A halálos ágyán bánta meg, hogy nem oltatta be magát

2021. szeptember 7. – 10:22

frissítve

A halálos ágyán bánta meg, hogy nem oltatta be magát
Oltást elutasító táblát tart a kezében egy tüntető 2021. augusztus 28-án Frankfortban, Kentucky államban – Fotó: Jon Cherry / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor ezt a mondatot írom, a világon már több mint négy és fél millióan meghaltak a koronavírus-fertőzésben, legalábbis a hivatalosan nyilvántartott adatok szerint.

Ekkora embertömegnél óhatatlanul feltűnnek közös tényezők, trendek, olyan jellemzők, amik nagyon specifikus áldozatokra vonatkoznak. Ilyen nagyon specifikus jellemző az, ami idén nyáron kezdett feltűnni az Egyesült Államokban: szinte hétről hétre kezdtek el meghalni olyan emberek, akik aktivistaként, gyakran rádiós műsorvezetőként megkérdőjelezték a vírus létezését, a vakcina hatékonyságát, majd aztán a kórházban, lélegeztetőgépről levéve haltak meg, miután a szervezetük felmondta a szolgálatot.

A jelenség beleillik abba, amiről a Redditen egy külön aloldal is indult: a HermanCainAward fórumán olyan, gyakran átlagemberek közösségi oldalairól posztolnak képeket, akik büszkén osztják a konteókat a kitalált vírusról, gyakran a Trump-támogatásukról, arról, hogy maszkot csak a birkák hordanak, az oltás valójában méreg és így tovább. Majd kétségbeesve posztolnak arról, hogy vagy ők, vagy közeli hozzátartozójuk kórházba került. Az aldoldal Herman Cain politikusról kapta a nevét, aki a republikánusokon belül is az extrémebb válfajt képviselő Tea Partyban volt aktív, és akkor sem volt hajlandó maszkot hordani, amikor Trump újraválasztási kampányában tömegrendezvényekre járt. Cain megfertőződött, négy hétig kórházban volt, majd 2020 júliusában meghalt a betegségben. Külön bizarr, hogy Cain közösségi oldalán, a saját neve alatt is megjelentetett koronavírus-szkeptikus posztokat.

Pálfordulás a kórházban

A HermanCainAward oldalán lehet elég extrém példákat találni, de a posztok inkább csak a káröröm egy bizonyos fajtáját testesítik meg azoknak, akik valami miatt kárörömöt akarnak érezni emberek halála miatt. A hitelességük viszont azért megkérdőjelezhető: vannak olyan bejegyzések, amiket csak Twitteren találtak, vannak olyanok, amiken a nevek és arcok ki lettek takarva, és mivel az egész gyakorlatilag csak jpg-fájlok gyűjteménye, bármit bárhogyan lehet manipulálni. Ezért ennél sokkal érdekesebb az a trend, amikor valakik a maszkellenességüket, oltásszkeptikusságukat vagy egyszerűen csak a tudomány megkérdőjelezését egy sokkal szélesebb közegben, hivatalosan gyakorolták, akár aktivistaként, akár például rádiós műsorvezetőként.

Az utóbbi másfél hónapban hat ilyen ember halt meg egymás után az Egyesült Államokban: olyanok, akik hangosan ágáltak a maszk vagy a vakcina ellen, majd koronavírus-fertőzésben, kórházban haltak meg. Néha ivermectint tartalmazó lóféreghajtó elfogyasztása után.

Farrel Austin Levitt, avagy ahogy a rajongói ismerték, Dick Farrel a Newsmax egyik beugrós műsorvezetője volt, korábban a floridai rádiónál is dolgozott. Júliusban még olyanokat írt ki a Facebookján a Washington Post szerint, hogy miért kellene olyanoktól elfogadni a vakcinát, akik hazudtak arról, hogy honnan jött a vírus, és hazudtak arról is, hogy mennyien haltak meg a fertőzésben. (Az első kérdésben valószínűleg arra a felvetésre gondolt Farrel, hogy a vírus potenciálisan egy vuhani laborból is kiszabadulhatott – erre a forgatókönyvre nem talált bizonyítékot az amerikai hírszerzés, ahogy tudományosan sem sikerült alátámasztani.) A férfi korábban a vírust kamunak, Anthony Faucit, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadóját pedig egy hatalomtól kába, hazug szörnynek nevezte.

Farrel Austin Levitt a Dick Farrel Show egy 2018-as adásában – Forrás: Dick Farrel Show / Youtube
Farrel Austin Levitt a Dick Farrel Show egy 2018-as adásában – Forrás: Dick Farrel Show / Youtube

Farrel élettársa szerint akkor diagnosztizálták a vírussal, amikor csiklandozást érzett a torkában. Hazaküldték, hogy pihenjen, tíz nappal később már beszélni sem tudott, nehezére esett a légzés, és már be is feküdt az intenzívre. Augusztus 4-én halt meg. A halála pedig azért is kapott nagyobb sajtófigyelmet, mert a barátai állítása szerint két héttel korábban már azt mondta mindenkinek, hogy oltassák be magukat. Egy régi barátja szerint ezt az üzenetet küldte neki telefonon:

Bárcsak én is beoltattam volna magam!

A családi barát azt nyilatkozta a floridai WPTV-nek, hogy Farrel halála volt az a pont, amikor az oltástól való félelme átfordult abba, hogy milyen hatással lehet rá egy koronavírus-fertőzés, és örül, hogy beoltatta magát.

A Daytona Beach-i rádiónál dolgozott a 65 éves Marc Bernier, már három évtizede. Augusztus elején került kórházba, és augusztus végére meghalt. Bernier többször is nyilvánosan támadta az oltást. Nikki Fried, Florida állam mezőgazdasági vezetője a Facebook-oldalán azt írta, hogy Amerika legnagyobb generációjának még a nácikkal kellett megküzdenie, most pedig csak azt kérik mindenkitől, hogy oltassák be magukat. Bernier erre azt kommentelte, hogy az Egyesült Államok kormánya most pont olyan, mint a nácik voltak. A halála után egy rádiós ismerőse azt nyilatkozta Bernierről, hogy nem politikai döntés volt számára, hogy nem oltatta be magát, hanem az alapján döntött így, hogy látta, milyen hatással vannak a vakcinák a közeli barátaira és családtagjaira. Az ismerős nem részletezte, hogy mire gondolhatott a férfi, aki 2020 decemberében büszkén mondta be a rádióműsorában, hogy esze ágában sincs beoltatni magát.

Phil Valentine egy konzervatív rádióműsort vezetett Tennessee államban. Még tavaly decemberben azt írta a blogján, hogy ha el is kapja a vírust, akkor kevesebb mint egy százalék az esély arra, hogy belehal. Hozzátette, hogy nem vakcinaellenes, csak a józan eszét használja. Júliusban még a Beatles Taxman című dalának mintájára feltöltötte a Vaxman című számot, a szójátékkal a vakcinákra utalva. Július 11-én elkapta a vírust. Egy hónappal később meghalt.

Amikor Valentine még a kórházban volt, munkáltatója, a 99,7 WTN rádióállomás kiadott egy közleményt, amiben a műsorvezető gondolatait tolmácsolták. A rádió szerint Phil azt akarta, hogy mindenki tudja: ugyan soha nem volt kifejezetten oltásellenes, sajnálja, hogy nem volt jobban oltástámogató. A közleményben azt írták, hogy a műsorvezető reméli, ezt a nézetét erőteljesebben tudja majd hirdetni, ha visszatér a rádióba. Nem tért vissza.

A testvére még a kórházban volt, amikor Mark Valentine tolmácsolta a gondolatait. Phil Valentine ugyanis belátta, hogy többen nem kérték az oltást azért, mert ő sem kérte. A testvér arra kért mindenkit, hogy

tegye félre az összeesküvés-elméleteket, a mikrocsipeket, és menjen el beoltatni magát,

és ne tegye meg azt a családjával, amit a rádiós felesége és az egész családja átélt – nyilatkozta még júliusban. Phil Valentine akkor már többször is közel járt a halálhoz, a kórházban rendszeresen kellett mozgatni a testét, hogy a folyadék ne gyűljön össze a tüdejében. Mark akkor döntött úgy, hogy besétál a Walmartba, és beoltatja magát, amikor látta, min megy keresztül a testvére – akiről azt mondta, hogy ő lesz a legoltástámogatóbb ember a világon, amint képes lesz rá.

Oltás helyett ivermectin

Robert David Steele a CIA-nál dolgozott, de büszkén terjesztette magáról azt, hogy ő volt az első, aki hoaxnak, azaz kamunak nevezte a koronavírus-járványt. Steele rendszeresen osztott meg különböző konteókat a blogján, gyakori vendége volt a közismert konteóhívő Alex Jonesnak, volt eléggé megkérdőjelezhető véleménye a szeptember 11-i terrortámadásról, az amerikai iskolai lövöldözésekről, Trump visszatéréséről is. Antiszemita nézeteivel beillett a QAnon-mozgalomba, aminek aktív tagja volt.

Steele az utolsó posztját augusztus 17-én élesítette. Ebben arról ír, hogy nem hajlandó beoltatni magát, habár pozitív lett a tesztje „arra a valamire, amit mostanság Covidnak hívnak”. Az egykori CIA-s leírta, hogy a tüdeje leállt, és mellékelt egy képet, ahogy lélegeztetőgépre volt kötve. Nem sokkal később meghalt. A halálát egy másik konteóhívő, Mark Tassi jelentette be az Instagramon. Mivel Steele éppen akkoriban turnézott az országban a saját estjével, és a betegség Floridában érte, Tassi rögtön gyanúsnak nevezte a halálát, és szerinte a floridai kormányzó összeesküvéséről lehet szó.

Mark Tassi videója Robert David Steele Instagramon – Forrás: marktassi / Instagram
Mark Tassi videója Robert David Steele Instagramon – Forrás: marktassi / Instagram

Caleb Wallace három gyereket nevelt, felesége épp a negyediket várta. A nővel nem mindig értettek egyet, a férfi kritikusan nézett rá, amiért ragaszkodott a maszkhoz, de elfogadta a döntését. Még akkor is, amikor éppen a koronavírus-diktatúra ellen szervezett tüntetéseket 2020-ban. 2021 júliusában aztán a férfi elkapta a vírust. Házilag megpróbált minden lehetséges megoldást bevetni arra, hogy a tünetei enyhüljenek – aszpirin, asztmapipa, ivermectin. Az utóbbi egy lóféreghajtó hatóanyagaként ismert, ami valami miatt annyira elterjedt az amerikai közvéleményben mint a koronavírus egyik lehetséges gyógymódja, hogy az élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatalnak (FDA) külön közleményt kellett kiadnia arról, hogy az emberek legyenek szívesek, és ne fogyasszanak állatoknak szánt gyógyszereket.

Az ivermectin Covid-19 elleni alkalmazásának világszerte sok híve van, és valóban folynak ilyen irányú kutatások, de továbbra sincs hiteles tudományos bizonyíték arra, hogy használna, ezért a kutatók és a hatóságok is óva intenek tőle. És mindez még csak a hatóanyagra vonatkozik – magát az állatoknak szánt gyógyszert, amiben ivermectin van, pláne nem tanácsos senkinek bevennie, mert az nemcsak hatástalan a Covid ellen, de kifejezetten veszélyes lehet az emberi fogyasztása, hiszen nem is arra készült.

Mivel Wallace volt az egyetlen pénzkereső a családban, a felesége elindított egy GoFundMe-oldalt, ahol rendszeresen közvetítette a férje egészségügyi állapotát. Az eredetileg kitűzött húszezer dolláros célt már többszörösen elérték, de ez volt az a felület, ahol bejelentette a férje halálát. És azt, hogy az összegyűjtött pénz többek között Caleb Wallace kórházi számlájára fog menni.

Jessica Wallace minden este FaceTime-ozott a férjével, még akkor is, amikor az az intenzív osztályon már nem tudott kommunikálni. Augusztus 28-án meghalt. Mivel a Wallace család esete viszonylag nagy nyilvánosságot kapott, Jessica megszólította a GoFundMe-oldalon keresztül azokat, akik a férfi halálát kívánták. A nő sajnálta, hogy a férje véleménye és nézetei bántottak másokat, és imádkozott azért, hogy Caleb egy új nézőponttal és nagyobb életörömmel hagyja el a kórházat. „Többet nem tudok elmondani, mert nem tudok helyette beszélni” – írta az utolsó posztban, mielőtt meghalt a férje.

A kórházi pálfordulás közös eleme az összes hasonló történetnek, de a legnagyobb fordulat a dél-karolinai Pressley Stutts esetében történt. Stutts a Republikánus Párt Greenville megyei tagozatának elnöke volt, aki olyasmikről posztolt Facebookon, hogy például a maszkok csak illúziók, vagy hogy az amerikaiak 99,999 százaléka nem fog meghalni a „vuhani vírusban”. A politikus üdvözölte, hogy az Egyesült Államokban nem kötelező beoltani az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, főleg egy olyan kormány utasítására, ami „újra és újra” hazudott az amerikai népnek.

Stutts augusztus elején került kórházba. Két héttel később földi pokolhoz hasonlította az állapotát, és arról írt, hogy amikor minden energiájára szükség van, hogy levegőt tudjon venni, akkor tudja, hogy az életéért harcol. Csupa nagybetűvel arról posztolt, hogy elkülönítették, és nem tudja, hogy a követői imái nélkül meddig fogja még ezt bírni. Augusztus közepén meghalt. A haldoklása közben írt posztjait azóta törölték. Utoljára annyit írt, hogy egy rövid pihenő, és nemsokára visszatér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!