Erősen indult az év az ingatlanpiacon

2022. február 1. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban másfélszer annyi új lakást hirdettek meg eladásra, mint egy évvel ezelőtt, a használt és új eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma pedig 76 százalékkal bővült decemberhez képest, derül ki az Ingatlan.com legfrissebb jelentéséből. A községek piaca élénkült a legnagyobb mértékben.

Országosan majdnem 450 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra. Éves összevetésben ötödével csökkent a kereslet, de az előző január kiemelkedően élénk volt a kibővített állami támogatások miatt.

Jelentősen nőtt a feladott új lakóingatlan-hirdetések száma is: országszerte 53 százalékos növekedés történt éves összevetésben, az előző hónaphoz képest pedig 73 százalékkal bővült a friss kínálat.

Az új és használt lakások piacát együtt nézve látszik, hogy decemberhez képest 60 százalékkal nőtt a friss kínálat. A januárban feladott 35 ezer lakóingatlan-hirdetés 10 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt, viszont 7 százalékkal több településen hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat.

Az elemzés szerint a teljes piacot, azaz a használt és új lakásokat együtt nézve decemberhez képest 60 százalékkal több lakóingatlant hirdettek meg eladásra. A januárban feladott 35 ezer hirdetés 10 százalékos csökkenésnek felel meg éves szinten.

„Ugyanakkor a friss adatokból kiderül, hogy tavaly januárhoz képest 7 százalékkal több településen kínálnak eladó használt és új lakóingatlanokat. Ez a növekedés a községeknek köszönhető, az ott elérhető értékesítésre váró lakóingatlanok friss kínálata éves szinten 8 százalékkal nőtt”

– mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő.

A Magyar Nemzeti Bank decemberben publikálta lakáspiaci jelentését, amelyből átfogó képet kaphattunk a hazai ingatlanpiac helyzetéről. Országos átlagban a lakásárak éves növekedési üteme 13,3 százalékra gyorsult 2021 második negyedévére, a drágulást a vidéki nagyvárosok húzták: esetükben 18,2 százalékos, míg Budapesten 9,1 százalékos volt az árak növekedése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!