Macron szerint Európa jövője függ attól, hogy kiegyensúlyozott lesz-e a viszony Kínával

2024. május 6. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kína és az Európai Unió közötti stratégiai együttműködés és partnerség fontosságát hangoztatta hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök Párizsban, aki a kínai-francia-európai uniós háromoldalú csúcstalálkozóra érkezett a francia fővárosba. Francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével az Élysée-palotában tartott megbeszélésen a kínai államfő partnerséget szorgalmazott „a kereskedelem, valamint az emberi jogok terén fennálló nézetkülönbségek ellenére is”.

„Nagyhatalmakként Kínának és az Európai Uniónak meg kell őriznie a partnerséget, folytatnia kell a párbeszédet és az együttműködést, mélyíteni kell a stratégiai kommunikációt, valamint erősíteni a kölcsönös bizalmat” – szögezte le.

Kína a modernizációhoz vezető út fontos partnereként tekint Európára, mely egyúttal kiemelt szerepet kap Peking külpolitikájában is, mondta az MTI szerint. Reményét fejezte ki továbbá, hogy mind a Kína és Franciaország, valamint mind a Kína és az EU közötti kapcsolatok a lehető legkitűnőbben alakulnak majd. Von der Leyen Peking és Brüsszel kapcsolatai szempontjából a legnagyobb kihívásnak a piaci hozzáférést és a kereskedelmet nevezte.

A német politikus nem sokkal a csúcs előtt leszögezte: az EU nem akar eltávolodni Kínától, hozzátéve: az unió és az ázsiai ország közötti kapcsolat „egyike a legbonyolultabbaknak, ám a legfontosabbaknak is”.

Von der Leyen szerint a béke és a biztonság közös kínai és uniós érdek is, példaként pedig az ukrajnai háborút említette, ahol, mint mondta, mindent meg kell tenni az igazságos és tartós béke érdekében.

A találkozón Emmanuel Macron szintén kitért a kereskedelmi kapcsolatokra, egyenlő feltételeket sürgetve Kína és az EU között. „Kontinensünk jövője nyilvánvalóan attól függ, képesek leszünk-e kiegyensúlyozott viszonyt kialakítani Kínával” – fogalmazott Macron, aki egyúttal meghatározónak nevezte a Pekinggel folytatott együttműködést olyan válságok terén, mint az ukrajnai, valamint a gázai. „Tekintettel a nemzetközi helyzetre, az európai–kínai párbeszéd soha nem volt még ennyire fontos” – fogalmazott.

A csúcstalálkozón várhatóan szóba kerül az ukrajnai, illetve a gázai háború is, a felek pedig az éghajlatváltozással és a gazdasággal kapcsolatos ügyeket is megvitatnak, továbbá megbeszéléseket folytatnak a kultúra, a sport és a tudomány terén történő együttműködésről is. A La Tribune című francia napilap által vasárnap közzétett interjúban Macron azt mondta, a csúcstalálkozón szóba akarja hozni a kínai emberi jogi helyzetet is. Az Élysée-palotában zajló megbeszélést követően a kínai elnök és Macron négyszemközt is egyeztet, majd Hszi Csin-ping előbb Belgrádba, azután pedig Magyarországra látogat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!