Újra nekifutnak a budavári szőlőtelepítésnek

2020. december 11. – 18:21

Újra nekifutnak a budavári szőlőtelepítésnek
A rondella, a szőlős és gyümölcsössel, háttérben az újjáépülő József főhercegi palota – Látványterv: Várkapitányság Nzrt.

Másolás

Vágólapra másolva

Lebontják és újra felépítik a budai Vár Fehérvári rondelláját és környezetét, írja a pestbuda.hu. A nyugati kertek a budavári szőlős- és gyümölcsöskerteket megidézve újulnak meg, alattuk megépül a Várgarázs III. mélygarázs.

A rekonstrukciós munka 2021 első felében kezdődik, de az előkészítő munkákat már elvégezte a Várkapitányság: geofizikai kutatással vizsgálták a lehetséges épített objektumokat és statikai árkokkal vizsgálták a rondella és a várfal állapotát.

Ezzel párhuzamosan a területen régészeti próbafeltárást végeztek a Budapesti Történeti Múzeum munkatársainak közreműködésével, mondta a lapnak Harman Béla, a Várkapitányság projektmenedzsere és Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti irodavezetője.

A Fehérvári rondellától a Karakas pasa tornyáig tartó részen, a várfalon kívül, a föld alatt megépül a mintegy 300 férőhelyes Várgarázs III., amely a parkolókon túl gépészeti berendezéseket is rejt majd (így például az újjáépülő József főhercegi palotáét is).

A terület mostani állapota – Forrás: Várkapitányság Nzrt.
A terület mostani állapota – Forrás: Várkapitányság Nzrt.

A garázs fölött, a jelenleg elhanyagolt nyugati kertek helyén a budai borvidék egykor méltán híres szőlőtermelését bemutató szőlőskertet, és a budavári gyümölcsöskerteket megidéző érdekes helyszínt alakítanak ki. Elszállítják és restauráltatják Görgei Artúrnak, az 1848-49-es szabadságharc fővezérének a lovasszobrát is, amely 1998 óta áll a rondellán, számol be róla a pestbuda.hu.

2010-ben, Demszky Gábor főpolgármestersége alatt, Bojár Iván András ötlete alapján már nekifutottak egyszer, hogy újra szőlővel telepítik be a Vár lejtőjét. Az 1800-as évekbeli filoxéra járványig ugyanis az ország egyik legjelentősebb bortermelő vidéke volt megtalálható a budai hegyekben. Az innen származó Budai Óvörös kapós exporttermék volt. A 14 millió forintból telepített szőlős azonban néhány év alatt tönkrement.

Kattint a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!