A DK milliós tüntetésekkel, a Jobbik népszavazással akadályozná meg, hogy Orbán kivezesse az országot az EU-ból

2023. január 27. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Sorban reagálnak az ellenzéki pártok Orbán Viktor Magyarország EU-tagságával kapcsolatos kijelentéseire. A DK országos tüntetésekkel akadályozná meg, hogy Orbán kivezesse az országot az unióból, a Jobbik népszavazáshoz kötné a kilépést. A Párbeszéd Magyarországért szerint a magyarok döntő többsége akkor is támogatja az EU-tagságot, ha ez Orbánnak nem tetszik.

Orbán Viktor csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók 15 fős csoportját. A beszélgetésen többek között arról beszélt, személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU tagja, de nem kérdés, hogy az ország az EU-ban marad, mert ez a nemzet érdeke.

A beszélgetés eredeti beszámolójában még az az idézet szerepelt a magyar miniszterelnöktől, hogy „egyáltalán nem” szeretné, ha Magyarország az EU-ban maradna, ez később arra finomodott, hogy „személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle”.

A DK tüntetni fog, ha Orbán egy lépést is tesz a kilépés felé

A Demokratikus Koalíció pénteken online sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök kijelentéseire reagálva. A párt Facebook-oldalára feltöltött videóban Dobrev Klára arról beszélt, „2023 januárjára az Orbán-rendszer 12 év teljhatalom után odáig jutott, hogy saját hatalma megtartása érdekében egy nemzeti sorstragédiát helyezett kilátásba. Hiába döntöttek a magyarok az uniós csatlakozásról népszavazáson, hiába áll vitán és pártokon felül Magyarországon uniós tagságának fontossága, a magyar miniszterelnök elkezdett úgy beszélni, mint aki az EU-ból való kilépésre készül.”

Dobrev arról beszélt, a DK nem fogja hagyni, hogy Orbán kivezesse az országot az unióból, ha kell, országos tiltakozásokkal fogják megakadályozni a kilépést. „Több millióan fogunk utcára menni, ott leszünk a Karmelita kolostortól kezdve az ország összes Fidesz-irodájáig” – mondta.

Jobbik: Csak népszavazással lehessen Magyarország EU-s tagságáról dönteni

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és európai parlamenti képviselője a Facebookon Orbán kijelentésére reagálva azt írta, „az igazán szörnyű, hogy sajnos meg is tudná tenni”. Magyarország EU-ból történő kiválását ugyanis jelenleg népszavazás nélkül is meg tudja szavazni a parlament többsége.

„A Jobbik évek óta azért küzd, hogy csak népszavazással lehessen Magyarország EU-s tagságáról dönteni. Annak érdekében, hogy semmilyen elmebeteg gondolat ne tehesse tönkre 10 millió magyar életét” – írta.

Párbeszéd Magyarországért: A magyar társadalom szilárdan az EU-tagság mellett áll

„Lefordítjuk: Orbánnak nincs más választása, mert különben nem tudná ellopni az uniós pénzeket” – írta a Párbeszéd Magyarországért a Facebookon.

„A magyar társadalom szilárdan az EU-tagság mellett áll, a legutóbbi közvélemény-kutatás tanúsága szerint Magyarország EU-tagságát a megkérdezettek 68 százaléka most is előnyösnek tartja, bármennyire is azt szeretné Orbán, hogy ez ne így legyen” – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!