Minden eddiginél több párt lehet a szavazólapon, véget ért az aláírásgyűjtés az EP-választásra

Legfontosabb

2024. május 3. – 16:39

Minden eddiginél több párt lehet a szavazólapon, véget ért az aláírásgyűjtés az EP-választásra
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissítve az NVI válaszával.

A péntek délutáni határidőre 13 párt jelentette be az EP-listáját – válaszolta a Telex megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda. A választási iroda honlapján még csak 11 lista szerepelt 16 órakor, de tizenkettedikként hamarosan a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppár is felkerül, a tizenharmadik pedig az NVI tájékoztatása szerint az Új Alternatíva Párt.

A pártoknak legalább 20 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt, hogy elindulhassanak a június 9-i európai parlamenti választáson. A választási iroda 36 jelölő szervezetet vett nyilvántartásba, de ezek töredéke tudta csak megugrani az első akadályt.

Idén nem lesz ott a szavazólapon például a Munkáspárt, amely a 2019-es EP-választáson 14 452 szavazatot (0,42 százalék) tudott összegyűjteni. „Az idén a Munkáspárt a szó szoros értelmében harccal ünnepli Május elsejét. Kint leszünk az utcákon, a tereken, de most nem ünnepi felvonulás lesz, hanem az ajánlásokat gyűjtjük” – írták kedden Thürmer Gyula Facebook-oldalán.

A Fidesz–KDNP már az első nap, pár óra alatt teljesítette a házi feladatot. „Az elvégzett munkában hiszünk, sose verhetnek meg minket lábon. Neked kell hogy a legtöbb aktivistád, a legjobb adatbázisod legyen. Neked kell a legszorgalmasabbnak lenni, a legtöbb ajtón bekopogtatni, a legtöbb emberrel beszélni” – árulta el a kormánypártok receptjét Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a CPAC Hungaryn.

A második a gyorsasági versenyben a Mi Hazánk Mozgalom volt Toroczkai László vezetésével, de már kedden bejelentette az EP-listáját Magyar Péter pártja, a Tisza Párt, amely nyílt pályázaton választotta ki a jelöltjeit. Már kedden végzett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is. Több mint 60 ezer ajánlást adott le csütörtökön a Dobrev Klára vezette DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség, és az LMP is sikerrel vette az akadályt.

Péntek délelőtt a Vona Gábor vezette Második Reformkor és a Momentum csatlakozott hozzájuk, majd délután a Jobbik-Konzervatívok és Jakab Péter pártja, a Nép Pártján is átadta a választási irodának az ajánlásokat.

Az utolsó pillanatig kérdés volt, hogy mi lesz a Mindenki Magyarországa Néppárttal. Márki-Zay Péter péntek délelőtt arról beszélt, hogy éjjel 21 200 aláírást számoltak össze, de szeretnék még bebiztosítani, hogy meglegyen a 20 ezer érvényes ajánlás.

„Nos a meccsnek vége, leadtuk az összegyűjtött, előírt számú ajánlást”

– írta ki negyed órával a határidő előtt Facebookra Szalma Botond, az MMN kampányfőnöke. Úgy fogalmazott, hogy közösségük jól vizsgázott, tisztességes munkát végzett. „Tudjátok, mi a terepen gyűjtöttünk, nem leasingelünk” – tette hozzá Szalma, aki később telefonon is megerősítette a Telexnek, hogy még időben, 16 óra előtt leadták az ajánlásokat.

Az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi, és ha mindent rendben találnak, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a listákat.

Az EP-listákon legfeljebb 63 jelölt szerepelhet. Ez háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok (21) száma. A szavazólapra azonban csak az első öt jelölt neve kerül majd fel. Mutatjuk az EP-listavezetőket (a bejelentés sorrendjében):

  • Fidesz-KDNP: Deutsch Tamás;
  • Mi Hazánk Mozgalom: Toroczkai László;
  • Tisza Párt: Magyar Péter;
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Le Marietta;
  • Megoldás Mozgalom: Huszár Viktor;
  • DK-MSZP-Párbeszéd: Dobrev Klára;
  • LMP: Ungár Péter;
  • Momentum: Donáth Anna;
  • Második Reformkor: Vona Gábor;
  • Jobbik-Konzervatívok: Róna Péter;
  • Nép Pártján: Jakab Péter;
  • Mindenki Magyarországa Néppárt: Márki-Zay Péter.

A Nemzeti Választási Bizottság péntek esti ülésén már ki is sorsolják a bejelentett EP-listák sorrendjét, így eldől, hogy milyen sorrendben szerepelnek majd a pártok a szavazólapon.

A 2019-es EP-választás előtt 11 párt adta le az ajánlásokat a határidőre. A Nemzeti Választási Bizottság akkor két pártot (Egységes Magyar Nemzeti Néppárt és Tea Párt Magyarország) nem vett nyilvántartásba, mert nem volt meg a 20 ezer érvényes aláírásuk. Így 9 pártlista szerepelt a legutóbbi választáson a szavazólapon, míg az előtte lévő három választáson 8-8 opció közül lehetett választani.

Az utcai ajánlásgyűjtésnek még nincs vége, hiszen az önkormányzati választásra maradt pár napjuk a jelölteknek és szervezeteiknek. Az önkormányzati képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb jövő hétfő (május 6.) délutánig kell bejelenteni, a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat pedig ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni az ajánlásokkal együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!