A Miss USA mindkét tavalyi nyertese lemond a címéről, többen is felszólaltak a toxikus munkakörnyezet miatt

2024. május 11. – 20:37

A Miss USA mindkét tavalyi nyertese lemond a címéről, többen is felszólaltak a toxikus munkakörnyezet miatt
Noelia Voigt (Miss USA 2023), Crystle Stewart (Miss USA 2008) és Umasofia Srivastava (Miss Teen USA 2023) a Smile Train gálán – Fotó: Rob Kim / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nap különbséggel lemondott címéről a Miss USA tavalyi győztese, Noelia Voigt, illetve a verseny tiniverziójának szintén tavalyi nyertese, Umasofia Srivastava. A 16 éves, New Jersey-t képviselő Srivastava egy Nietzsche-idézettel felütött Instagram-nyilatkozatban arról ír, személyes értékei „már nem teljesen egyeznek” a szervezet értékeivel, míg a 24 éves, utahi Voigt egy hosszú, rejtélyes posztban a mentális egészségére hivatkozott. A lemondása azt jelenti, hogy mostantól egyikük sem számít Miss USA-nak, illetve a címmel járó reprezentatív feladatokban sem vesznek részt. (A cím elnyerése után a szépségkirálynők fellépnek és akár fel is szólalnak nagyobb eseményeken, illetve fontos ügyeket szorgalmaznak, mindezt hivatalos minőségben.)

Voigt Instagram-posztjában első ránézésre nincsen különösebben mély vagy egyértelmű tartalom, a búcsúszöveg első tizenegy mondatának kezdőbetűit összeolvasva viszont rejtélyes üzenet jön ki: I am silenced, vagyis „elhallgattattak”. (Voigt egyelőre nem reagált erre a spekulációra.) A Miss USA szervezete Voigt lemondása után közleményben reagált: azt írják, tiszteletben tartják és támogatják döntését. „Címbirtokosaink jólléte számunkra elsőrendű prioritás, megértjük, hogy most önmagát kell első helyre sorolnia.”

A lemondásokkal és a közlemény megjelenésével párhuzamosan viszont jó néhány Miss USA-közeli szereplő felszólalt a közösségi médiában. Számos állam címvédője, akik Voigttal versenyeztek a címért, így Jordyn Ashlee McKey (Miss North Carolina), Alexis Loomans (Miss Wisconsin) és Rachelle di Stasio (Miss New York) is üzent, arra kérve a szervezetet, hogy mentesítse Voigt-ot szerződése titoktartási záradéka alól, hogy szabadon beszélhessen tapasztalatairól és a Miss USA-ként eltöltött időről.

Denise White, a két nyertes PR-képviselője (egyben az 1994-es Miss Oregon) azt állítja, mindkét nőt vaskalapos titoktartási megállapodások korlátozzák. Hogy mi vezetett a címről való lemondáshoz, arról nyilvánosan sem Voigt, sem Stravastava nem árult el többet az Instagram-poszton túl. White szerint a két lemondás nem volt összehangolva.

A Miss USA szervezetnek eljuttatott, a CNN által megszerzett lemondólevelében azonban Voigt több problémát is felvázolt. A szépségkirálynő mérgező munkakörnyezetről ír, ami szerinte „jó esetben rossz vezetés, rosszabb esetben bullying és zaklatás”. Emellett rágalmazással vádolja a verseny vezérigazgatóját, Laylah Rose-t, illetve panaszkodott annak kommunikációjára is, ami szerinte rideg és szükségtelenül agresszív volt. Voigt lemondólevele alapján soha nem volt hivatalos értekezlet a kötelezettségeiről, és úgy érzi, a szerepével kapcsolatos kommunikáció hiánya ellenére folyamatosan fegyelmi eljárással fenyegették, beleértve a fizetésmegvonást is. Voigt kifogásolta azt is, hogy többször is előfordult, hogy nem tudták rendesen megszervezni az utazásait, és hónapokig nem kapta meg a lakást és az autót, ami egyébként a nyereményével járt volna.

A felsorolásában ennél komolyabb vádak is szerepelnek: arról ír, hogy egy karácsonyi, floridai eseményen szexuálisan zaklatták egy autóban (a személyt nem nevezi meg). Voigt szerint Rose aktívan építi a félelem és az ellenőrzés kultúráját, ami szerinte épp az ellentéte a nők felhatalmazásának – azt írja, a szervezet nem biztonságos a jövőbeni versenyzők és az alkalmazottak számára.

White, a két frissen lemondott szépségkirálynő PR-osa a CNN-nek zaklatásról és mérgező munkakörnyezetről számolt be. Arról is beszélt, hogy mindkét címvédő támogatást kért a Miss USA szervezetet tulajdonló Miss Universe vezetőitől, sikertelenül. Megszólalt Voigt edzője, a versenyzőkkel 1991 óta dolgozó Thom Brodeur is, aki szerint Rose irányításával új és baljós fejezet nyílt.

„Soha egyetlen nő sem mondott le Miss USA-ról vagy Miss Teen USA-ról, most 48 óra alatt mindkettőjüket elveszítette” – nyilatkozta.

Szintén a napokban, még Voigt és Srivastava előtt Claudia Engelhardt közösségimédia-igazgató is lemondott: ő az Instagramon arról írt, felvétele után két hónapig dolgozott fizetés nélkül,de megemlíti a Srivastavával és családjával szembeni tiszteletlenséget, és azt is, ő is látta, hogy Voigt mentális egészsége romlott a cím elnyerése óta.

Voigt lemondása után a címet Miss Hawaii, Savannah Gankiewicz veszi át, akit május 15-én fognak hivatalosan megkoronázni. Közben Engelhardt és White azt remélik, mások is fellépnek majd, hogy beszéljenek a fojtogató munkakultúráról a szerződések miatt elhallgattatott Voigt és Srivastava helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!