Egy antik pornófilmben lapult a megoldás a legnagyobb internetes dalrejtélyre

2024. május 3. – 05:06

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon hosszú, és nagyon elhivatott kutatómunka kellett hozzá, de úgy néz ki, megoldódott az internet egyik nagy talánya. Az Everyone Knows That / Ulterior Motives címen emlegetett, több ezer fórumozót lázban tartó dalrészlet körüli rejtélyről mi is írtunk novemberben, és bár felmerült, hogy reklám- vagy éttermi zenék között kell keresgélni a dal eredetét, a megoldás egy nyolcvanas évekbeli pornófilmben rejtőzött.

A gúnyosabb fórumozók szerint ezek után nem csoda, hogy az eredeti dalrészletet feltöltő, és annak eredetijét kereső Carl92 egy ponton teljesen eltűnt az egyre nagyobbra duzzadó online diskurzusból – szégyenlősségére utaló jel utólag az is, hogy eleve csak azt a 17 másodpercet töltötte fel a számból, amibe még nem hallatszanak bele a pornószínészek nyögései.

Azt, hogy mennyire komoly kutatásról volt itt szó, azt jól jelzi, hogy a helyes megoldásért az 1986-os, Angels of Passion című pornófilmben (amely teljes egészében fellelhető még) egészen a 67. percig kellett eljutnia a most istenként ünnepelt felfedezőnek, a south_pole_ball nevű Reddit-felhasználónak. Így beigazolódott az a teória, hogy a rendkívül slágeres dalt a több tévés produkcióhoz és pornóhoz is zenét író, majd később saját filmes produkciókkal jelentkező ikerpár, Christopher Saint Booth és Philip Adrian Booth alkotta.

A Booth ikreknek amúgy egészen a felfedezésig fogalmuk sem volt arról, hogy ennyi embert tartott lázban egy több évtizeddel ezelőtti számuk, de a lelepleződésük óta már a Rolling Stone-nak is nyilatkoztak, és a TikTokon is virális dal (nyilván a nyögésektől megtisztított) újrakiadását tervezik. Annyira lefegyverezte a szerzőket az online közösség lelkesedése, hogy Philip Booth konkrétan azt mondta,

könnyekig meghatódott attól, hogy ennyien éneklik és élvezik egy ennyire régi, pornófilmbe eladott szerzeményüket.

A szerzőpáros a dal eredetét is megosztotta a friss interjúban, e szerint a nyolcvanas években, huszonéves zenészként minden bejövő pénznek örültek, így amikor megkereste őket egy pornóiparban dolgozó producer, örömmel adták el egy számukat. Az Ulterior Motives eleve popszámnak készült, és Boothék amúgy is egy sikeres kanadai zenekarhoz, a Bryan Adams karrierjét is beindító Sweeney Toddhoz kötődtek ekkoriban: az együttesben egy másik testvérük, John Booth dobolt, Chris pedig épp a szólókarrierbe kezdő Bryan Adams helyére érkezett énekesként.

Chris Booth persze azon is jót szórakozott, hogy a fórumozók teóriái között sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a dalt egy japán nő énekli. A ma már saját stúdiót üzemeltető, filmek hangkeverésével foglalkozó énekes szerint ehhez a hangmagassághoz nehéz is lesz visszatérnie ennyi idő után.

„Nagyjából 40 évnyi hanganyagot kell átnéznünk ahhoz, hogy megtaláljuk az Ulterior Motives eredeti felvételét. Ha nem lesz meg, újra felvesszük a dalt. Mondjuk lehet, hogy meg kell szorongatni a tökeimet ahhoz, hogy újra olyan magasan énekeljek, mint ami a dalban hallható. A ritmusszekció sávját már megtaláltuk, de hiányzik az ének- és a gitársáv. Ha újra fel kell vennünk a dalt, akkor viszont azt már a mai modern technikával tesszük, szóval teljesen mai hangzása lesz az új verziónak” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!