Kulka Jánost választották meg a nemzet színészének Tordy Géza helyére

2024. május 3. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Színház friss közlése szerint Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották meg a nemzet színészének a március végén 85 évesen meghalt Tordy Géza helyére.

A címet a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztésével, népszerűsítésével a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységgel lehet kiérdemelni. Egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki meghal, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre, így választották most meg a tagok Kulkát maguk közé.

Kulka János nyolc éve kapott sztrókot, aminek következtében a beszéde és a mozgása is korlátozottá vált, de azóta szerepelt A játszma című filmben, illetve Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs közreműködésével egy sanzonlemezt is kiadott 2022-ben, amiről a három alkotó interjúban is beszélt a Telexnek. Kulka legutóbb tavaly decemberben, Friderikusz Sándor podcastjában beszélt bővebben arról, hogy milyen most az élete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!