Muszukajevet megalázták az oroszok, Magyarországról kapott mentőövet, aztán világbajnok lett

2023. szeptember 21. – 05:00

Muszukajevet megalázták az oroszok, Magyarországról kapott mentőövet, aztán világbajnok lett
Muszukajev Iszmail szaltóval és a magyar zászlóval ünnepelte világbajnoki győzelmét – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Muszukajev Iszmail a magyar szabad fogású birkózásnak 44 év után szerzett világbajnoki aranyérmet. Ezzel a sikerével nem válik az olimpia favoritjává, de hogy a legszűkebb elithez tartozik, azt megerősítette. Hogy a 4-5 hasonlóan kiemelkedő képességű versenyző közt mire jut Párizsban, jövő augusztusban kiderül.

Kedd este történelmi világbajnoki aranyérmet láthattunk, Muszukajev Iszmail az első olyan világbajnokunk, aki úgy nyert, hogy nem az ország történelmi határain belül, hanem a Kaukázusban, Kabardföldön született. Oroszországnak ezen a részén nagy hagyománya van a sportágnak, minden gyerek birkózik, tele vannak a klubok, és valójában már a súlyemelés is devianciának számít. Ők nem csak a nyers erőre építenek, hanem az ügyességre, a másik ravasz átverésére.

A most 30 éves versenyző sztorija igazából 2016-ban indult, amikor Viktor Lebegyevvel szemben elveszítette az orosz bajnokságot, ami az olimpiai válogatóverseny is volt egyben. Ezt a versenyt Jakutföldön rendezték, ami az orosz szövetség egyik szponzora is, és a helyiek nagyon szerették volna, ha a jakut származású Lebegyev jut ki az olimpiára – ennek megfelelően úgy pontoztak, hogy Muszukajev egyszerűen nem nyerhetett.

Az edzője többször hevesen reklamált, a versenyző is érezte a példátlan nyomást a meccs közben, és a megalázó helyzet végén elszakadt nála a cérna. Kis híján összeverekedett a riválisával, rendőröknek kellett közbelépniük, nehogy nagyobb tömegverekedés legyen.

A találkozó után a dagesztániak egyébként szolidaritást vállaltak vele, és másnap testületileg elhagyták a helyszínt. Az akkor 23 éves Muszukajev viszont a viselkedésével elvágta magát az orosz sportvezetőknél. Ezért is gondolta azt, hogy nem akar többé az oroszoknak versenyezni. Ahogy a mostani sikere után is utalt rá, gyerekkora óta az az álma, hogy olimpiai bajnok legyen. Ezt az álmot sem akarta veszni hagyni, és ehhez Magyarország ad jelenleg támogatást neki.

2016-ban még nem volt tekintélyes vagy eredményes versenyző, egy U23-as Eb-ezüstérme volt mindössze, így az oroszok nem nehezítették meg különösebben, hogy elmenjen tőlük. A teljes képhez hozzátartozik, hogy legyőzője, Lebegyev az olimpián a legjobb nyolc között kiesett, vagyis éremre esélye sem volt.

A sportágban van egy jól követhető láncolat, a Kaukázus ezen vidékén született versenyzők ajánlják magukat – nem egyszer szélhámosok is üzletelnek velük –, a fogadó országok pedig dönthetnek, akarják-e őket. Jellemző, hogy szinte minden országba kis filmeket küldenek a versenyzőkről, mint a színészek portfólió-összeállításait a hollywoodi ügynökök. Muszukajevről is megérkezett a promóanyag, de a lengyelek kapitánya, szintén a térségből származó Juszup Abduszalamov külön is ajánlotta őt a magyaroknak.

„Zsákbamacska. Bármennyire is tehetséges valaki, akkor is zsákbamacska, hogy évek múltán nyerhet-e. Sokszor láttuk már, hogy valaki ígéri, ígéri, hogy komolyan veszi, aztán nem tartja a szavát. Nagyon sokszor gyötri őket a honvágy. Iszmailt 2016-ban láttam először, meggyőző volt, de sok ilyen meggyőző versenyző nem tud aztán eljutni az érmekig. Négy hónapja, amikor elhízottan megjelent az országos bajnokságon, egy lyukas garast nem tettem volna arra, hogy szeptemberben világbajnokként ünnepelhetjük” – ezt már Bacsa Péter, a hazai szövetség ügyvezető elnöke mondta a Telexnek.

A sportágban a fogyasztás, vagyis a rövid idő alatti drasztikus súlyvesztés megszokott jelenség. Muszukajeven akkor több mint tíz plusz kiló volt, ami már több mint a kezelhető. Utána viszont beleállt a kőkemény munkába, és nem csak a kilók mentek le róla, de közben az ereje és a sebessége is felpörgött. Brutális sorsolást kapott viszont a belgrádi vb-n. Még ha a döntő már csak egy kis könnyed meccs is volt a végén, az odavezető úton könnyen elvérezhetett volna. Egy kazahhal kezdett, az olimpiai bajnok japánt is meg kellett vernie, és a legjobb nyolc között az orosz Mamedovot is. A négy között az iráni Amuzaddal szemben az utolsó pillanatban tudott pontokat elérni, ezzel fordította a maga javára a meccset.

Bacsának 2016-ban ajánlották Muszukajevet, még a legjobb időben, mert a többi Kaukázus-beli ország nem csapott le a kínálkozó alkalomra. A szokás az, hogy előbb Azerbajdzsán vagy Grúzia felé mennek, aztán még mindig ott vannak a kazahok, üzbégek, ahová már csak a nyelv miatt is szívesebben mozdulnak.

Tehetik ezt azért is, mert a nemzetközi szövetség (UWW) szabályai meglehetősen lazák. Világbajnokságon már egy ország tartózkodási engedélyével is lehet indulni, ha valaki megfizet tízezer svájci frankot, ennyi az UWW regisztrációs díja. Az olimpiához viszont mindenképpen szükséges az útlevél, ráadásul ha pedig olimpiára akar menni egy versenyző az új hazája színeiben, akkor három évet mindenképp ki kell hagynia. Ez a három év sok esetben vízválasztó, mert mégis csak a legjobb éveit veszíti el egy versenyző. Emiatt csak 2019-ben indulhatott Muszujakev a vb-n, igaz akkor rögtön megnyerte magyar színekben a bronzérmet Nur-szultánban. A magyar útlevél megkapásakor külön méltányosságot kapott, mert nem beszél magyarul, és a felmenői között sem található magyar állampolgár.

„A trend, hogy Oszétia, Dagesztán, és Kabardföld birkózói elárasztják a világot, nem jó. Mi is érezzük ezt. Ahogy a kínai pingpongosoknál, az amerikai kosarasoknál is húztak egy határt, mi is ezen vagyunk, van is egy javaslatunk, de a részleteken persze még dolgozni kell. De azzal nem lenne jobb a magyar birkózásnak, ha kimaradunk a honosításból. Ráadásul Muszukajev nálunk nem vette el senkitől a helyet, mert 2016 környékén lett egy kisebb űr szabadfogásban, amit próbáltunk betölteni” – jelentette ki Bacsa.

Emlékezetes sztori, a 2008-as olimpia dobogóján négy olyan 120 kilós versenyző állt, akik ugyanabban a régióban születtek, aztán az évek alatt ki, hol találta meg a számítását: Üzbegisztán, Oroszország, Szlovákia, Kazahsztán. Bacsa szerint mostanra pörgött fel igazán a honosítási hullám, mert kimutatásai szerint míg 10 éve még csak 30 kaukázusi birkózó volt egy Eb-n, mostanra ez a szám megduplázódott. Mivel az összlétszám 160 körüli, jócskán 30 százalék feletti a kaukázusiak jelenléte. A vb legnagyobb meglepetését okozó 20 éves Tazsudinov is Dagesztánból származik, ő verte meg az orosz Szadulajevet, gyerekkori bálványát, és megnyerte ezzel Bahrein első világbajnoki aranyérmét.

„Mi, magyarok is a szigorítás mellett vagyunk, az UWW szerb elnökével, Nenad Laloviccsal dolgozunk a megoldáson, és a szabályváltoztatáson, hogy csak egy versenyzőt lehet ebből a térségből igazolni fogásnemenként.”

Az új világbajnokról elmondta még, hogy Nalcsikban él, mert ott találja meg a legjobb partnereket a felkészülésében, amikor például irambirkózás van. Ide a magyar válogatott is folyamatosan járt ki, mert olyan töménységben lehet kapni riválisokat, edzőtársakat egy hét alatt, ami bárhol máshol elképzelhetetlen. Az olasz olimpiai bajnok Chomizo is odament edzeni.

„Iszmail egy hónapot van Magyarországon, de ha abbahagyja, szeretnénk bevonni edzőként őt a munkába, mert jó hozzáállású. A kinézete marcona, de egyébként jó srác. A banketten nem ivott alkoholt, muszlim hitének megfelelően. Imádja a gyerekeket, neki is van három. Amikor az Kozma István Akadémián megjelenik, felpezsdül az élet, és mindig ott marad a srácokkal, boldogan fotózkodik, nincsenek sztárallűrjei.”

Az egyéni sportolók ha az évenkénti világbajnokságon szereznek aranyérmet, akkor 7 millió forint körüli összeget kapnak az államtól. A szövetségtől, valamint a klubjától, a Ferencvárostól is számíthat jutalomra, összességében 15 millió forinttal számolhat a győzelméért. Most is megerősítette, hogy nem a pénzért csinálja, hanem a dicsőségért, de így most legalább az ütött-kopott Ladáját most le tudja cserélni Nalcsikban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!