Januártól egy újfajta terápiával is gyógyíthatnak koronavírus-fertőzötteket Magyarországon

Legfontosabb

2020. december 23. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer magyar koronavírussal fertőzöttet gyógyítanak majd bamlanivimab antitest terápiával. Erről a kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó írt alá megállapodást.

A bamlanivimab antitest terápia az Emmi közleménye szerint jelentősen csökkentheti a betegség szövődményeit, így sok esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése. Ez a betegek gyorsabb gyógyulása mellett enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is – írják.

A bamlanivimab az első monoklonális antitest terápia, amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. A gyógyszert az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki a cég.

Európában elsőként Magyarországon, december 12-én engedélyezték a gyógyszer magyarországi veszélyhelyzeti alkalmazását és ideiglenes beszerzését, így már január második felében hozzájuthatnak a betegek az antitest terápiához. A bamlanivimab infúziót kijelölt kórházi centrumokban adják majd be,

a betegek számára a terápiát az állam ingyenesen biztosítja.

A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 mg-os intravénás infúzió, amit a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, illetve a tünetek jelentkezése után 10 napon belül kell beadni. Ez az egyszeri adag jelenti a beteg teljes kezelését. A szer blokkolja a vírusok kötődését és bejutását az emberi sejtekbe.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélye az enyhe és a közepesen súlyos Covid-betegek kezelésére szól, olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kg vagy annál nagyobb testtömegű fiataloknál, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a betegség súlyos stádiumába kerüljenek.

A további mennyiségek beszerzése a magyar pandémiás helyzet és a Lilly gyártási kapacitásának függvényében alakul.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!