2907 új fertőzöttet találtak, 115-en haltak meg koronavírus-fertőzöttként

2021. január 8. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2907 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 337 743 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Meghalt 115 beteg, így az elhunytak száma 10 440 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 140 854 fő. 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adatok egy részéről már Orbán Viktor is beszélt a Kossuth rádiónak adott interjújában pénteken reggel. Egy nappal korábban 3068 új fertőzöttről és 127 halálos áldozatról írtak, ezzel hozzávetőleg két hét után ismét háromezer fölé emelkedett a napi új, azonosított koronavírusos betegek száma. Csütörtökön a gyógyultak száma technikai okok miatt változatlan maradt az előző napihoz képest, ezt péntekre 186 449-re frissítették, vagyis az elmúlt két napban 6908-cal emelkedett a gyógyultak száma. Az elmúlt 24 órában 24 024 mintavételt végeztek – derült ki a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap adataiból.

Egy nappal korábban 3068 új fertőzöttről és 127 halálos áldozatról írtak, ezzel hozzávetőleg két hét után ismét háromezer fölé emelkedett a napi új, azonosított koronavírusos betegek száma. Csütörtökön a gyógyultak száma technikai okok miatt változatlan maradt az előző napihoz képest. A gyógyultak legfrissebb adatait péntekre ígérték.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt arról, hogy az operatív törzs a középiskolai digitális oktatás fenntartását javasolja a kormánynak január 11. után is, Orbán Viktor be is jelentette a szokásos, péntek reggeli interjújában, amit a Kossuth rádiónak adott, hogy februárig fenntartják a korlátozásokat, és megfogadták az operatív törzs javaslatát is a digitális oktatásról.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy már 31 500 egészségügyi dolgozót oltottak be a Pfizer–BioNTech vakcinájával, csütörtökön pedig elkezdték az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak vakcinációját is. Elsőként a négy legnagyobb létszámú otthonban oltottak, ám csak a lakók és az ápolók fele kérte a koronavírus elleni vakcina beadását. Az első hullámban jelentősen érintett, XVII. kerületi, Pesti úti idősotthonban Gy. Németh Erzsébet alpolgármester is jelen volt, ő később a Facebookon azt írta, „a Népegészségügyi Központ szinte meglepetésszerűen érkező munkatársai talán még több oltást tudtak volna beadni, ha tervszerűbben működnek, és figyelembe veszik, hogy sok idős ember nem dönthet az oltás beadásáról a gyámja nélkül”.

Az egészségügyi dolgozókat egyébként hétfőig 21 kijelölt helyen oltották, azóta ezt a számot megemelték 25-re, ám az időpont-egyeztetés sokszor így is tartogat nehézségeket. Néhány napja Novák Hunor gyerekorvos épp erről osztotta meg negatív tapasztalatait. A kormány már elkezdte felmérni, melyek azok a háziorvosi rendelők az országban, amik alkalmasak lehetnek oltópontnak a tömeges oltáshoz, ehhez ötezer háziorvosi rendelőt jelölnek ki.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a háziorvosi rendelők alkalmasak a védőoltások beadására, hiszen felszereltek hűtőszekrénnyel, amelyben az oltóanyagot tudják tárolni, és azokkal az orvostechnikai eszközökkel, gyógyszerekkel is, amellyel az oltás után jelentkező allergiás reakciókat tudják kezelni szükség esetén.

Az Európai Unió gyógyszerhatósága már két oltóanyagot is engedélyezett, a második az amerikai Moderna gyártó vakcinája. Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki interjújában beszélt arról, hogy ő is beoltatja majd magát, amikor rá kerül a sor. Szerinte a vírus elleni győzelem csak karnyújtásnyira van, „tárgyalunk vakcinákról a nyugatiakon kívül az izraeliekkel, kínaiakkal és az oroszokkal is. Az unióval az a baj, hogy mi is feliratkoztunk, leadtuk a rendelést, a központ valamit tárgyalt, mi pedig ülünk, és várunk”, tette hozzá.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!