190 milliárd forintos negatív „teljes, átfogó” jövedelmet ért el az MVM-csoport

2024. május 2. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: cikkünk eredeti verziójában a Népszava alapján azt írtuk, hogy tavaly 190 milliárd forintos „teljes, átfogó” veszteséget ért el az MVM, és a cím is „Veszteséges volt tavaly az MVM-csoport” volt. Ezeket javítottuk.

Tavaly 190 milliárd forintos negatív „teljes, átfogó” jövedelmet ért el az MVM az állami cégcsoport nemzetközi számviteli elveket követő eredménykimutatása alapján. A Népszava szerint cég adózott eredménye amúgy erősen pozitív volt, 369 milliárd forint, de a nemzetközi kimutatás valóban bemutat a már lezárt és a következő beszámolási időszakokat érintő további potenciális hatásokat. A beszámoló itt érhető el.

A különbségnek az az oka, hogy az MVM csoport a nemzetközi számviteli sztenderdeknek megfelelően az időszaki eredmény mellett be kell mutatni azt a nem eredménykategóriájú kimutatást is, amely a nem realizált, főként átértékelésből származó hatásokat foglalja magában.

A Népszava felidézte, hogy ez az átfogó jövedelem az MVM-nél az utóbbi években folyamatos esést mutat: 2022-ben még 79 milliárd, 2021-ben pedig még 281 milliárd forint nyereségük volt.

AZ MVM-ből hosszú ideje csak jelképes, néhány milliárdos osztalékot kapott az állam, tavaly viszont az épp zajló év forgalmából 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizettek a központi költségvetésbe. Ezt akkor kapcsolatba hozták a reptér felvásárlásával is.

Az MVM egyébként 2023-ban 1002 milliárd forint költségvetési támogatást kapott „rezsivédelmi szolgáltatás” címen,

egy évvel korábban ez az összeg még csak a fele, 516 milliárd volt. A támogatás nagy része különböző hazai ágazatokra, de leginkább az energiaiparra, azon belül a Molra kivetett különadókból származik.

Az MVM Zrt. anyavállalat számai alapján az adózott eredmény 213 milliárd, a teljes, átfogó jövedelem pedig 212 milliárd forint lett. Árbevételeik viszont jelentősen csökkentek, a gázért 2,5 ezer milliárd forintot kaptak az egy évvel korábbi 5 ezer milliárddal szemben, az áramból származó bevétel 1,9 ezer milliárdról 1,7 ezer milliárdra csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!