Hétfő délelőtt 11 órától megint megtartják a szokásos szirénapróbát

2022. június 13. – 05:58

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbáját tartják meg, tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A próba során ezt a hangot fogják hallani, de előtte be is mondják, hogy „figyelem, ez próba”.

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként, minden hónap első hétfőjén tesztelik. Május elején is volt egy ilyen próba, legközelebb július 4-én lesz.

Gyakoribb az úgynevezett morgatópróba, ritkábban fordul elő a hangos próba. Ez utóbbi március 7-én 11 órakor lett volna, a szomszédban dúló háború miatt azonban elmaradt, és csak morgatópróbát tartottak.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!