Körözést adtak ki Oroszországban a hazatérését bejelentő Navalnij ellen

2021. január 14. – 07:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy novicsokos mérgezéséből felépülő Alekszej Navalnij bejelentette hazatérési szándékát, az orosz hatóságok bejelentették: a büntetés-végrehajtás körözést adott ki ellene, valójában még december végén – írta a Newsru.com

A körözést a hatóság azzal indokolja, hogy „nem tudták megállapítani az érintett tartózkodási helyét”. Értesítést Navalnijnak a körözésről nem küldtek. Az orosz szövetségi börtönszolgálat szerint Navalnij megsértette a 2014-es, lopás miatt kapott felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. A hatóság szerint ugyanis mivel már nincs kórházban, megsérti a felfüggesztés feltételeit azzal, ha nem jelentkezik. A börtönszolgálat január 12-én hétfőn aztán hivatalos kérelmet küldött a bírósághoz, amelyben az egyéves felfüggesztett büntetést letöltendő börtönre cserélnék.

A politikus szerint 2014-ben koncepciós perben ítélték el.

A lépések arra utalnak, hogy Moszkva inkább távol tartaná Navalnijt Oroszországtól. A politikus közölte: „Sosem volt kérdés számomra, hogy visszatérek-e, vagy sem.” „Orosz állampolgár vagyok, Oroszországban mérgeztek meg, orosz gépen, azt akarom, hogy Oroszországban bonyolódjon le a vizsgálat, és orosz bíróság elé állítsák a felelősöket” – mondta korábban.

Megmérgezése mögött a gyanú szerint az orosz titkosszolgálat áll.

Ezt a Kreml tagadja, bár Navalnij elég erős bizonyítékkal szolgált, amikor az orosz nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének titkáraként telefonon bejelentkezve átvert egy orosz titkosügynököt, aki véletlenül elárulta neki az ellene irányuló akció részleteit, egyebek mellett azt, hogy az alsónadrágjába rakott novicsokkal mérgezték meg.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Állapota javulásával ébresztették fel a mesterséges kómából, majd hónapokig tartott rehabilitációja.

Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben. Az orosz elnök év végi sajtótájékoztatóján annyit mondott Navalnijról – akinek nevét Putyin nem ejtette ki, ehelyett „berlini páciensnek nevezte” –, hogy semmi okuk nem volt megölni, ha a szolgálatok ezt valóban akarták volna, akkor véghez is vitték volna.

g

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!