us a rare glimpse into the daily realities of their job.

Hogy lehet olyan sok idős ember a covidos elhunytak között, ha nagy részüket beoltották?

Friss adatok szerint a 70-79 éves korosztály 81 százaléka kapott mostanra oltást, de most is magas az arányuk az elhunytak között.

Orbán's Chinese vaccine gamble seems to have paid off

At the time Hungary started using Sinopharm's vaccine to immunize the elderly, there was no way to know how effective or safe it was. Since then, WHO approved the Chinese jab, and Orbán seems to have scored an important communications goal against the opposition – but was he right, or was he lucky?

Grafikonokon mutatjuk, mennyivel gyorsabb és halálosabb volt a járvány harmadik hulláma

Gyors számvetés a fájdalmas veszteségekről. Döntően a 70 évesnél idősebbeket sújtotta a járvány, de a harmadik hullámra az 50–59 éves korosztály aránya másfélszeresére nőtt az elhunytak között.