Van, aki már inkább Szlovákiába jár át tankolni, annyira üresek a magyar benzinkutak

2022. december 4. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Rengeteg forrásunktól és olvasónktól kaptunk olyan jelzést, hogy vasárnap estére Budapesten és az ország több pontján kifogytak az üzemanyagból a benzinkutak. Hasonló a helyzet, mint egy héttel ezelőtt, és ezen az sem segített, hogy a Mol egyáltalán nem szállított üzemanyagot több száz független kis kútra ezen a héten. A Shell töltőállomásain pedig korlátozást vezettek be: 95-ös benzinből egy alkalommal legfeljebb húszezer forintért vehettek az autósok, a gázolaj esetében pedig ötvenezer forint a határ.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Facebook-oldalunkon kértük az olvasóinkat, hogy osszák meg velünk a tapasztalataikat. Alig egy óra alatt több száz visszajelzést kaptunk, ezekből válogattunk. A hozzánk eljutott beszámolók szerint:

  • A XVII. kerületben csak gázolaj van, az is csak egy két helyen, Csepelen hasonló a helyzet.
  • Az Árpád híd budai oldalán található Mol-kútnál nincs benzin, gázolajból is csak a prémium.
  • Miskolcon és környékén péntek óta nincs benzin, se ársapkás, se rendes. Ahol mégis van, ott egy liter dízelt vagy max. 10 litert lehet tankolni a nem ársapkás benzinből.
  • Egy olvasónk párja Nyíregyházán három benzinkútnál is próbálkozott, de nem volt se piaci áras, se 100-as benzin sehol.
  • Solton se benzin, se gázolaj.
  • Jászberényben sehol sem lehet már tankolni.
  • Pomázon a Mol-kútnál, Esztergomban a Shell-kútnál nincs üzemanyag.
  • Gárdonyban délutánonként rendszeresen nincs sem 95-ös, sem 100-as benzin. Kápolnásnyéken hatósági áron adnak 2–5 litert.
  • A csepeli Obi mögötti Lukoil-kúton annyira elfogyott minden, hogy bezárt az egész benzinkút, még a bolt is.
  • A bácsalmási Mol-kúton se dízel, se 95-ös nincs, a bólyi Mol-kúton pedig csak dízel, benzinből még prémium sem.
  • A budapesti Váci úti OMV-, Shell- és két Mol-kúton is csak dízelt kapni, ahogy kifogyott a Bogdáni úti Mol is.
  • Kifogyott az oroszlányi és a törökbálinti Shell is.
  • Hajdúböszörményben kifogyott a 95-ös benzinből a Mol- és a Shell-állomás is.
  • Üllő három benzinkútjából egyiknél sem lehet tankolni.
  • Monoron már egy hete zárva van a Shell-kút, ha mégsem, akkor csak 100-ast kapni.
  • Nincs se 95-ös, se 100-as benzin Baja két-két Shell- és Mol-kútjánál.
  • A budapesti Kőbányai út Shell- és Mol-kútjainál sem lehetett tankolni, ahogy a Gyáli úti Molnál sem, illetve az Istenhegyi úti Mol, az Alkotás úti Shell és a BAH-csomópontnál található OMV is kifogyott.
  • Záhonyban ársapkás már nincs, de prémium még van.
  • Egerben sem az OMV-ben, sem a Shellnél, sem a Molnál nem volt semmilyen benzin.
  • Csorna mindhárom benzinkútja kifogyott a benzinből, csak gázolajat lehet kapni.
  • Szarvason négy benzinkútból kettő nagyjából egy hete üres.
  • Kifogyott a benzin Velencén az M7-es melletti Mol-kutaknál szombaton, és ez volt múlt héten is.

Egy olvasónk még ennél is részletesebben írja nekünk, hogy sem 95-ös benzin, sem hatósági áras gázolaj nincs Lakitelek, Cserkeszőlő, Kunszentmárton és Mezőtúr Mol-kútjain, Törökszentmiklóson pedig a Mol-kút mellett kifogyott a Shell-kút is. Egy másik olvasónk nyolc különböző kúton volt Érd, Budaörs és a XI. kerület környékén, de sehol nem volt benzin, még az autópálya mellett sem. Üres a gödöllői Mol- és Shell-kút is, ahogy a veresegyházi OMV is. Hogy mennyire katasztrofális a helyzet, arra jól rávilágít egyik olvasónk, Hajnalka levele:

„Mi ma fél 11-kor szerettünk volna Óbudán dízelt tankolni. Lehetetlenség volt. Először beálltunk a hozzánk legközelebbi kútra a Bogdáni úton lévő Molhoz, ahol bár sor volt, se dízel, se benzin nem volt már elérhető azon a kúton, ahova beálltunk. Majd átmentünk a szemben lévő OMV-hez, hasonlóan jártunk. Majd elmentünk a Szentlélek tértől nem messze lévő Molhoz, ahol csak hatósági áras dízelt nem lehetett kapni. A férjem felhívta a Széll Kálmán téren lévő Shell-kutat, ahol közölték velünk, nincs hatósági áras dízelük, próbáljunk rá az Alkotás úton. Felhívtuk azt is, ahol közölték, hogy nálunk sincs már, sőt a Bécsi úton lévő Shellnél sincs, talán Zuglóban van 8000 liter, de mire odaérünk, nem garancia, hogy lesz. Ezután hazamentünk gyakorlatilag porzó tankkal” – írja.

Áron nevű olvasónk alaposan össze is szedte, hogy vasárnap fél 8 és fél 9 között Budapesten, hogyan lehetett tankolni:

  • OMV – Alkotmány utca 14–20., 1155
  • OMV – Fogarasi út 56/A, 1149
  • Orlen – Mogyoródi út 22., 1149
  • Shell – Egressy út 35–55., 1149
  • MOL – Hős utca 9., 1087
  • OMV – Kerepesi út 22., 1087
  • MOL – Vágány utca 21., 1146

„Mindenhol vagy az volt kiírva, hogy elfogyott, vagy az, hogy üzemen kívül.”

Kristóf nevű olvasónk levele jelzi a legjobban, mennyire rossz a helyzet. Azt írta, hogy az M2-es a Dunakanyarban sehol nem volt egyáltalán benzin, csak gázolaj a hétvégén,

ezért inkább átmentek Letkésnél Szlovákiába, ahol rögtön az első kútnál tudtak tankolni.

Hasonlóról számolt be Viktor nevű olvasónk is. „Nem tudtam tankolni pénteken a III. kerületben, Szentendrén és Pomázon. Cserébe Szlovákiába tankoltam 1,7 euróért, mert ott van.” László nevű olvasónk egy egészen bizarr helyzetre is felhívta a figyelmünket. „Tiszaújvárosban ma sem a Mol-, sem a Shell-kúton nem volt 95-ös és gázolaj. A dolog pikantériája, hogy itt van a tiszai finomítója a Molnak, és nem kicsi a tárolókapacitása üzemanyag-fronton is…”

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Nagyon sok olyan levelet is kaptunk, hogy hat-nyolc kútnál sem lehetett tankolni, hol üzemanyaghiány, hol amiatt, hogy egyszerűen bezárt. Sok helyen a dolgozók azzal nyugtatják a vásárlókat, hogy egy-két napon belül jön az utánpótlás, de az sem tart sokáig. Volt olyan olvasó, aki szerint a kevés benzin miatt az utakon is mintha „papásabban” közlekednének a magyar autósok.

Sokan számoltak be olyan tapasztalatról is, hogy valahol még tudtak tankolni, utána nem sokkal viszont az a kút is elesett. „Szombat reggel a Campona melletti Shell-kút mellett vitt az utam reggel 8 körül. Félig volt a tank, de a hírverés miatt bementem, hogyha van benzin megtankolom. Volt is, tankoltam, és bent meg is állapítottam a pénztárosnál, hogy hogy fel van ez fújva, simán lehet tankolni. Ő mondta, hogy szerencsém volt, még kb. egy-két órán át lesz, mert kb. 1500 literjük van még. Másfél óra múlva ment arra feleségem, mikor ő oda ért, már nem volt” – írja Dániel.

Az autósok körében is érezhető a feszültség, az egyik kommentelőnk azt írta, hogy a maglódi bevásárlóközpont kútjánál volt üzemanyag, ezért 40 percbe telt, de sikerült tankolni. Közben viszont két autós annyira összeszólalkozott, hogy az egyik utasai a másik visszapillantóit letörve, ordítozva, csapkodva próbálták felrántani a sofőrülés ajtaját. Nem véletlen, hogy nagyon sokan már előre felhívják a benzinkutakat, hogy egyáltalán nyitva vannak-e, lehet-e tankolni, és ha igen, akkor mit egyáltalán.

Laura nevű olvasónk pedig már úgy írja le a tankolást, mint egy kisebb kalandtúra. „Budakalászon és környékén kb. 30-40 perc egy tankolás. A BSS-en pár hete már nincs üzemanyag, úgyhogy a pomázi Molra jártam át. Tegnapelőtt ott már csak Premium 95 volt, sajnos a dízeles kocsimba az nem jó. A szentendrei OMV-n pár hete benzin nem volt soha, most dízel nincs. Úgyhogy végül is egy pomázi kis kúton sikerült tankolnom 30 liter dízelt. A budakalászi Metrónál az önkiszolgáló Lukoilnál lehet tankolni rendes áron, csak ott meg írogatni kell nekik emailt, hogy visszautalják a pénzt, azt utálom, úgyhogy oda csak akkor megyek, ha nagyon sürgős.”

Kerestük a Molt is kérdéseinkkel, ahogy reagálnak, frissítjük a cikkünket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a folyamatos üzemanyagpótlás miatt egyes információk átmeneti állapotot jelenthetnek, ahogy arra több olvasónk is felhívta a figyelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!