Saját mesterséges intelligenciát épített a Microsoft az amerikai kémeknek

2024. május 12. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Microsoft bejelentette, hogy elkészült az amerikai hírszerzési és kémhivatalok megrendelésére készült speciális mesterséges intelligenciával. A GPT-4 nyelvi modellen alapuló rendszert most alapos tesztelésnek vetik alá a hírszerző ügynökségek, és ha megfelelőnek és biztonságosnak találják, titkos dokumentumok, lehallgatási anyagok és hasonlók elemzésében segítheti majd őket. Mivel az ilyen anyagok mennyisége óriási, és egyre csak növekszik, nagy áttörést jelentene, ha a mesterséges intelligenciát is bevethetnék a feldolgozásához.

A technológia nagy problémája, hogy a ChatGPT és társai jellemzően felhőalapon működnek, azaz a nyílt internetre csatlakoznak, egy központi szerveren tárolt tudásbázishoz, illetve a publikus internethez nyúlnak információkért. Ez egyszerre teszi őket megbízhatatlanná és kockázatossá. A kémek számára készült MI-t ezért a Microsoft úgy építette fel, hogy egyáltalán ne legyen összekötve az internettel, csak a hírszerzés belső hálózatát és a publikus internettől hermetikusan elzárt szervereit használja. A fejlesztés 18 hónapig tartott, és még egy szuperszámítógépet is bevetettek hozzá a Bloomberg beszámolója szerint.

A Microsoft technológiai igazgatója, William Chappell szerint ez az első olyan nagy nyelvi modellre épülő, ilyen léptékű alkalmazás, aminél sikerült megoldani az internettől elszeparált működést. A tervek szerint egyszerre tízezer hírszerző csatlakozhat majd a mesterséges intelligenciához, hogy segítséget kérjen a feladataihoz. Külön kihívás volt, hogy biztonsági okok miatt a modellt statikusra kellett megalkotni, vagyis olyanra, ami tud fájlokat olvasni, azok alapján dolgozni, de ezekből semmit nem „tanul meg”, hiszen így előfordulhatna, hogy titkos információkat szív magába és kezd el alkalmazni, akár olyanoknak kiadva ezeket, akiknek nincs meg hozzá a megfelelő jogosultságuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!