Szarvasi polgármester: A covidost úgy kell kezelni, mint a leprást

2020. november 20. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kissé túllőtt a célon a Szarvasi Televízió Szóbanforgó című műsorában Babák Mihály szarvasi polgármester, amikor azt találta mondani, hogy ha „valaki covidos lett, mert megvan a tesztje, vagy karanténban van, akkor pedig úgy kell kezelni, mint a leprást”. Utána kétszer is elmondja a műsorban, hogy nagyon rossz és nagyon csúnya kifejezést használt, de hozzáteszi, hogy ténylegesen kell az izoláció.

A beszélgetésben 15 perc 40 másodpercnél érünk el ahhoz a részhez, amikor Babák Mihály a családon belüli helyzetkezelésről kezd beszélni. Konkrétan – szövegkörnyezettel együtt – ezt mondja:

„...ha megbetegedés van a családban – először is kezdem azzal, a legkisebb jelre figyelni kell magunkra, mert figyelni kell, hogy köhögünk, meg hogy kiszáradt-e a torkunk, meg hőmérsékletünk megemelkedett, és ha legkisebb jel van akkor igyekezzünk magunkat izolálni a családon belül. Ez nagyon nehéz dolog.”

Aztán hogyha kiderül, hogy ha valaki covidos lett, mert megvan a tesztje, vagy karanténban van, akkor pedig úgy kell kezelni, mint a leprást.

Majd így folytatja Babák: „Már bocsássanak meg a kifejezésért, nagyon rossz kifejezés. Tehát akihez most nem szabad hozzáérnünk, de etetnünk kell és mosnunk kell, de ugyanakkor azt meg kell tenni, hogy ha kihoztuk és elvittük az ételt, akkor külön mosogassunk el és ott használjunk hipót vagy fertőtlenítőt, ne mosakodjunk ott, ahol ő mosakszik, és ne használjunk olyan dolgokat, amit ő használ. Nagyon csúnya volt a kifejezés amit mondtam, de ténylegesen el kell izolálnunk és az érintkezést a minimumra kell csökkenteni” – mondta a beszélgetésben. A felvétel itt megnézhető:

Frissítés: Babák szerint megértették a szarvasiak

Babák Mihályt megkérdezte az atv.hu, hogy helyénvaló-e a kijelentése. A polgármester elmondta, hogy szerinte megértették Szarvas város lakói, hogy a házi karantén olyan, mint egy kórházi járványosztály kórterme – csak ez az otthonukban van és ezek szabályai szerint kell eljárniuk – nagyon komolyan véve a veszélyt.

Közölte még, hogy a házi karanténban lévő beteg veszélyben van, a családtagjai is veszélyben vannak, ha nem kellően körültekintőek. A házi karanténban való viselkedés, gondozás, különös, nem megszokott magatartást kíván meg mindenkitől.

Soroltam is őket a beszélgetésben: szeretet, gondoskodás, figyelem, védőeszközök, fertőtlenítés, mosás, mosogatás stb.

– írta a fideszes politikus az atv.hu-nak, hozzátéve: erre igyekezett felhívni a figyelmet, mert úgy véli, itt még hiányosságok vannak és „eredményesebbek lehetünk a védekezésben”. A leprás szó használatának helyénvalóságára konkrétan nem tért ki.

Babák a nevelésről

Babák Mihályról nem először derül ki, hogy tud erősen fogalmazni, ha akar. Mint azt megírtuk, egy október 22-i szarvasi képviselő-testületi ülésen Babák a helyi pedagógusokat méltatta, és közben arra is kitért, hogy véleménye szerint a neveléshez olykor hozzátartozik a fizikai bántalmazás is, ő is kapott a tanáraitól gyerekként.

„Az öreg Hanót és Kutas tanár urakat sem szeretném elfelejteni, mert én is kaptam tőlük kis fizikait alkalmasint, de úgy gondolom az ember neveléshez azért nem árt, ha az ember ilyet is kap”

– mondta akkor.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva végigpörgetheti!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!