Új bérrendszer jön a fővárosi cégeknél, akár négymillió is lehetne a BKK-vezér fizetése

2020. november 26. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a fővárosi önkormányzat a takarékosság jegyében cégeket olvaszt egybe, több megmaradt cég vezetésének jelentősen megemelhetné a fizetését február 1-től. A legkiugróbb javadalmazása az új BKK-vezérnek, Walter Katalinnak lehetne, aki a bértábla szerint az elődje másfél milliós fizetése helyett legfeljebb havi négymilliós fizetést is kaphat majd. A főpolgármesteri hivatal szerint ez egy elvi keretrendszer, most nem lesz konkrét fizetésemelés.

A fővárosi cégvezetők javadalmazásáról szóló előterjesztés szerint 2021 február 1-től megváltozik kilenc fővárosi cég vezetésének a fizetése.

Walter Katalin, a BKK új vezére a MÁV vezérigazgató (havi ötmilliós) bérének 80%-át, azaz négymillió forintot fog kapni, ha a főpolgármester rábólint. Az igazgatótanács elnöke a kötelező legkisebb munkabér (161000 forint) négyszeresét, 644000 forintot, a tagok a háromszorosát, 483000 forintot, a felügyelőbizottság elnöke szintén 483000 forintot kaphat, a tagok pedig 290000 forintot vihetnek haza.

A BKV felső vezetőinek bértáblája ehhez képest jóval alacsonyabb, pedig a cég a maga tízezer munkavállalójával sokkal nagyobb, és a cégvezetőnek sokkal nagyobb biztonsági kockázatot kell viselnie: a vezérigazgató a MÁV-Start vezérigazgató 3 millió forintos fizetésének 80 százalékát, azaz havi 2,4 millió forintot kaphat a javaslat szerint. Az igazgatótanács elnöke a kötelező legkisebb munkabér (161000 forint) háromszorosát, 483000 forintot, a tagok a kétszeresét, 322000 forintot, a felügyelőbizottság elnöke szintén 322000 forintot kaphat, a tagok pedig 240000 forintot vihetnek haza.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója az állami MNV-vezér 5 millió forintos fizetésének 80%-át, azaz négymilliós fizetést kaphatja majd a fizetési tábla szerint. Az igazgatótanács elnöke a kötelező legkisebb munkabér (161000 forint) háromszorosát, 483000 forintot, a tagok a kétszeresét, 322000 forintot, a felügyelőbizottság elnöke szintén 322000 forintot kaphat, a tagok pedig 240000 forinttal gazdálkodhatnak otthon, áll a javaslatban.

Az Enviroduna és a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. vezérigazgatójának a bérezését Vitézy Dávid BFK-igazgató 2,25 milliós béréhez mérik, annak 80 százalékát, azaz 1,8 milliót tehetnek zsebre, a felügyelőbizottság elnöke mindkét cégnél 241000 forintot kaphat, a tagoknak pedig meg kell majd elégedniük havi 161000 forinttal.

A Budapest Film Zrt. vezérigazgatója a Nemzeti Filmszínház Kft. fizetésének 80 százalékát kaphatja, a felügyelőbizottság elnöke 241000 forintnak, a tagok 161000 forintnak örülhetnek, ha a keretjavaslat szerint emelik a fizetésükethat. Csakúgy mint a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-nél, aminek igazgatója a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatoi fizetésének 80%-át kaphatja.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. vezérigazgatójának bérét a kormányhivatal felső illetményhatár szerinti illetménnyel rendelkező főosztályvezetőjének béréhez (annak 80%-ához) szabják, a felügyelőbizottság elnöke havi 161 ezer forinthoz juthat, a tagok ennek kétharmadát kaphatják illetményként. A felügyelőbizottsági javadalmazás ugyanilyen a Budapesti Sportszolgáltató Központ esetében is, aminek igazgatója viszont a Nemzeti Sportközpontok főigazgatói bérének 80 százalékát kaphatja.

Főpolgármesteri hivatal: ez egy elvi keretrendszer, most nem lesz emelés

Megkérdeztük a főpolgármesteri hivatal sajtóirodáját az emelés hátteréről, ahol azt mondták lapunknak, hogy ez egy elvi keretrendszer. A javadalmazás a főpolgármester hatásköre, a keretrendszer elfogadása a közgyűlésé. Most elfogadják a rendeletet, de a főpolgármester döntése szerint nem lesz fizetésemelés a járványhelyzetre és a főváros költségvetési állapotára tekintettel, minden eddigi és új cégvezető az eddigi fizetést fogja kapni. (A rendelet eleve február 1-én hatályba lépő béremelést ír.) Hozzátették, hogy a MÁV-vezér ötször, a Volán-vezér pedig négyszer annyit keres, mint a BKV vagy a BKK vezetője, pedig jóval kisebb az utazóközönségük.

A különleges jogrend miatt az előterjesztésről nem szavaz a fővárosi közgyűlés, hanem azt a főpolgármester a frakciókkal történt előzetes egyeztetés után fogadja el. Mint a főpolgármesteri hivataltól megtudtuk, az egyeztetés megvolt, Karácsony Gergely pedig csütörtök délután fogadhatja el a tervezetet.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!