Szentkirályi Alexandra titokban majálisozott, de megtaláltuk, ahol aztán a macsóskodó Karácsonyról beszélt a Telexnek

Szentkirályi Alexandra titokban majálisozott, de megtaláltuk, ahol aztán a macsóskodó Karácsonyról beszélt a Telexnek
Szentkirályi Alexandra majálisa – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem erre készültem. Pár órája még azt hittem, hogy Dobrev Klárát, Karácsony Gergelyt fogom kolbász- és mustárszagban hallgatni arról, hogy ma húsz éve csatlakoztunk az unióhoz, aztán hogy kitisztuljon a fejem, levezetésképp megnézek egy bohócműsort meg egy bűvészshow-t. De jött a füles, hogy nem messze a DK–MSZP–Párbeszéd-bulitól a Fidesz főpolgármester-jelöltje is majálisozik, akit a Facebookon kívül nem könnyű a valóságban is látni kampányolni – akárcsak Orbán Viktort.

Az agyam rögtön átállítottam Dobrev Kláráról gyurcsányozásra, és miközben próbáltam feleleveníteni, mikor csavartam be utoljára egy villanykörtét, a Városliget Nagyrétje helyett a Néprajzi Múzeumhoz siettem.

Nem véletlenül nem tudtunk arról, hogy Szentkirályi Alexandra is majálisozik. Meghívót nem kaptunk, Facebook-eseményt nem találtunk. A Fidesz és annak főpolgármester-jelöltje teljes titokban tartották a május elsejei eseményt. A rendezvény annyira exkluzív volt, hogy a meghívókat sms-ben küldték ki a Fidesz szimpatizánsainak, benne egy regisztrációs linkkel.

Tehát még egyszer: a Fidesz majálisára csak a meghívottak és a regisztráltak léphettek be. Sehol egy nyilvános rántottázás vagy egy ugrálóvárazás. Mondjuk a helyszínt sem volt egyszerű megtalálni. Abban a bizonyos sms-ben ugyanis csak annyi volt, hogy tali a Néprajzi Múzeum mögötti füves részen 10-kor.

Fél 10-kor füvet találtam, fideszest nem. Aztán egy NER-mellényes férfi elkezdett engem és a kollégámat a telefonjával fotózni, majd egy másik egy fényképezőgéppel. Aztán befutott Deák Dániel is, és akkor már tudtuk, hogy jó helyen járunk.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nem sokkal később megérkezett Szentkirályi kampányfőnöke, Hidvéghi Balázs is, Sára Botond, a Fidesz VIII. kerületi polgármesterjelöltje, Böröcz László, az I. kerületi jelöltje, a Vadhajtások Bede Zsoltja, meg a fidelitasosoknak kinéző fiatalok, akik plédeket kezdtek el leteríteni a fűbe. Valaki betolt egy babakocsit, és miután így felállt a díszlet, kezdődhetett a kötetlen majálisos kvaterkázás.

Míg a főszereplőre vártunk, megkérdeztük Hidvéghit, miért nem hirdették meg ezt az eseményt, mire azt felelte: meghirdették a fidelitasosok között, mert ez most egy fidelitasos piknik. Közben sorban érkeztek meg körénk a kormánymédia stábjai. A zárt körű fidelitasos piknikre.

Szentkirályi korábban azt állította a Telexnek, ha megkeressük interjúért, el fog gondolkodni rajta. Megkerestük, és most megkérdeztük Hidvéghit is, mire jutottak a gondolkodásban. Azt felelte, még gondolkodnak.

Amikor egy csapat fidelitasos pár méterrel arrébb sétált tőlünk, már lehetett tudni, hogy érkezik a főszereplő. Húszperces késéssel be is futott Szentkirályi, és ezzel a kis fidelitasos embercsokorral körbevéve odasétáltak a többiekhez. Előbb megsimogatott egy babát, aztán egy nyulat, majd pattant a műanyag doboz fedele is: brownie-t sütött meg valami sósat. Ezeket aztán körbe is kínálta, de nem mindenki fogadott el belőle, közben persze bőszen készültek a vágóképek. Előkapta a kockás plédjét, és a nagyjából negyven ember elkezdte a pikniket.

Aztán pár perccel később a zárt körű fidelitasos piknik közben Szentkirályi sajtótájékoztatóba kezdett a közmédia mikrofonjai előtt, mindenkit szeretettel köszöntött, majd előkapta a papírját. Előbb arról beszélt, hogy neki fontos célja minél több emberrel, köztük fiatalokkal is beszélni a budapesti terveiről.

De erről szinte pillanatok alatt átnyergelt „a helyzet pikantériájára”, tehát Gyurcsány Ferencre, aki tőle néhány száz méterre majálisozott éppen Karácsony Gergellyel, ez pedig szerinte „bizonyíték arra, hogy Gyurcsány–Karácsony-koalíció van. Nem csoda, ha a munkanapjaik mellett a munkaszüneti napjukat együtt töltik.”

De ennek a helyzetnek szerinte másik érdekessége is van. „Hogy volt arcuk abba a Városligetbe szervezni az eseményüket, amit a kormány újított fel. Ahol világszínvonalú megújult zöldfelület van, kulturális intézményekkel.” Nem tudtam megszámolni, de ezután még jó párszor megemlítette Gyurcsányt.

A sajtótájékoztató végén lehetőségünk volt pár kérdést feltenni Szentkirályinak. Megkérdeztük tőle, hogy akkor Gyurcsány-e az ő programja, és ki tudja-e jelenteni kategorikusan, hogy nem lép vissza a kampányban. Szentkirályi felsorolta a Gyurcsányon kívüli programpontjait, aztán áttért a macsóskodó Karácsonyra, majd arról beszélt: ő sokkal tökösebben végezné a munkáját a mostani főpolgármesternél. Nem sokkal azután, hogy végeztünk, a kötetlen pikniket alig másfél óra után fel is számolták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!