Nem vétózza meg Budapest az atlétikai vb-t, mert Karácsony szerint a kormány elengedte a Fudant

2021. november 29. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodott a kormánnyal Karácsony Gergely főpolgármester a budapesti tömegközlekedés finanszírozásáról – erről hétfő este beszélt az Egyenes Beszéd vendégeként. Karácsony azt is bejelentette, hogy a főváros nem vétózza meg a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden közölte, hogy a támogatási szerződés véglegesítése után gondoskodott a kifizetésről. A Magyar Államkincstár a tárca jelzésére hétfőn folyósította a Fővárosi Önkormányzat számlájára a 12 milliárd forintos éves költségvetési támogatást – olvasható az ITM közleményében.

Karácsony azt mondta, két feltétele volt annak, hogy ne vétózzák meg az atlétikai vb-t: érkezzenek meg az egészségügyi támogatások, és ne adják át a Diákvárosnak szánt területeket a Fudan Egyetemet a jövőben működtető alapítványnak. Bár az egészségügyi támogatások késtek, de így is megérkeztek a főváros számlájára, ahogy arról beszámoltunk – a Fudan-projekt pedig egyelőre nem halad.

„Én pontosan tudom, hogy a kormány valójában rég elengedte ezt a Fudan történetet. Azért engedték el, mert a kínaiak elengedték, mert nekik ez nem ér ennyit”

– mondta a főpolgármester. A Diákvárosra viszont továbbra is szükség van Karácsony szerint, mert vészesen kevés a kollégiumi férőhely Budapesten. „Nagyon rossz azoknak a vidéki hallgatóknak, akik nem tudnak itt tanulni, mert nem tudják kifizetni az albérletet – és nagyon rossz a budapestieknek, mert a kollégiumi férőhelyek hiánya felnyomja az albérletárakat.”

Ahogy arról szintén beszámoltunk, az állam még az idén átutalja azt a 12 milliárd forintos éves normatívát a fővárosnak a BKK működéséhez, amit törvényben írtak elő.

„Engem állandóan azzal támadnak a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagjai, hogy én állandóan a balhét keresem, provokálok, nem ülök oda a tárgyalóasztalhoz. Ha ebben a két ügyben mi nem gyújtjuk fel magunkat a szó átvitt értelmében, és nem balhézunk, verjük az asztalt, demostrálunk, és a Karmelitához megyünk és fenyegetőzünk, akkor ezek a pénzek nem jönnek meg”

– mondta Karácsony Gergely. A költségvetési törvényben rögzített éves támogatás felét Tarlós István vezetése alatt már rendre nyáron kifizette az állam, majd általában havonta, részletekben utalták a fennmaradó összeget. Tavaly, Karácsony főpolgármesteri ciklusának első évében csak októberben kapta meg a főváros a támogatási szerződés tervezetét, novemberben írták alá, és decemberben érkezett meg a pénz. Bár idén hetekig csuklóztatta Budapestet a kormány, úgy tűnik, most sem áll le a fővárosi tömegközlekedés.

Karácsony az interjúban arról is beszélt, hogy a kormánymédia minden orgánuma hétfő délelőtt lehozta, ahogyan a főpolgármester szolgálati autója a buszsávban halad. Szerinte „gyanús”, hogy videó készült arról a 100 méterről, amikor az autó a buszsávban halad – Karácsony egyenesen arról beszélt, „újságíróknál professzionálisabb emberek” követik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!