Élénkült a lakáspiac decemberben, és 2021 egészében is több használt lakás kelt el

2022. január 2. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

2022 lakáspiacán az emelkedő kamatok, a várható telekárrobbanás és az állami támogatások felértékelődése lehet a fő trend.

Nagyot hajrázott a használt lakások piaca 2021-ben, és mérsékelt forgalombővüléssel zárult a múlt év – áll az ingatlan.com elemzésében, A portál becslése szerint 2021 decemberében 8287 használt lakóingatlan cserélt gazdát az országban, ez közel 21 százalékos bővülést jelent 2020 utolsó hónapjához képest.

„A forgalomnövekedésre számítani lehetett, mert 2020 decemberéről sokan 2021 elejére halasztották adásvételeiket a tavaly kibővített állami támogatások miatt”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint 2021-ben összesen több mint 131 ezer használt lakás kelt el, ez pedig 5 százalékos növekedést jelent a 2020-as közel 125 ezer darabos forgalomhoz viszonyítva.

Az ingatlan.com elemzése kitér az 5 legfontosabb folyamatra, amelyek meghatározhatják a lakáspiac 2022-es évét.

1. Emelkedő kamatok

A lakáshiteleknél már megindult a kamatemelkedés és a drágulás. Miközben 2021-ben 4 százalék körüli kamattal is lehetett piaci alapú lakáshitelhez jutni, 2022-ben inkább 6-8 százalék körüli szintekkel érdemes számolni. A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az ingatlan-adásvételek 60 százalékát részben hitelből finanszírozzák a vevők, a dráguló hitelek akár fékezhetik a lakáspiaci keresletet. Ugyanakkor sok vevőjelölt pont a várhatóan tovább emelkedő piaci kamatok miatt minél előbb szeretné lebonyolítani a lakásvásárlást, ezért az év első hónapjaiban erős lehet a forgalom a lakáspiacon.

2. Zöld otthon program

Az államilag vagy a jegybank által támogatott lakáshitel-konstrukciók keretében elérhető lakáshitel-konstrukció az egyik legkedvezőbb megoldás, amelynek segítségével energiatakarékos új otthont lehet vásárolni vagy építeni. Emiatt jelentősen növekvő kereslet várható a programnak megfelelő új lakásokra. A zöld otthon program első 200 milliárdos kerete valószínűleg áprilisig kitart majd, de a hitelkeret tovább bővülhet.

3. Állami támogatások növekvő igénybevétele

A falusi csokot az év közepéig, a lakásfelújítási támogatást és a babaváró kölcsönt pedig az év végéig lehet igényelni. Bár az állami család- és lakáspolitikai lépések alapján elképzelhető, hogy a kedvezményeket meghosszabbítják, akik biztosra szeretnének menni, azok még időben lépni fognak. Vagyis az év első felében még többen vásárolhatnak lakást.

4. Telekárrobbanás várható

Csak a 2022 végéig építési engedélyt szerzett vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat lehet 2026 végéig a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvásárolni. Ez pedig a telekpiacon okozhat árrobbanást, mivel elérhető telkekből egyre kevesebb van.

5. Az agglomerációs és balatoni települések továbbra is népszerűek

A nagyvárosok agglomerációs térségei és a balatoni ingatlanokiránti erős kereslet 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan az idén is fennmaradhat. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani.

Az ingatlan.com elemzése szerint

összességében 2022-ben – hasonlóan a tavalyi forgatókönyvhöz – az év első felében erőteljes bővülés várható a lakáspiaci forgalomban és az árak is szinte mindenhol emelkedhetnek, azt követően fennmarad a növekedés, de a tempó valamivel visszafogottabb lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!