Egyre értékesebb a fővárosi agglomeráció, jóval drágábbak a kiadó lakások Pest megyében, mint tavaly ilyenkor

2021. október 27. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos bérleti díjak az előző hónaphoz képest alacsonyabb mértékben emelkedtek szeptemberben, éves szinten azonban majdnem 6 százalékkal kellett többet fizetni, mint tavaly ilyenkor. A járvány előtti csúcsoktól továbbra is elmaradnak a budapesti albérletárak, de az V. kerület áttörte a 200 ezer forintos határt, a megyeszékhelyek közül pedig Veszprém a legdrágább, ott 130 ezer forint lakbért kell fizetni havonta – derült ki az Ingatlan.com összefoglalójából.

A KSH és az Ingatlan.com lakbérindexe szerint tehát felemásan alakultak szeptemberben az albérletpiaci mutatók – havi szinten lassult az áremelkedés, éves szinten viszont fordított volt a helyzet. A több mint 16 ezer hirdetés adatai alapján készült beszámoló szerint szeptemberben országszerte 0,9 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak augusztushoz képest, ami lassulást jelent a lakbérindex április óta végbement, 1-2,7 százalékos havi szintű emelkedéséhez képest. Éves összevetésben viszont az augusztusi 3,9 százalékos áremelkedés után országosan 5,7 százalékos növekedés következett be az előző hónapban. Tavaly szeptemberhez képest Pest megyében nőttek legtöbbet az árak, itt 9,5 százalékkal drágábbak lettek a kiadó lakóingatlanok.

„A Pest megyében látható majdnem két számjegyű drágulás részben a fővárosi agglomeráció felértékelődésének köszönhető. Az országosan havi alapon látható lassulás pedig az nyári albérletszezon kifutásával magyarázható”

– kommentálta az eredményeket Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy az albérletárak a drágulás ellenére még elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól.

Bár most szeptemberben tavalyhoz képest már drágábban lehet ingatlant bérelni, az albérletárak országos szinten majdnem egy százalékkal, Budapesten pedig több mint 5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2019 szeptemberében. A fővárosban október közepén az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt, a városrészek között markáns különbségekkel: a legdrágább városrésznek számító V. kerület áttörte a 200 ezer forintos szintet, a legolcsóbbnak számító XVI. kerületben viszont mindössze 125 ezer forintot kellett kifizetni.

A megyeszékhelyeken 110 ezer forint volt az átlag, ám itt is tetemes különbségek vannak a különböző városok között. Veszprém a legdrágább 130 ezer forintos összeggel, a második Székesfehérvár 125 ezer forinttal, a harmadik pedig Debrecen 120 ezer forinttal. Balogh szerint Veszprém első helyében nagy szerepet játszik, hogy egyetemváros, az országos átlagnál fejlettebb iparral rendelkezik, továbbá a Balaton közelsége is támaszt ad az ottani keresletnek. Székesfehérvár szintén rendelkezik felsőoktatási intézménnyel, és ugyancsak gazdaságilag az erősebb nagyvárosok közé tartozik, továbbá Budapest és a Velencei-tó közelsége miatt is élénknek mondható a város albérletpiaca.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com



Az Ingatlan.com szakembere szerint a következő időszakban az országos piacon a bérleti díjak lassú emelkedésére lehet számítani a keresletet a bérek várható emelkedése, ezen belül a minimálbér-emelés segítheti. A KSH–Ingatlan.com lakbérindex legújabb kiadványát ide kattintva lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!