Vészesen fehérednek a világ korallzátonyai

2024. április 15. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

A világ koralljainak több mint a fele elkezdett kifehéredni a melegedő óceánok miatt – derül ki az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és a Nemzetközi Korall Kezdeményezés (ICRI) közös kutatásából.

A fehéredés lényege az, hogy a korallzátonyok a szokásosnál melegebb víz hatására megválnak azoktól az algáktól, amik színt és energiát adnak. Ha a víz nem hűl le időben, ezek a korallok kihalhatnak az algák híján.

Az eddigi legnagyobb fehéredési arány 56,1 százalék volt a világ összes korallos területeit nézve, de az idén mért arány valószínűleg meg fogja ezt haladni, mondta Derek Manzello a NOAA-tól a CNN-nek.

„Tudtuk, hogy a tengerek hőmérséklete növekszik, de azt nem, hogy ilyen sebesen” – mondta Ove Hoegh-Guldberg professzor, az ausztrál University Of Queensland klímakutatója.

A NOAA kutatásai szerint az év egyetlen aprócska reményét a La Niña elnevezésű jelenség nyújthatja június és augusztus között.

Tudósok február közepén az ausztrál Nagy-korallzátonynál vettek észre egy nagyobb mértékű fehéredést. A mérések szerint ha két Celsius-fokkal növekszik a bolygó hőmérséklete, akkor a korallzátonyok 99 százaléka ki fog pusztulni. Előzetes mérések szerint a világ ezt a hőmérsékletet 2050-re el fogja érni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!