A kerület nem tehetett semmit, felépült az Árpád-kilátó panorámáját zavaró villa

Legfontosabb

2020. november 7. – 07:53

A kerület nem tehetett semmit, felépült az Árpád-kilátó panorámáját zavaró villa
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest egyik legszebb panorámája nyílik a Látó-hegyi Árpád-kilátóból, az észak-pesti látképet azonban szinte a horizontig kitakarja egy most épülő, többszintes lakóépület. Az aránylag könnyen megközelíthető kilátónak jelentős a turistaforgalma, a túrázókat zavarja a ház, de alapvetően szkeptikusak. A kerület építésrendészeti eljárást indított. A tulajdonos szerint az ügy lezárva, minden rendben.

A 11-es busz Nagybányai úti végállomásától 15 perc alatt fel lehet sétálni az erdei úton a Látó-hegy (régebben Gugger-hegy) déli oldalában álló Árpád-kilátóig. A kőépület fontos fővárosi turista-zarándokhely, a negyedórás felfele út alatt találkozok nyugdíjassal, aki azon dohog, hogy nem húzott „merev lábaira” túracipőt, és kisgyerekes családdal is. A kilátó terasza hétköznap délután egy percre sem üres, folyamatosan váltják egymást a panorámát élvező párok, csoportok – de még a hegyi bringások is megállnak a korlátnál egy rövid pihenőre.

A kilátóból valaha 180 fokos kilátást élvezhettek az emberek, most a jobbról benövő fák és a baloldalt emelt friss, de még nem befejezett épület beszűkíti a látóteret. Megmaradt a fókuszban a Duna belvárosi része, két partján az olyan esszenciális látnivalókkal, mint a Parlament, a Budai vár, vagy a Gellérthegy, de a 30-40 méterre álló villa beletolakodik a képbe, nehéz nem tudomást venni róla.

Utálom, hogy ha valakinek sok pénze van, akkor megveheti előlünk ezt a kilátást

– mondja az egyik túrázó nézelődés közben. Nyáron még nem nagyon lehetett látni, vagy takarták a fák, vagy felkerült rá a tető, teszi hozzá.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Rövid tanakodás alakul ki, minek köszönhető, hogy láthatóan a ház mellett levágták a képbe lógó fák ágait, így szabaddá téve a kilátást – leginkább az épülő házra. Gesztus talán? Vagy jobban lehet így látni a kivagyi épületet?

Valószínűleg azonban az Árpád-kilátó környékét kezelő Pilisi Parkerdő vágta vissza a túlnövő fákat, amik szabadon engedve néhány éven belül zöld falat alkotnának a kilátóterasz előtt.

Az épülettel kapcsolatban azonban alapvetően szkeptikus mindenki a kilátóban: ha ott van, hát ott van, valószínűleg ott is marad. Pedig a helyzet nem ilyen egyszerű.

Építésrendészeti eljárás is indult a ház ügyében

Mint azt megtudtuk, 2019 tavaszán több helyszíni szemlét is tartottak az építkezésnél, majd a feltárt építési szabálytalanságok miatt a II. kerületi önkormányzat építésrendészeti eljárást indított. (Információink szerint többek között az volt a probléma, hogy szinte teljesen elbontották az eredeti épületet.)

Az eljárást azonban már nem az azóta amúgy ellenzékivé vált kerületi önkormányzat, hanem – a közelmúltban történt törvényi módosítások alapján – a fideszes múltú Sára Botond vezette Budapest Főváros Kormányhivatala folytatta le az ügyben, 2019. május 24-től. Kerestük az ügyben a kormányhivatalt, de egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy mi lett az eredmény, mit állapítottak meg.

Kaptunk viszont választ Lefkovics Györgytől, aki – mint lentebb kitérünk rá – , érdekelt az épületet tulajdonló cégben. Lefkovics elmondása szerint bár nyolc hónapig állt az építkezés, idén év elején befejeződött a felülvizsgálat: mindent rendben találtak. Lefkovics nem is érti az akadékoskodást, hiszen egy ház helyére építkeztek, ugyanolyan kontúrban, és négyzetméterben, jogerős építési engedély alapján.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármester szerint az ilyen ügyek miatt szomorú, hogy a kormány egy törvénnyel a kormányhivatalokhoz helyezte át az építéshatósági ügyeket. Ha a vizsgálat után legalább fennmaradási engedélyt kellett volna kérnie az építtetőnek, akkor a kerület még be tudna avatkozni az ügybe, mert a fennmaradási engedélyhez szükséges beszerezni az érintett önkormányzattól a településképi véleményt is, de így nem tudnak lépni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mint azt egy telexes kollégánk korábban még az Indexben megírta, az elmúlt 15 évben érdekes nevek bukkantak fel az épülő ház tulajdonosainak körében. 2007-ben még a később korrupciós botrányba keveredett szocialista főpolgármester-helyettesé, Hagyó Miklósé volt az ingatlan, aki a borászkodással is foglalkozó tőzsde-bróker-nagyágyútól, Debreczeni Kálmántól vásárolta pár évvel korábban.

Két év múlva, 2009-ben, a botrány kibontakozásakor megvette Hagyótól a házat az Adventum nevű befektetési alap, ami Albrecht Ottó milliárdos vállalkozóhoz tartozott, aki pedig több szálon kötődött az (akkor) MSZP-közelinek tartott Leisztinger Tamás nagyvállalkozóhoz. Az ingatlan 2013-ban egy Krimár nevű ingatlanforgalmazó kft-hoz került tovább, majd 2014 januárjában Fintha-Nagy Ádám tőkepiaci ügyvéd, vállalkozó köreihez, egész pontosan egy családi cégéhez vándorolt.

A Fintha-Nagy cégtől aztán úgynevezett vagyonbevitellel 2014-ben a Verecke120 Zrt.-nél kötött ki az ingatlan. A cég ügyvezetője Lefkovics Szonja, aki a Leroy tulajdonosa, a belvárosi vendéglátás nagymenője, Lefkovics „Lecsó” György lánya.

Legfrissebb budapesti híreinkért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!