Nem minden körzetben lesz saját jelöltje az MSZP-nek az előválasztáson

2021. április 9. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvan-hetven választókerületben lesz az MSZP-Párbeszéd szövetségnek jelöltje az őszi előválasztásokon – mondta egy péntek délutáni háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan, a párt társelnöke. Az eseményen bemutatta az MSZP választási programját, amelyből minél több pontot szeretnének beépíteni az ellenzéki pártok közös programjába.

Tóth Bertalan az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Tóth Bertalan az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Tóth újságírói kérdésre megerősítette, hogy nem lesz olyan körzet, ahol az MSZP és a Párbeszéd egymás ellen indulna. Arról pedig áprilisban döntenek, hogy melyik választókerületben kit jelölnek. Hozzátette, az MSZP akár mind a 106 körzetben el tudna indulni, de ezt nem tartják szükségesnek ott, ahol egyértelműen megvan, ki lehet a Fidesz legesélyesebb kihívója. Azokra a választókerületekre gondolt Tóth például, ahol 2018-ban összefogás nélkül is nyerni tudtak az ellenzéki jelöltek.

Az MSZP továbbra is Karácsony Gergelyt szeretné miniszterelnök-jelöltnek, azt azonban még mindig nem tudni, hogy a főpolgármester vállalja-e a feladatot. Pár napja Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese arról beszélt egy interjúban, hogy győzködik Karácsonyt az indulásról. A főpolgármester ősszel még teljesen elzárkózott a jelöltségtől, februárban azonban már nem fogalmazott ilyen kategorikusan az ATV-ben, amikor azt mondta, „ha nem lesz előválasztás, biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt”.

A pártok közül eddig egyedül a DK jelentette ki, hogy mind a 106 választókerületben lesz jelöltje. Jakab Péter a lapunknak adott interjúban arról beszélt, hogy nem mindenhol indítanak jobbikost, de mindenhol beállnak az általuk legalkalmasabbnak tartott jelölt mögé. Pénteken pedig azt mondta egy videóban, hogy az következő napokban bemutatja a párt jelöltjeit.

A Momentum és az LMP az elmúlt hetekben már több indulóját is bejelentette. A DK honlapján pedig megjelent ugyan egy nyolcvan nevet tartalmazó lista februárban választókerületenkénti bontásban, ám akkor még a párt szóvivője, Barkóczi Balázs nem erősítette meg lapunknak, hogy ők lennének a DK jelöltjei. Mindössze annyit mondott, hogy szerintük ők helyben az Orbán-rendszer legelszántabb ellenfelei. Az elmúlt napokban viszont már többek indulása biztossá vált, például Czeglédy Csaba, Gy. Németh Erzsébet és Bősz Anett is közzétette a hírt Facebook-oldalán.

A 2022-es országgyűlési választáson hat ellenzéki párt (a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd) közös listán, közös jelöltekkel fog indulni a Fidesz–KDNP ellen, előtte azonban még meg kell rendezniük az előválasztást, amely komoly politikai, szervezési és kommunikációs feladat elé állítja mindannyiukat. Erről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!