Szijjártó Péter részt vesz a jövő hétvégi ukrán békekonferencián

2024. június 6. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter szentpétervári látogatásán bejelentette, hogy részt vesz a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcson, azt mondta, hogy a részvétel oka az, hogy Magyarország a béke pártján áll, és minden olyan rendezvényen részt vesz, ahol a béke van napirenden, írja az MTI.

A svájci békekonferencia célja egy lépéssel közelebb kerülni a tűzszünethez és hosszú távon a tartós rendezéshez Ukrajnában, olvasható a 444-en. Elsősorban Ukrajna lesz a fókusz, Oroszország nem képviselteti magát, ahogyan Kína sem. Idáig nagyjából nyolcvan ország erősítette meg a részvételét.

Szijjártó azt mondta: a kormány sajnálatosnak tartja, hogy a konferencián nem lesz jelen mindkét érintett fél. „Úgy hisszük, hogy akkor lenne valódi eredmény várható, ha mindenki ott lenne a tárgyalóasztalnál” – mondta. „Ezúttal nem ez a helyzet, de mivel tiszteletben tartjuk a svájciak békeerőfeszítéseit, részt fogunk venni külügyminiszteri szinten” – tette hozzá.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon a kőolaj- és a földgázpiac jövőjével foglalkozó panelbeszélgetésen azt is mondta a külügyminiszter, hogy Magyarország egyike azoknak az európai államoknak, amelyeket legsúlyosabban érintettek a nagyjából két és fél éve tartó ukrajnai háború negatív következményei az energiaellátás vonatkozásában.

Hangsúlyozta, hogy az energiaárak az egekbe szöktek, a magyar import éves költsége hétmilliárdról 17 milliárd euróra nőtt, ez a tízmilliárd eurós különbség pedig a bruttó hazai termék hat százalékát jelenti.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!