Meghalt Covidban egy terhes román nő, miután nem fogadta el az oxigénmaszkot, a dühös rokonai a kórházhoz vonultak

2021. október 17. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőröknek kellett közbelépniük a romániai Szatmárnémetiben, miután koronavírus-fertőzéssel kórházba került, terhes nő meghalt a lélegeztetőgépen, és a rokonai a kórházhoz vonultak felelősségre vonni az orvost – írja a Transindex.

A 20 éves felsőboldádi nőt a férje vitte be a Szatmár Megyei Kórházba, miután napok óta nem akartak elmúlni a nátháéhoz hasonló tünetei, köhögött és hasi fájdalmai is voltak. Többször tesztelték, de csak a hetedik lett pozitív, addigra viszont már nagyon alacsony lett az oxigénszintje. A nő, aki nem volt beoltva a Covid-19 ellen, helyi médiabeszámolók szerint megtagadta a kezelést a kórházban, az oxigénmaszkot sem fogadta el. Végül az orvosok úgy döntöttek, hogy intubálják, amihez mesterséges kómát idéztek elő. A nő azonban egy órával az intubálás után meghalt. A magzat életét sem sikerült megmenteni.

A történtek hírére ötven felsőboldádi utazott be a kórházhoz, ahol magyarázatot követeltek az orvosoktól. Szerintük a nő nem is volt covidos, csak kicsit megfázott, ezért kellett bevinni. Miután nem sikerült rendezni a helyzetet, a kórház vezetése kihívta a rendőrséget.

A kórház előtti viták a PresaSM videóin is látszanak:

Nagyon magas a bizalmatlanság, nagyon súlyos a járvány

A tragikus történet a romániai járványhelyzet súlyosságára, illetve annak egyik fő okára is rávilágít. Romániában az egész kontinensen az egyik legrosszabb az átoltottság, csak Bulgáriában kaptak kevesebben koronavírus elleni oltást, a legveszélyeztetettebb csoportokban is aggasztó a helyzet. Nem arról van szó, hogy ne lenne elég vakcina vagy nem lenne megszervezve az oltási program, egyszerűen ilyen sokan utasítják el az oltást. Erről az idősek átoltottsági helyzetével kapcsolatban itt írtunk részletesebben. Egy friss felmérés szerint az országban továbbra is csak tízből négy ember tervezi beoltatni magát.

Ennek megfelelően rendkívül súlyos is az országban a járvány negyedik hulláma, a román kórházak nem is bírják már a terhelést. Magyarország felajánlotta, hogy ötven, súlyos állapotú covidos beteg kezelését veszi át, ebből péntekig 12 fő érkezett az országba, öten Debrecenbe, heten Szegedre kerültek.

Romániában már a tavaszi járványhullám idején is nagy volt a bizalmatlanság a mesterséges lélegeztetéssel szemben. Akkoriban a magyar nyilvánosságig is elért annak a román orvosnak a híre, aki szerint az elhibázott kórházi protokoll az oka annak, hogy olyan magas a lélegeztetőgépre kötött covidos betegek halálozási aránya. Ezzel, illetve általában a covidos betegek lélegeztetésének kérdésével akkor magyar szakértőket megkérdezve részletesen is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!