Telex Neked #41: Karácsonyi Telex-üdvözlet, Orbán személyisége és Márki-Zay kéztörése

2021. december 24. – 07:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a december 16. és 22. közötti fontosabb történésekről – egyben egy karácsonyi üdvözlet is minden Telex-olvasónak. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Dull Szabolcs vagyok, a Telex főszerkesztője, ezúttal én szállítom az elmúlt hét hírösszefoglalóját, egyben az összes telexes nevében én kívánok boldog karácsonyt. Amikor azt kérdezik, mikor döntöttem el, hogy újságíró leszek, mindig elmondom, hogy két dolgot láttam előre 2003 körül: rádióban és online médiában aligha fogok dolgozni. Szerencsére egyik sem jött be. De hasonló derültséget szoktam okozni azzal, hogy végzettségem szerint nemcsak újságíró és újabban jogász vagyok, hanem alapvetően: franciatanár. Éppen ezért duplán szeretem ezt a fotót, amelyet Párizsban lőttem októberben:

Így év vége felé, két karácsonyi menü és persze bejgli között érdemes visszanézni, mi volt ebben az évben a legjobb. Nekem, nekünk biztosan az, hogy a Telex egyre jobban fejlődött, felsorolni is nehéz, milyen sok jó cikk és videó jelent meg az oldalon, lett appunk, számos díjjal is elismerték a telexeseket, naponta százezrek olvasnak minket, támogatók ezrei bíznak bennünk, és ami a legfelemelőbb: együtt ünnepelhettük októberben az egyéves évfordulónkat. Legyen még több száz ilyen születésnap!

A héten részletesen is beszámoltunk a Telex fejlődéséről, a pénzügyi helyzetünkről, terveinkről: megjelent a Telex harmadik átláthatósági jelentése. Magyarországon nem megszokott, hogy egy médiavállalkozás (vagy bármilyen vállalkozás) a törvényben előírtnál részletesebben számoljon be arról, mennyi pénze van, és azt mire költi. Mivel azonban a mi történetünk sem szokványos, és a pénzt, amiből a Telexet működtetjük, jórészt a támogatóinktól kapjuk, számunkra evidens, hogy nyilvánosságra hozzuk gazdálkodásunk részleteit, és hogy milyen terveink vannak. Mert ez nemcsak a mi sztorink, hanem azoké is, akik támogatnak minket.

És így év vége felé a következő időszakra is érdemes tekintenünk. Egy közéleti-politikai újság számára a legsűrűbb, legizgalmasabb időszak következik: választások lesznek tavasszal. A politikai küzdelem minden lényeges történéséről, rezdüléséről és annak hátteréről továbbra is beszámolunk. A Telex 2022-ben is korrekt, kíváncsi és kritikus lesz, és ismertek minket: elkötelezettek vagyunk abban is, hogy bármi történik, nem engedünk az általatok jól ismert értékeinkből. 2022-ig azonban szerencsére még pár nap hátravan, minden olvasónknak addig is kellemes ünnepeket és jó olvasást kívánunk.

Most pedig térjünk át a legfontosabb hírekre, induljon a hírolvasó buli.

Novák Katalint javasolta államfőnek Orbán Viktor

Legrövidebben: Novák Katalin családügyi miniszter és volt Fidesz-alelnök lesz Áder János utódja jövő tavasztól.

Röviden: A miniszterelnök a keddi kormányinfón tette a váratlan bejelentést Novák jelöléséről, és bár formálisan a parlament választja az államfőt, a Fidesz–KDNP kétharmadával aligha kétséges az eredmény: ő lesz Magyarország első női köztársasági elnöke 2022 tavaszától öt évig. Hogy kicsoda Novák Katalin? Akiben Orbán évekkel ezelőtt meglátta a kurázsit: itt olvashatja a portréját. Az ellenzék szerint ez az egész a poszt megalázása, és Novák Ádernél is alkalmatlanabb, a Budapest Pride pedig egyenesen homofóbiaminiszternek nevezte.

Hogyan változtatta meg Orbán személyiségét a hatalom?

Legrövidebben: Orbán Viktor a keddi kormányinfón az országgyűlési választásokra és az ellenfeleire vonatkozó kérdéseket elhárította, Völner Pál ügyéről az ügyészségi közleményből értesült, a Pegasus-ügyet a kampány részének tartja.

Röviden: Orbán Viktor több órán keresztül válaszolt kedden az újságírói kérdésekre. Ide kattintva megnézheti a videós összefoglalónkat öt percben a maratoni kormányinfóról. Fábián Tamás pedig megkérdezte azt is, hogyan változtatta meg a miniszterelnök személyiségét a hatalomban töltött sok idő. Orbán Viktor azután szerdán bejelentette azt is, hogy a kormány október végi szinteken rögzíti a jelzáloghitelek kamatait.

Az ellenzék rejtélyes kutatása és a miniszterelnök-jelölt kéztörése

Legrövidebben: Nem Márki-Zay Péter hete volt az elmúlt pár nap. Először egy rejtélyes, a Fidesz brutális előnyét mutató kutatás miatt kellett magyarázkodnia, közben szombaton eltörte a kezét egy csúszdaparkban.

Röviden: Kiszivárgott egy kutatás, amely a Fidesz 14 pontos előnyét mutatta az ellenzéki tömbbel szemben. Az ellenzék először értetlenkedett, tagadott, majd jelezték, hogy ez nem is rendes kutatás, és közben fideszes beépített emberről beszélt Márki-Zay Péter. Ezek miatt kisebbet szólt, hogy az ellenzék gyűjti a népszavazási aláírásokat, és már kitalálták a választási jelmondataikat, rögtön kettőt is. Közben a milliárdos Gattyán György bejelentette, hogy pártot alapít, és már meg is van, ki segíti szakértőként.

Az új kézilabdacsarnok, amelynek vagy van neve, vagy nincs

Múlt csütörtökön felavatták az új budapesti, 20 022 férőhelyes kézicsarnokot, és bár imádom a kézilabdát, nem tudtam elmenni az avatóra. Pedig megnéztem volna, ahogy Kökény Bea kézilegenda a rosszabbik kezével lő hetest Gedeonnak, az MTK kabalalibájának. Mindezt Sajó Dávid alapos riportjából tudom, amelyből az is kiderül, milyen volt a hangulat a 100 milliárd adóforintba kerülő csarnokban, amelynek a neve a riport megírásakor még nem volt, aztán a Wikipédiáról derült ki, hogy állítólag MVM Dome.

Kiderült, miért volt a magyar Miss Universe tízezer forintos Zara ruhában

Körbement a magyar neten, hogy az idei Miss Universe nemzetközi szépségversenyen a Magyarországot képviselő Jázmin Viktória egy 10 ezer forintos Zara ruhában lépett a kifutóra. Ezt a ruhát pont a nemzeti viseletes résznél hordta Jázmin, ahol tradicionálisan az indulók a saját hazájukból választanak tervezőt, akinek a ruháját felveszik. Barnóczki Brigitta oknyomozó üzemmódba kapcsolt, és a megfejtést a szépségkirálynő szülei árulták el: a divattervező a járványhelyzet miatt nem tudott kiutazni.

Ezeket a cikkeket még mindenképpen olvasd el!

A múlt hét legolvasottabb cikke:

A magyar szépségkirálynő rögtönzött Zara-ruhája kapta a legtöbb kattintást, a második helyezett pedig Tóth Gabi karácsonyi dalbűnözése kapta, ugyanis felénekelte a Mennyből az angyalt, amit egy, a létező összes karácsonyi vizuális klisét felvonultató – természetesen megint a közpénzekből működtetett Magyar Turisztikai Ügynökség által finanszírozott – klippel is megtámogatott.

A hét képe

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

A NATO-országoknak Moszkva szerint a Baltikum kivételével fel kell hagyniuk a katonai tevékenységgel a volt Szovjetunió területén. Ez derült ki abból a két, az orosz külügyminisztérium által pénteken nyilvánosságra hozott megállapodástervezetből, amelyet Oroszország az Egyesült Államokkal, illetve az észak-atlanti szövetséggel javasol megkötni. Az amerikai hírszerzés értékelése szerint Oroszország már jövőre többfrontos támadást tervezhet Ukrajna ellen, akár 175 ezer katona bevonásával. A hét képén egy ukrán katona nézi a napokban becsapódott lövedékek nyomát egy Travneve falubeli civil ház ablakán, nem messze a frontvonaltól.

Ezek vagyunk mi: bemutatom barátomat, kollégámat, Biró Mariannát

Nem is merek rákérdezni, hány éve vagy politikai újságíró. Inkább úgy kérdezem: miről szólt az első belpolitikai cikked?

Az ember annyi mindenre emlékszik, ami az első volt az életében, de talán – hiszen értettem a hajlott koromra való utalást – épp az elmúlt bő évtizednek köszönhető, hogy még csak nem is rémlik, mi jelent meg tőlem belpolitikai témában először. Az első nagyobb, önálló témám a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezethez kötődő rendőrségi ügy volt, és ezzel párhuzamosan a H1N1 influenzavírusról is hosszú hónapokon át tudósítottam, a klasszikus belpolitikába, pártpolitikába pedig a 2010-es kormányváltáskor, az azt megelőző kampány idején kóstoltam bele.

Van még olyan, ami meg tud lepni a magyar politikában?

Mindennap meglepődöm – és általában veled együtt.

A kormánypárti politikusok évek óta nem vagy alig-alig adnak interjút a független sajtónak, a Telex is hiába kérdez sokszor fideszes vezetőket, nem kapunk válaszokat. Te kivel készítenél szívesen hosszabb interjút, és mit kérdeznél most Orbán Viktortól?

Szinte végtelen a lista. Ha a mai napon kellene választanom, talán Völner Pállal vagy Varga Judittal interjúznék aktuális kérdésekről, de a legnagyobb „álmom” egy alapos Rogán Antal-beszélgetés lenne, és azt hiszem, erre még egy Orbán-interjúnál is kisebb az esélyem. Okkal. Ami viszont a miniszterelnököt illeti, önkritikus vagyok: szerintem nemcsak én lennék kevés, de gyakorlatilag nincs a magyar sajtóban olyan szereplő, aki Orbán Viktort igazán komolyan meg tudná izzasztani a kérdéseivel, ezt az év végi kormányinfón nyújtott laza eleganciája is bizonyíthatja. Pont emiatt nem értem, a kormányfő miért nem áll érdemben szóba a valódi nyilvánossággal, képességei ugyanis minden más hazai szereplőnél jobbak arra, hogy bármely kérdésre csípőből, szemrebbenés nélkül semmitmondó feleleteket adjon. És ez nem kritika: a politikai kommunikációban ez bizony erény, amit el kell ismerni. Ettől függetlenül nyilván baromi nehéz lenne egyetlen kérdésbe sűríteni mindazt, ami a nevéhez és hatalomgyakorlásához köthető; nemcsak személyes és családjának anyagi helyzetét, környezetének gazdagodását, az állami megbízások, közpénzek és kedvezmények holdudvarba csatornázását, hanem számos jogállami, törvényalkotási és akár a forintválsággal vagy más, mindannyiunkat érintő ügyekkel kapcsolatos, gazdasági kérdést is kötelező lenne neki feltenni. Orbánnak pedig a közhatalmat gyakorló, legmagasabb pozícióban lévő magyar közszolgaként kötelessége válaszolni ezekre. Ha a parttalan okoskodás helyett mégis egy kérdést kellene megfogalmaznom, az most az lenne: 2010 óta mi volt a legrosszabb döntése, és mi a legjobb?

Közel lakik hozzád Semjén Zsolt, találkoztál már vele a boltban?

Rendszeresen összefutunk az utcán, korábban előfordult, hogy a boltban is, de remélem, ez a válasz nem irányítja rám a TEK figyelmét.

Tudom, hogy szeretsz utazni, pár évvel ezelőtt gondoltál egyet, és hónapokat töltöttél az Egyesült Államokban, a fenti fotód például a Dallasból ismert Southforkban készült (az egyik kedvenc sorozatom volt). Ez hogy jött, és most hová repülnél el szívesen hónapokra?

A koronavírus megjelenése óta nem voltam külföldön, és a sok-sok mindenen kívül, ami az elmúlt két évben történt velünk, a Telex családdal, a legnehezebb épp ez az utazáselvonás volt. Az Egyesült Államokba úgy jutottam el még 2016-ban, hogy egy évvel korábban az El Caminón megismertem egy elképesztő amerikai házaspárt, akik aztán eljöttek hozzám Magyarországra, és meghívtak, hogy tanuljam tőlük, náluk az angol nyelvet. Az a három hónap egy pillanatnak tűnt, de a kötődésünk egy életre szól, és nagyon hálás vagyok azért, hogy részem lehetett ebben. Ahogyan azért is, hogy már sok leírhatatlan pontját láttam a világnak. De még mindig nem eleget, épp ezért persze vannak utazós terveim, amelyeket nemcsak a világjárvány, hanem te is akadályozol, hiszen úgysem engedsz el a választási kampányban.

Tele van a polcod kortárs irodalmi művekkel. Milyen szépirodalmat olvastál utoljára?

Édesapámtól és a szegedi egyetem magyar szakos éveiből hozom a könyvek iránti szeretetet, de mostanában sajnos inkább gyűjtőként, mint olvasóként vagyok aktív. Egyébként Krasznahorkai László Herscht 07769 című könyvét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!