Ez volt a baj a Návai Anikó-féle Scarlett Johansson-interjúval

2021. augusztus 5. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Ha egy újságírónak megtiltják, hogy korábbi interjúiból dolgozzon, akkor megtiltják azt, hogy írjon. Mindenki használ korábbi interjúkat, ez bevett gyakorlat.”
  • „Miért kellene másképp csinálnom bármit? Miért baj az, hogy írtam egy interjút Scarlett Johanssonnal?”

Az előbbi, újságírószakmai szempontból sajátos kijelentéseket Návai Anikó tette, miután múlt héten kiderült, hogy a Nők Lapjában megjelent Scarlett Johansson-interjút a színésznő korábbi nyilatkozataiból ollózta össze.

Az ügy részleteiről, fejleményeiről beszámoltunk már részletesen, mégis érdemes megállnunk és rögzítenünk, hogy valójában nem bevett gyakorlat a hiteles lapoknál az összeollózott interjú, és hogy miért is lett ebből a cikkből botrány, amely ahhoz vezetett, hogy a Nők Lapja és az egész kiadóvállalat minden kapcsolatot megszakított vele, és aligha lesz komolyan vehető szerkesztőség Magyarországon, amely mostantól „sztárinterjúkat” rendel Návaitól.

Ugyanis ha korábbi nyilatkozatokból ír egy újságíró cikket, az sok mindennek nevezhető, interjúnak azonban aligha: az interjú elengedhetetlen feltétele ugyanis az interjúalany aktív részvétele a beszélgetésben. Sőt, az interjúfelvétel, a beszélgetés időpontja sem mellékes, hiszen az interjúalanynak meg kell adni a lehetőséget, hogy reagáljon az aktuális témákra.

Mi, a Telexnél kivételesen fontosnak tartjuk az etikus újságírást, az érintettek és a sztori szempontjából valamilyen nézőpontból érdekes emberek megkérdezését, és magát az interjú műfaját is. Jó pár kitűnő interjút olvashattak és láthattak nálunk az elmúlt majdnem egy évben ellenzéki miniszterelnök-jelöltektől és fideszes döntéshozóktól kezdve egészségügyi közgazdászon és sportolókon át palócul beszélő holland dílerig.

A Telexnél az interjúk még véletlenül sem úgy készülnek, hogy kihagyjuk az érintetteket. Sőt, a szakmai szabályok betartásával egyeztetünk minden megszólalóval. Most közzétesszük, milyen elvek, etikai szabályok alapján készítjük a kérdés-válasz formában megjelent interjúkat a Telexnél.

  • Azért kérünk interjút valakitől, mert szeretnénk megismerni a véleményét több ügyben is. Szeretnénk minden releváns kérdést feltenni, így abban sosem egyezkedünk, hogy milyen témákat kerüljünk az interjún.
  • Élőben szeretnénk feltenni, így sosem küldjük el előre a kérdéseket. Természetesen nekünk is érdekünk, hogy az interjúalany is minél jobban felkészülhessen, így kérésre szívesen elküldjük előre, milyen témakörök érdekelnek minket.
  • Szeretnénk mindig előre egyeztetni, kik lesznek még jelen az interjún az interjúalanyon kívül.
  • Az interjúról hangfelvétel készül. Ez segíti a legjobban a munkánkat, hogy pontosan adjuk vissza, amit az interjúalany elmond. A hangfelvételt vagy egy részét csak végső esetben, esetleges későbbi vita esetén publikáljuk – ha az interjúalany vitatja, mi hangzott el.
  • A hangfelvétel alapján leírt szöveget, ha az interjúalany igényli, visszaküldjük az interjúalanynak egyeztetésre – de csak azért, hogy ellenőrizhesse, hogy a saját mondanivalójában vannak-e esetleges ténybeli hibák. Ezeket javítjuk, de hírértékű nyilatkozatot, mondatot, pláne a saját kérdéseinket soha nem húzzuk ki az elkészült interjú szövegéből. Videós interjúkat – mivel azon változtatni értelemszerűen nem tudunk utólag – nem küldünk vissza.
  • Az interjú visszaküldésére mindig megjelölünk határidőt – de csak mert szeretnénk, ha minél előbb megjelenne az újságban, és egyetlen interjúnak sem tesz jót, ha túl sokat porosodik. Így ha egy interjúalany többszöri kérésünk után sem küldi vissza határidőre, úgy értékeljük, hogy elfogadta az interjú írott változatát.
  • Az interjú címéről, ajánlójáról, publikációjának pontos időpontjáról az aktuális szerkesztő dönt, ezeket nem egyeztetjük az interjúalannyal.
  • Az interjúra, amikor lehetséges, eljön egy fotós is, mert szeretnénk a legfrissebb képeket mutatni az interjúalanyról. Fontosnak tartjuk, hogy az elkészült fotók is a valóságot tükrözzék, így a felvételeken utólag nem végzünk olyan módosításokat, amelyek torzítják vagy megváltoztatják az eredeti felvételeket, a fotókról például nem tüntetünk el képelemeket és nem is adunk hozzá ilyeneket.
  • Ha az interjúalany kéri, megmutatjuk az elkészült fotókat, de a fotók szerkesztése és válogatása a szerkesztőség joga. Ha az interjúalany valamelyik fotó megjelenése ellen kifejezetten tiltakozik, ezt a szerkesztés során figyelembe vesszük.
  • Az interjú során készült fotók bekerülnek a fotóarchívumunkba, ezeket nem azért készítjük, hogy utána az interjúalany rendelkezésére bocsássuk.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!