21 milliárd dollárra büntetik az amerikai opioid-járvány felelőseit

2020. november 3. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

21 milliárd dolláros (átszámítva közel 6,5 ezer milliárd forintos) kártérítést kell kifizetnie az Egyesült Államokban elterjedt opioid-válságért felelőssé tett három amerikai gyógyszerforgalmazó cégnek, írja a Reuters. A McKesson, az AmerisourceBergen és a Cardinal Health még tavaly októberben tett javaslatot a peren kívüli megegyezésre, miután több állam, megye és város is beperelte őket az elmúlt évtizedekben elszabadult opioid-függőségi járvány miatt.

1997 és 2018 között az Egyesült Államokban közel 450 ezren haltak bele az opioid-alapú fájdalomcsillapítók túladagolásába: éveken keresztül emberek tömegei szoktak rá a legális, eredetileg receptre felírt szintetikus ópiátokra, amelyeket később aztán feketén szereztek be és ellenőrizetlenül szedtek. Donald Trump amerikai elnök még egészségügyi válsághelyzetet is kihirdetett az opioid-függőség terjedése miatt, a krízis csúcsán ugyanis nagyjából napi száz-kétszáz ember halt bele a szintetikus opiátok túladagolásába.

Október végén az OxyContin nevű szer gyártója, a Purdue Pharma bűnösnek vallotta magát, és közel 8 milliárd dolláros kárpótlás kifizetésébe egyezett bele az ellene zajló szövetségi állami eljárásban. A szerek gyártói mellett a forgalmazókat is perbe fogták, a vizsgálatok szerint ugyanis nekik is felelősségük volt a válság kialakulásában – a háziorvosok között igen agresszíven reklámozták például termékeiket.

A Reuters összefoglalója szerint a több mint háromezer per 21 milliárdos kártérítési keretéből 8 milliárd dollárt a McKesson fog kifizetni, a másik két forgalmazó cégen kívül pedig a Johnson&Johnson gyógyszergyár további 5 milliárd dollárnyi kártérítést fizet majd a károsultaknak. Emellett a forgalmazók programokat is indítanak majd a tiltott célú droghasználat megelőzésére, írja a McKesson közleménye.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!