300 ezer forintot kell fizetnie Márki-Zay Péternek egy rágalmazási ügy miatt

2021. június 24. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, mert arra jutottak, hogy a becsület csorbítására alkalmas tényt állított a megyei kormánymegbízottról és a járási hivatal vezetőjéről. A bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek a politikust.

Az első fokon eljáró Csongrádi Járásbíróság 500 ezer forintot szabott ki a politikusra, így a másodfok enyhítette a büntetés mértékét. Az ítélet szerint Márki-Zay Péter 2019. július 25-én közösségi oldalán a becsület csorbítására alkalmas tényt állított Juhász Tünde kormánymegbízottról és Holubán Csilla járási hivatal vezetőről a munkakörük ellátásával, közmegbízatásuk teljesítésével összefüggésben.

Márki-Zay Péter úgy fogalmozott: politikai támadás áldozat lett, amikor a nagy nyilvánosság előtt azzal gyanúsították, hogy mérgező olasz szemetet hozott be Hódmezővásárhelyre. Ezzel összefüggésben hozott nyilvánosságra egy ironikus posztot, amely álláspontja szerint nem volt félreérthető, csupán három egymást kizáró, hipotetikus lehetőséget vetett föl.

Ez a poszt okozta a problémát. Juhász Tünde kifejtette, hogy habár a külföldről Hódmezővásárhelyre szállított szemét ügyében sem a megyei, sem a járási kormányhivatalnak nem volt hatásköre, a polgármester „politikai iszapbirkózásba” húzta bele azzal, hogy ennek ellenkezőjét állította. A politikus szerinte megsértette szakmai presztízsében, és köztörvényes bűncselekménnyel hozta összefüggésbe. A kormánymegbízott sértőnek találta a bejegyzésre érkező kommentcunamit is.

Korábban a törvényszék jogerősen egy hódmezővásárhelyi iskolaigazgató által indított büntető ügyben mondta ki jogerősen bűnösnek a polgármestert rágalmazás vétségében, és egy évre próbára bocsátotta. Mivel Márki-Zay még próbaidő hatálya alatt áll az újabb ítélethirdetéskor, így a törvényszék megszüntette a próbára bocsátást, és halmazati büntetést szabott ki vele szemben.

Márki-Zay Péter a tárgyalást követően közölte, ügyvédeivel konzultálva dönt arról, hogy a Kúriához fordul-e felülvizsgálat érdekében.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!