Átvették az olimpiai lángot a franciák

2024. április 26. – 19:49

Átvették az olimpiai lángot a franciák
A főpapnőt alakító Mary Mina görög színésznő az olimpiai fáklyát tartja a magasba az átadási ceremónia alatt – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Átvették pénteken a párizsi nyári játékok szervezői Athénban az olimpiai lángot, amely a tervek szerint május 8-án érkezik majd Marseille-be – számolt be az MTI.

Az átadást a Panathinaiko Stadionban, az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén tartották, a ceremónián nagyjából 20 ezer néző volt jelen, a görög és a francia himnuszt Nana Muszkuri görög énekesnő adta elő, az eseményt élőben közvetítették a tévében.

„A legjobbakat kívánjuk a szervezőknek a 33. nyári olimpiai játékok lebonyolításához Párizsban” – mondta Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság vezetője, aki átadta a lángot Tony Estanguet-nak, a szervezőbizottság elnökének.

A lángot múlt kedden gyújtották meg Olümpiában, majd a következő 11 nap során egy görögországi váltófutással 550 ember kezében több mint ötezer kilométert tett meg. Most, az átadás után pedig Görögországból a háromárbócos Belem hajó fedélzetén viszik át Marseille-be. A francia kikötővárosból aztán majdnem három hónapos útra indul a fáklya, amely július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et – érint, mielőtt odaér a Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyére.

Az olimpiai lángot mindig máshogyan viszik Görögországból az adott évi játékokat tartó városba, szárazföldön általában futók kezében utazik, de kontinensek, szigetek közötti utak alkalmával szállították már repülőn és hajón is. A Wikipédia szerint az eddigi legkülönlegesebb átadása 1976-ban zajlott, ekkor Athénban egy hőérzékelő szenzor segítségével rádiójellé alakították és átsugározták a kanadai Ottawába, ahol egy lézerre kapcsolt jelfogó befogta a jelet, majd a lézer segítségével újragyújtotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!