Egy hetedikes lányt próbált behálózni egy iskolaőr

2023. február 8. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az iskolaőr zaklatott egy hetedikes lányt egy újpesti iskolában – értesült a Telex. Az iskola bejelentést tett, a rendőrség „az adatgyűjtés során meg is állapította a zaklatás gyanúját” – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Büntetőeljárás nem indult

A férfi alig három hete dolgozott az iskolában, amikor a bejelentés érkezett a férfi és a lány üzenetváltásairól, többek között az alábbiról:

„Azért félsz, mert szűz vagy?”

„Igen.”

„Ne félj, én nagyon óvatos és ügyes vagyok, nem fog fájni. Fontos, hogy olyannal veszítsd el a szüzességed, aki már nem szűz. És tapasztalt. Mint én.”

A rendőrség Telexnek küldött válaszában közölte: „Az érintett iskolaőr munkaviszonyát a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnali hatállyal megszüntette. A gyanúban szereplő bűncselekmény elkövetője a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 31. § alapján csak magánindítványra büntethető, melynek előterjesztésére a sértett, illetve törvényes képviselője jogosult. Mivel a jogosult nem terjesztett elő magánindítványt, büntetőeljárás nem indult.”

Ez azt jelenti, hogy további következménye, túl azon, hogy a férfi munkaviszonya megszűnt, nincs, mivel annak előfeltétele, hogy a sértett – ebben az esetben a gondviselő – magánvádat terjesszen elő. Ha ezt nem teszi – például mert nem akarja további traumának kitenni a gyerekét – akkor ez a bűncselekmény – az a szintje, ameddig a férfi eljutott – nem büntethető.

Az erőszak visszaszorítása volt a cél

Az iskolaőrök rendszerét 2020 nyarán szavazta meg a parlament a kormánypártok kezdeményezésére. Az év szeptemberében már működésbe is lépett a rendszer, amelynek célja az iskolai erőszak visszaszorítása volt.

A szakmai szervezetek tiltakoztak az iskolaőrség ellen, szerintük az iskolai erőszak problémáját a megelőzéssel lehetne orvosolni. A Pedagógusok Szakszervezete javasolta például, hogy az iskolákban kétszáz tanulónként alkalmazzanak legalább egy iskolapszichológust, és indokoltnak látnák a fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok számának emelését is, különösen a hátrányos helyzetű régiókban. Továbbá úgy látják, szükség lenne a gyermekvédelmi rendszer alaposabb felülvizsgálatára is.

A kormány azonban elégedett volt a rendszerrel, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már egy hónappal a rendszer működésbe lépése után azt mondta, bővíteni kell az iskolaőri rendszert, mert annál nagyobb biztonságot, hogy ott van az iskolában egy iskolaőr, aki gyakran korábbi rendőr, a kormány nem tud biztosítani.

Igaz, volt már rá példa, hogy bántalmazás miatt indult eljárás iskolaőrrel szemben.

Az iskolaőri programban jelenleg 571 intézmény szerepel. Jelenleg 608 iskolaőr van állományban.

Az iskolaőri állásra jelentkezőkre a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvénynek kell megfelelni – ez büntetlen előéletet ír elő. Ezen kívül van egy belügyminisztériumi rendelet, amely pszichológiai, fizikai vizsgálatot ír elő, amelyet időközönként meg kell ismételni a már iskolaőrként dolgozók esetében is.

Pedofil bűncselekmény miatt iskolaőrrel szemben büntetőeljárás eddig egy sem indult – közölte a rendőrség.

Igaz, a fentebb említett okoknál fogva büntetőeljárás a mostani esetben sem indult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!