Amit tudni akarsz a lézeres szemműtétről, de nem mered megkérdezni (x)

2024. április 30. – 10:52

Amit tudni akarsz a lézeres szemműtétről, de nem mered megkérdezni (x)
Alkalmassági vizsgálat a Focus Medicalban – Fotó: Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ

Másolás

Vágólapra másolva

Ki alkalmas látásjavító lézeres szemműtétre? Hogyan zajlik a kezelés, mennyire tartós, mi történik, ha pislogunk vagy tüsszentünk a kezelés alatti percekben?

Ennek jártunk utána Dr. Fodor Erzsébet, a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ intézetvezető főorvosa segítségével. Cikkünkben összefoglaltuk azokat a kérdéseket, amelyeket leggyakrabban tesznek fel az alkalmassági vizsgálat során.

Ki alkalmas lézeres szemműtétre?

A lézeres szemműtét 18 és 65 év között bárkinek megoldást jelenthet, akinek szemüveg vagy kontaktlencse segítségével korrigálható rövidlátása, távollátása, asztigmiája (cilindere), vagy olvasószemüvege van.

A dioptriahatárok rövidlátásnál: -1 és -12 között, távollátásnál: +1-+5 között, asztigmiánál: +/-1 és +/-5 dioptria között vannak, vagyis ezeknél a tartományoknál a szemüveg teljesen elhagyható. Amennyiben ennél magasabb dioptriáról van szó, úgy az esetek többségében dioptriacsökkentés jöhet szóba. Amennyiben valaki tompalátó (amblyopia), mindig az alkalmassági vizsgálat dönti el a lézerkezelés lehetőségét, de a kezeléssel csak annyit tudunk javítani a látásán amennyit a szemüveg”.

Egyébként az alkalmasság sok egyéb tényezőtől is függ, ilyen például a szaruhártya vastagsága, a szem topográfiája és a szemnyomás.

„Természetesen vannak egyértelmű kizáró tényezők, amelyek fennállásánál nem végzünk kezelést: ilyenek az egyes belgyógyászati és szemészeti betegségek (pl.glaucoma, maculadegeneráció, a szürkehályog), ez utóbbi kezelésére más megoldásunk van: a szürkehályog-műtét.”- magyarázza Dr. Fodor Erzsébet refraktív sebész, intézetvezető főorvos.

Dr. Fodor Erzsébet Intézetvezető főorvos -Fotó: Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ
Dr. Fodor Erzsébet Intézetvezető főorvos -Fotó: Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ

Ezek szerint az olvasószemüvegen is segít a lézeres szemműtét?

„Sokan úgy tudják, hogy lézeres szemműtétet csak fiatal korban lehet végezni. A valóság azonban az, hogy akár 65 éves korig is végezzük. Az olvasószemüveg kezelést elsősorban azoknak az 50 év felettieknek ajánljuk, akik olvasószemüveget, vagy azt is viselnek. Ebben a kezelésben nagy tapasztalatunk van, már 2011 óta végezzük.”

Mi a különbség a lézeres szemműtétek között?

„Én személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy itt a margitszigeti klinikán a világ legmodernebb kezeléseit végezzük. 8 féle kezelésünk van, így mindenkinek azt ajánljuk, ami az életkorának és a szem anatómiája szempontjából a legmegfelelőbb, vagyis amivel a legjobb eredmény érhető el.

Alapvetően a lézeres szemműtéteken belül kétféle lézeres technológiát különböztetünk meg: a felszíni és a lebenyes eljárásokat. Ki kell emelnem, hogy maga a kezelés egyik esetben sem jár fájdalommal és mindegyik teljesen biztonságos.

A felszíni, egylézeres (PRK és No-Touch PRK) eljárások a legköltséghatékonyabb megoldások, de a gyógyulási idő lassabb és az első néhány napban kellemetlen, szúró, égő, idegentest érzés, fényérzékenység fordulhat elő. Ezzel szemben a lebenyes VISUMAX eljárásoknál – ezek a legnépszerűbbek klinikánkon – a gyógyulási idő nagyon rövid (már a műtét napján tisztul a látás, aznap lehet mobilozni, monitort, TV-t nézni és akár másnap már autót vezetni). A kezelést követő 2-3 órában szúró, könnyező érzés fordulhat elő.

A legújabb technológia, ami elérhető klinikánkon az úgynevezett kulcslyuk technológiát alkalmazó VISUMAX Relex SMILE lézeres szemműtét. Itt 1 lézer végzi el a csupán 2mm-es bemetszést, amin keresztül az operatőr eltávolítja az előzőleg kialakított lencse alakú szövetrészt. A modern technológiának köszönhetően a műtét utáni időszak még kevesebb átmeneti mellékhatással járhat.

A személyre szabott kezelést minden esetben egy részletes, fájdalommentes alkalmassági vizsgálat előzi meg.”-tette hozzá a szakember.

A világ egyik legfejlettebb látásjavító lézere a VisuMax – Fotó: Adrián Zoltán / © Adrián Zoltán, 2019
A világ egyik legfejlettebb látásjavító lézere a VisuMax – Fotó: Adrián Zoltán / © Adrián Zoltán, 2019

Mennyibe kerül a lézeres szemműtét? Elvégezhető „tb-re”?

„Azzal kezdeném, hogy a szemüveges és kontaktlencsés élet is sok kiadással jár. Tudjuk jól, hogy a keret, vagy a speciális szemüveglencsék (vékonyított, kékfényszűrős, multifokális), mind komoly költséggel járnak. Rövid-vagy távollátónak lenni hosszú távon elég drága és sok esetben kellemetlen.

Pácienseinktől tudom, hogy hosszú évekig gondolkodnak, mire eljönnek és megszabadulnak a szemüveg okozta kötöttségektől. Tapasztalatunk alapján, a lézeres szemműtét ára 3-4 éven belül már megtérülhet. Tehát lássuk be, a lézeres látásjavítás akár egy jó befektetésnek is tekinthető!

A lézeres szemműtéteink több árkategóriában mozognak: költséghatékony megoldásnak az egylézeres PRK és No-Touch PRK kezeléseket ajánljuk, ami már 179.000Ft/szem ártól érhető el. Nálunk a prémium kategóriás, VISUMAX kezelések a legnépszerűbbek, életkortól függően más-más típusát ajánljuk, az ára 357.000Ft/szem ártól indul.

A lézeres szemműtét tb támogatással nem vehető igénybe, de fizetéskönnyítő megoldásként részletfizetésre van lehetőség. Az egészségpénztárakon keresztül történő fizetés esetén a személyi jövedelemadóból 20%-os visszatérítés igényelhető.”

Mennyire biztonságos a lézeres szemműtét?

„A lézeres szemműtéteink maximálisan biztonságosak. A biztonságot egyrészről a csúcstechnológiás lézerberendezéseink garantálják, melyek annyira precízek és gyorsak, hogy lényegében képtelenek a ”tévedésre„, másrészről gyakorlott szakorvosaink, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Az alkalmassági vizsgálat során használt diagnosztikai berendezéseink is a legkorszerűbbek, mi igyekszünk lépést tartani a világ élvonalával, folyamatosan beruházunk.

Azt hiszem a félelmek eloszlatására a legmeggyőzőbb, hogy klinikánkon a kezelés eredményére garanciát vállalunk.”

Hogyan zajlik a műtét, mit érezhetünk?

A lézerkezelés szemcseppekkel, helyi érzéstelenítésben történik, ami teljes fájdalommentességet garantál. A páciensnek nincs más dolga, mint a kezelés közben egy meghatározott fénypontot kell fixálnia.

VISUMAX prémium lézeres szemműtét a Focus Medicalban – Fotó: Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ
VISUMAX prémium lézeres szemműtét a Focus Medicalban – Fotó: Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ

Mi történik a pislogásnál vagy tüsszentésnél a műtét közben?

„A pislogás megakadályozását egy apró eszköz segíti, ez fájdalmat nem okoz. Tüsszentés vagy köhögéskor nyugodtan jelezhet az operatőr orvosnak, ekkor ő azonnal megáll és megvárják míg elmúlik az inger, ha hirtelen következne be ilyen esemény a lézer azonnal leáll, tehát emiatt nem kell aggódni.”

Végleges-e a lézeres szemműtét?

A VISUMAX kezeléseknél a lézer egy nagyon finom átalakítást végez a szaruhártya felszín alatti rétegében. A szaruhártya „javítósejtjei” érzékelik ezt a változást és megpróbálják visszaállítani az eredeti helyzetet, a javító sejtek ezen tevékenységét szemcseppek segítségével állítjuk le.

Így a gyógyulási folyamat után a javítósejtek elfogadják a változást és ez az új, már éleslátást biztosító szaruhártya forma várhatóan nem változik.

Előfordulhat azonban, hogy a kezelést követően a páciens látása változik – akár életkorából fakadóan, akár más szemészeti betegségek következtében. Ezek azonban nincsenek összefüggésben a lézerkezeléssel, attól teljesen függetlenül alakulnak ki.

Mire kell figyelni a kezelés után?

„A VISUMAX típusú lézeres szemműtét után a gyógyulás mindössze 1-2 nap, a páciens akár a műtét másnapján munkába állhat, vezethet.

De vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani a kívánt eredmény elérése céljából, például 3 hétig szemcseppet kell használni, amely megelőzi a fertőzést, gyulladást. Néhány hónapig ajánlott a műkönny rendszeres alkalmazása és szabadban, napsütésben 100%-ban UV-szűrős napszemüveg használata.

A beavatkozás után néhány napig a páciens nem dörzsölheti a szemét, illetve víz sem érheti. Úszni és más vízi sportokat űzni, illetve szaunázni, gőzfürdőzni pedig csak 6 hét után lehet. A könnyebb fizikai igénybevétellel járó sportokat, mint a futás, kerékpározás, torna, a műtét után 2-3 nappal már szabad végezni.”

Mit javasol azoknak, akik még mindig hezitálnak?

„Ne tegyék! Legtöbbször azt halljuk pácienseinktől, akik már átestek a műtéten: ”Miért nem csináltattam meg előbb? Életem legjobb döntése volt! Nem értem mitől féltem.„ Ennél hitelesebb referenciát nem is tudnék elképzelni. Azt javaslom érdemes eljönni egy vizsgálatra, hogy kiderüljön az alkalmasság és megbeszéljük mire számíthat a műtét után. Dönteni ráér azután is”.

A Focus Medical klinikán több híresség is megfordult: Rost Andrea, Keleti Andrea, Juronics Tamás, Falusi Mariann, Papp Gergő ‘Pimasz úr’ és Vámos Marci is itt kapták vissza éles látásukat. Rajtuk kívül még sok tízezer páciens – és miért ne lehetne Ön a következő? Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra, most akár 180.000 Ft kedvezményt kaphat!

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Focus Medical.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!