Megvan az előválasztás második fordulójának időpontja

Legfontosabb

2021. október 3. – 11:15

frissítve

Megvan az előválasztás második fordulójának időpontja
Október 10-től október 16-áig, tehát hét napon át tart majd az előválasztás második fordulója – Fotó: OEVB

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz szülés volt, egymásnak feszültek a szövetségesek, de megvan az előválasztás második fordulójának időpontja.

Október 10-től október 16-áig, tehát hét napon át tart majd az előválasztás második fordulója – értesült a Telex több forrásból. A pártelnökök megállapodására volt szükség ugyanis az időpont meghatározásához, miután az Országos Előválasztási Bizottságban (OEVB) nem tudott döntésre jutni pénteken a hat ellenzéki párt delegáltja. Az értesülést később az OEVB közleménye is megerősítette, amely szerint október 17-én már (előzetes) végeredményt is hirdetnek.

A közleményben azt írják, hogy a második forduló rövidebb lesz, mint az első forduló, ezért értelemszerűen részlegesen változni fognak a szavazópontok és a nyitvatartásuk. A második forduló szavazópontjainak listáját a jövő héten fogja az OEVB nyilvánosságra hozni. A második fordulóban az egész ország egy választókerületnek fog számítani, azaz a választópolgárok az ország összes szavazópontján érvényesen szavazhatnak, függetlenül az állandó lakcímük egyéni választókerületi hovatartozásától. A szavazási feltételek, azaz a magyarországi állandó lakcím és lakcímigazolvány, valamint egy fényképes igazolvány továbbra is szükséges a szavazáshoz.

Korábban több mint egy héten át szóltak a pletykák és belső szivárogtatások arról, hogy a Demokratikus Koalíció „akadályozza a második forduló meghosszabbítását”, illetve azt, a Karácsony Gergely és az őt jelölő pártok által tett javaslatot, hogy a második fordulót ne csupán csúsztassák – az első forduló, és annak eredményhirdetése körül késlekedések miatt, valamint a jobb felkészülés érdekében –, hanem az online előválasztók regisztrációjának megkönnyítését. A DK azonban állította: péntek előtt nem is lehetett dönteni az ügyben, ők pedig mindenben elfogadják majd az OEVB döntését. Az OEVB döntéséhez márpedig hatpárti konszenzusra van szükség – mindenben.

A Telex több forrástól úgy értesült, hogy a DK az OEVB pénteki ülésén, tehát az első forduló eredményeinek csütörtök éjjeli kihirdetése után semmiféle akadályt nem gördített az időpontról való döntéshozatal elé, és

az eredeti szándékot, azaz, hogy két hétvége is essen a szavazónapok idejére, azzal a kompromisszummal sikerült áthidalni, hogy 7 napon át, vasárnaptól, szombat estig lehessen voksolni.

Csakhogy pénteken a Párbeszéd delegáltja mégis „beintett” a kompromisszumnak, mert ragaszkodott ahhoz, hogy arról azzal a javaslatukkal együtt voksoljanak az OEVB-delegáltak, hogy a második fordulóban ne kelljen sorban állnia az internetes szavazás előtt azoknak, akik már az első forduló előtt regisztráltak és az online azonosítási folyamaton is túl vannak.

A felfokozott első forduló után még a második kör, a dobogós miniszterelnök-jelöltek közötti döntés időpontjai is feszültséget hoztak – Fotó: OEVB
A felfokozott első forduló után még a második kör, a dobogós miniszterelnök-jelöltek közötti döntés időpontjai is feszültséget hoztak – Fotó: OEVB

A második forduló eredetileg október 4. és 10. között lett volna, de arról már mintegy két hete lehetett hallani, hogy napokat vagy akár egy hetet is csúszhat a második kezdete, mert a tervezettnél több időt vesz igénybe a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe, és az informatikai rendszert is át kell még hangolni.

Az előválasztási rendszer összeomlása miatt az előválasztás első fordulóját eleve két nappal meg kellett hosszabbítani, így az csak kedd este 20 órakor zárult le, a szavazatszámlálás pedig az eredeti tervekkel ellentétben további 50 órát vett igénybe, így csak csütörtökön éjjel született hivatalos végeredmény. Az előválasztás első fordulója során történtekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A lényeg: az első forduló győztese Dobrev Klára, a DK jelöltje, őt követi Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP-Párbeszéd), harmadiknak pedig némi meglepetést okozva Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom) futott be a miniszterelnök-jelöltek első előválasztási fordulójában. Ők lesznek tehát ott a másodikban, miközben Jakab Péter (Jobbik) kicsúszott a top 3-ból, így sem vele, sem Fekete-Győr Andrással (Momentum) nem találkozunk a következő körben.

Nyilván az első forduló tapasztalatai, és az eddigi eredmények – például az online leadott voksok aránya – is befolyásolta azt, hogy Karácsony Gergely és az őt támogató MSZP–Párbeszéd–LMP, valamint a Momentum is azt szerette volna elérni, hogy október 9. és 16. között tartsák meg a második fordulót, mert így két hétvége is beleessen, de azt is javasolták a többi pártnak, hogy a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerület legyen, azaz bárki bárhol szavazhasson a miniszterelnök-jelöltre, továbbá, hogy az előválasztás első fordulójában online voksolóknak ne kelljen újból végigmennie a regisztrációs folyamaton, hanem automatikusan szavazhassanak az internetes felületen.

Ezek a részletszabályok, valamint két forduló közötti, esetleges szabályváltoztatások azonban egyelőre kérdésesek, annyit azonban tudni lehet, hogy a második forduló időpont-meghatározását érintő egyéni érdekérvényesítés a Párbeszéd részéről alaposan kiváltotta a több párt rosszallását pénteken.

Az ellenzéki előválasztás 10 fontos tanulságáról itt olvashatja elemzésünket, a második forduló előtt, még időpont hiányában is beindult taktikázásokról és kampányról pedig a többi között ebben, vagy ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!