Kósa Lajos támogatja, hogy népszavazást tartsanak az eutanáziáról

2023. december 12. – 14:57

Kósa Lajos támogatja, hogy népszavazást tartsanak az eutanáziáról
Karsai Dániel sajtótájékoztatót tartott a Kósa Lajossal történt megbeszélés után – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kósa Lajos személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni Karsai Dániel és sorstársainak ügyét, mert a Fidesz alelnöke szerint az élethez való jog mindennél fontosabb. Ezt a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász mondta el, miután kedden egy órán át egyeztetett a parlamentben a fideszes politikussal. Karsai szerint „egy érdekes és jó beszélgetésen” vannak túl, amin az is szóba került, hogy Kósa elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást, és ha átmegy minden szűrőn a kérdés, ő örülni fog neki. A beszélgetés zárt körű volt, a sajtó nem lehetett jelen azon. A találkozó után Karsaiék sajtótájékoztatót tartottak, ott számoltak be az egyeztetés fejleményeiről.

Kósa Lajos volt az egyetlen fideszes képviselő, aki szóba állt Karsaival december 1-jén, amikor az alkotmányjogász a Momentum vendégeként a parlamentben járt. Karsai később bejelentette, Kósa elfogadta azt a felkérést is, hogy hosszabban beszélgessenek a parlamentben. A találkozóra Karsaival tartott több sorstársa is.

Az alkotmányjogász a keddi beszélgetésen átadott egy pólót Kósának, amin az állt, hogy „az élet jog, nem kötelesség.” A Fidesz alelnöke erre azt mondta, hogy az élet jog és kötelesség. A Párbeszéd parlamenti vitát kezdeményezett az eutanázia engedélyezéséről. Karsaiék abban bíznak, hogy a Fidesz is részt vesz a február 21-ére kitűzött vitán. Kósa szerint a fideszes képviselők a magánvéleményüket mondanák el ezen a vitán, nem a pártjuk álláspontját.

Kósa Lajos a beszélgetés után azt mondta a Telexnek, hogy „nem sajtótájékoztatót vagy konferenciát szerettünk volna rendezni”, ezért nem volt sajtónyilvános az esemény. Karsai Dániel amúgy is négyszemközt szeretett volna vele beszélgetni, ő erre mondott igent, amikor találkoztak.

Gulyás Gergely az egyik kormányinfón arról beszélt, hogy veszélyes ajtókat nyitnának ki az eutanázia legalizálásával. Kósa Lajos erre azt mondta, hogy az állam a hospice-ellátás támogatásával tud segíteni ebben a helyzetben.

„Abban van feladatuk, hogy az életvégi útján az embert méltósággal elkísérjük, a szükséges ellátási körülményeket biztosítsuk.”

Maximálisan támogatja a hospice-ellátás fejlesztését, szerinte ez valamiféle megoldás lehet erre a helyzetre, tette hozzá Kósa. A politikus szerint csak beszélgettek Karsaiékkal, nem arról volt szó, hogy meggyőzzék egymást, meg akarták ismerni egymás érveit. „Együttérzek velük, hiszen nagyon nehéz helyzetben vannak.”

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét. Bedő Dávid momentumos képviselő decemberben arra kérte a kormányt, vizsgálja meg, milyen jogszabályok módosításával dönthetnének életük méltóságteljes befejezéséről azok, akik Karsaihoz hasonló helyzetben vannak. December 11-én aztán Karsai és testvére a Momentummal együtt nyújtottak be népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!