Trump: Az erőszaknak és vandalizmusnak nincs helye Amerikában

2021. január 14. – 03:08

frissítve

Trump: Az erőszaknak és vandalizmusnak nincs helye Amerikában
Donald Trump beszéde a Fehér Ház üres sajtótermében egy kijelzőn 2021. január 13-án – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház videót tett közzé Donald Trumptól nem sokkal azután, hogy a demokrata többségű képviselőház tíz republikánus kongresszusi képviselő támogatásával megszavazta az amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljárást (impeachment), azzal vádolva Trumpot, hogy felkelésre bujtott fel a törvényhozás épületének egy héttel ezelőtti ostroma előtt. A videóban Trump elítélte az erőszakot és vandalizmust, de az impeachmentre nem reagált, sem pedig arra nem utalt, hogy milyen szerepe volt az eseményekben.

Trump azt mondta, egyértelműen elítéli a Capitoliumnál kirobbant erőszakot, „az erőszaknak és vandalizmusnak nincs helye az országunkban, sem a mozgalmunkban”. Szerinte „egyetlen valódi támogatója” sem támogathat politikai erőszakot, nem lehet a hatóságok vagy az amerikai zászló ellen, nem fenyegetheti honfitársait. „Ha bármi ilyet tesznek, akkor nem támogatják a mozgalmunkat, hanem támadják azt és az országunkat. Ezt nem tolerálhatjuk” – mondta.

Arról beszélt, hogy sem a jobb-, sem a baloldalon nem igazolhatja semmi az erőszakot, azokat pedig elő fogják állítani, akik a múlt heti támadásokban részt vettek. A következő napok esetleges demonstrációiról azt mondta, hogy minden amerikainak joga van békésen tüntetni, de ne legyen erőszak, törvénysértés vagy bármilyen vandalizmus. A Nemzeti Gárda több ezer katonája fogja biztosítani, hogy az átmenet biztonságosan menjen végbe.

A végén pedig egységre felszólítva azt mondta, hogy az egész ország érdekeinek előmozdítására kell koncentrálni, kiszállítani a vakcinákat, legyőzni a koronavírus-járványt, újraépíteni a gazdaságot, megvédeni a nemzetbiztonságot és fenntartani a jogrendet. Beszédében Trump a közösségimédia-fiókjainak letiltásáról azt mondta, hogy szerinte a szólásszabadság elleni támadás zajlik, és meghallgatni, nem elhallgattatni kell a másikat.

Múlt szerdán Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította sok ezer hívét, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban öten meghaltak. A hatóságok szerint a veszély nem múlt el: hétfőn derült ki, hogy az FBI információi szerint mind az ötven tagállami fővárosban és Washington D.C.-ben is fegyveres tüntetéseket terveztek csoportok a Joe Biden beiktatása körüli napokban.

Trump fiókját az elmúlt hét eseményei után végleg felfüggesztette a Twitter, és legalább két hétre a Facebook és az Instagram, valamint szerdán a YouTube is letiltotta elnöksége végéig. A szerdai videóját ezért a Fehér Ház Twitterén tették közzé.

Amikor ugyanis a Trump-párti zavargók betörtek a törvényhozás épületébe, az elnök a közösségi médián keresztül elég felemás üzenetet küldött nekik: ugyan arra kérte őket hogy menjenek haza békével, de ennél sokkal többet foglalkozott azzal, hogy egyébként jogos a felháborodásuk, mert szerinte ellopták tőle a választási győzelmet, és nagyon különlegesnek nevezte őket. Utána pedig egy rövidesen törölt tweetben arról írt, hogy ez a következménye, ha elvesznek egy nagy győzelmet, és azt is hozzátette: „Örökké emlékezzetek erre a napra!”

Egy nappal később már egy újabb videóban arról beszélt, hogy a Capitolium ostromlói nem az országot képviselik, és meg fognak fizetni a tetteikért, ő pedig a rendezett hatalomátadásra fog koncentrálni. A Twitter azonban később több posztját is a szabályzatával ellentétesnek ítélte meg, amik szerintük a Capitoliumba betörő zavargók melletti kiállásként voltak értelmezhetők, és szembementek a rendezett hatalomátadásra tett ígéretével. A Facebook is túl nagy kockázatnak nevezte Donald Trump jelenlétét a cég platformjain.

Ezek után Trump kedden beszélt először nyilvánosan az ostrom óta, először a Fehér Házban, majd pedig a mexikói határfal texasi szakaszát felkeresve. Trump többször is kijelentette, hogy nem akar erőszakot, sem pedig zavargásokat, de tartotta ahhoz magát, hogy a múlt szerdán híveinek mondott beszéde teljesen rendben volt. Az impeachmentet pedig az egy évvel ezelőtti retorikáját folytatva a legnagyobb boszorkányüldözés folytatásának nevezte, ami szerinte hatalmas dühöt és megosztottságot okozna.

Trump egy hét múlva, január 20-án távozik a Fehér Házból, Joe Bident pedig beiktatják elnöknek, de a képviselőházi impeachmentszavazás után a szenátusban elnöksége után is folytatódni fog ellene az eljárás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!